Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan’ın ev sahipliğinde ilk çeyrek rakamlarını açıklayan Ford Trucks, yurtiçi ve yurtdışı pazarlarında oldukça başarılı bir dönem geçirdi.

Turfan, ilk çeyrekte toplam ağır vasıta pazarın hızlı büyümesine dikkat çekerek geçtiğimiz yılın ilk 3 ayına göre yüzde 150 oranında bir büyümenin yaşandığını aktardı. Büyümenin 2019 ile kıyaslandığında yüzde 350’lere çıktığını aktaran Turfan, “İlk çeyrekte pazar 6 bin 100 adet olarak gerçekleşti. Bu geçtiğimiz yılın ilk ayında 2 bin 437’ydi. 2019 yılında ise pazar 1.453 adet olarak gerçekleşmişti. Herhangi bir tedarik zinciri sorunu yaşanmazsa yıl sonunda Pazar 20 binin üzerine çıkar” dedi.

Turfan, çekici segmenti payının yüzde 66 olduğunu, inşaat segmentinin payının yüzde 15’ten yüzde 22’ye çıktığının bilgisin de verdi.

Çekici segmentindeki artışın nedenleri ile ilgili açıklama yapan Turfan bundaki en büyük etkinin, pandemi döneminde lojistikteki hareketlenme ve filoların yaşlanması ile yenilemenin gerekliliğinin ortaya çıkması olduğunu söyledi.

Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören, de “Değişmesi gereken parkın değişmesi gerekiyordu” diyerek satışların artmasında filoların yaşlanmasının etkisinin büyük olduğunu belirtti. Nakliyecilerin bugüne kadar sabrederek geldiğini ancak artık filo yenilemişinin kaçınılamaz duram geldiğini anlatan Hoşgören, “İnşaattan da bir hareket gördük. Kamu tarafında da alımlar devam ediyor. Bunların bütünü olarak da pazarın ilk dönemi gayet iyi kapandı” dedi.

FORD TRUCKS YÜZDE 32 PAZAR PAYI ALDI

Ford Trucks olarak ilk çeyrek kapanışında pazardan yüzde 32 pay aldıklarının çekici segmentindeki paylarının yüzde 25 olduğu bilgisini veren Serhan Turfan, 1.850 adetlik satış yaptıklarını söyledi. Turfan, yurtdışı pazarlarında da ilk çeyrekte büyük bir artış yaşandığını söyledi. Ford Trucks’ın geçtiğimiz yılın ilk 3 ayında 365 adet ihracat satışı gerçekleştirirken bu yılın aynı döneminde 836 adet ihracata imza attıklarını kaydetti.

ÜRETİME DEVAM EDİYOR

İlk çeyrekte yaşanan tedarik zinciri sorunlarına dikkat çeken Turfan, devam eden pandeminin etkisi, çip krizi ve Süveyş Kanalı’nın kapanması gibi durumlar nedeniyle sorunlar yaşandığını anlattı. Çip krizi nedeniyle üretimini durdurmak zorunda olan firmalar olduğunu anlatan Turfan, Ford Trucks’ın üretimlerinde bir aksama yaşanmadığını ifade etti.

YURTDIŞI PAZARDA GÜCÜNÜ ARTIRIYOR

Ford Trucks’ın yurtdışı pazarlardaki duruma hakkında da bilgiler verdi. “İtalya, Portekiz ve İspanya’dan sonra Belçika pazarına girdik” diyen Turfan, Belçika’nın Batı Avrupa’da ulaşım yollarının kesişme noktasında olmasından dolayı varlıklarını güçlendireceğini söyledi.

ALMLANYA'DA YAPILANMA BAŞLIYOR

Çok yakında Almanya pazarına gireceklerini de açıklayan Turfan, “Burada 60 binin üzerinde ağır vasıta satılıyor. Çok stratejik nokta. Sadece satış değil servis açısından da nakliyecilerin bizden beklediği nokta. Burada birçok noktada servis açacağız” dedi.

Turfan, Batı Avrupa pazarlarındaki hedeflerinin pazardan yüzde 5 pay olmak olduğunu söyledi. 5 yıldır bulundukları Doğu Avrupa ülkelerinde oldukça başarılı satışlar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Turfan, Romanya ve Ukrayna’da yüzde 10’un üzerinde pazar payına ulaştıklarını aktardı.

İŞLETMELER DE SÜRÜCÜLER DE MEMNUN

Sürekli müşteri araştırmaları yaptıklarını ve tavsiye etme oranlarının sürekli yükseldiğini belirten Turfan, işletmeler kadar sürücülerin de tavsiye etme oranlarının arttığını söyledi. Bunun da satışlarına yansıdığını kaydeden Turfan, özellikle çekici segmentinde sürücülerin araçlarından son derece memnun olduklarını ifade etti.