Temsa Global, ilk 5 ayı değerlendirdiği bir basın toplantısı yaparak başarının sırlarını paylaştı. Sektör basınına özel yapılan toplantının ev sahipliğini Temsa Pazarlama ve Satış Müdürü Murat Anıl yaptı. Toplantıya Bölge Satış Yöneticileri Baybars Dağ, Volkan Tolunay, Pazarlama Yöneticisi Feridun Tanır, Kurumsal İletişim ve Pazarlama Yöneticisi Ebru Ersan katıldı. Yüzde 35 pazar payına ulaştıklarını ve bunu kalıcı hale getirmek istediklerini söyleyen Anıl, senenin geri kalanında nasıl bir tablo olacağını ise “Piyasanın vereceği cevap yılı nerede kapatacağımızı gösterecek” diye açıkladı.

Bu başarını nasıl gerçekleştiğini da anlatan Murat Anıl, “Çok farklı yaptığımız bir şey yok. İyi yaptığımız şey, filo yönetimini ve insan iletişimini ön palana çıkardık. Bu da başarıyı getirdi. Araçlarımızın müşterilerimize sağladığı katkı zaten ortada. Toplam kullanım maliyeti, giderek artan ikinci el değeri, düşük yakıt tüketimi zaten sektörde bilenin ve kabul görünen özelliklerimizdi bunu müşterilerimize iyi anlatabildik” diye konuştu. 

Otobüs sektörünü neler bekliyor?

Şehirlerarası otobüs taşımalarının kısa mesafeye kaydığını söyleyen Anıl, 4-5 saatlik yolculukları ön palana çıkarmak gerektiği söyledi. Burada seyahat eden profilin genç bir kitle olduğunu özellikle asker, üniversite öğrencisi, asker yakınları gibi kitlenin otobüs taşımalarının en önemli müşteri kitlesini oluşturduğuna vurgu yapan Murat Anıl, bu nedenle hizmet beklentisinin de buna göre olması gerektiğini söyledi.

Temsa eğlenceyi ve konforu artırdı

Murat Anıl müşteri beklentisini tam olarak anlayabildiklerini ve kırılma noktasının da burası olduğunu söyledi. “Yatırımlarımızı araç içine yoğunlaştırdık. Konforu ve eğlenceyi artırdık. İyi bir iklimlendirme sağladık. Özel koltuğumuz müşterilerimiz tarafından çok sevildi. Araç içi eğlencede de farkımızı ortaya koyduk” diyen Anıl, müşteri ihtiyaçlarının yanında şoför ve işletmeci beklentisini de karşıladıklarını söyledi.

Murat Anıl, sürücülerin güçlü bir motor, dayanıklılık ve güvenlik ihtiyaçlarını tam olarak karşıladıklarını bunun yanında işletmecinin beklentisi olan; servis avantajı, dayanıklılık, motor, düşük yakıt tüketimi gibi özellikleri müşterilerine sanabildiklerini aktardı. 

209 Safir satıldı

989 adet otobüs satışı ile ilk beş ay sonunda lider konuma geldiklerini belirten Pazarlama ve Satış Direktörü Murat Anıl, “Mayıs sonu itibariyle toplam otobüs pazarında payımız yüzde 36’ya ulaştı. Coach pazarı olarak adlandırdığımız şehirlerarası ve turizm alanında ilk beş ayda otobüs satışı 604 oldu. Safir, bulunduğu RHD segmentinde 209 adetlik satış ile yüzde 50 pazar seviyesine ulaştı. Şehirlerarasında payımız ise yüzde 35 oldu” dedi.  

160 Avenue satışı

Şehiriçi otobüs pazarı ile ilgili bilgilerde veren Murat Anıl, şunları söyledi: Şehiriçi otobüste beklediğimiz ölçüde bir pazar seviyesi gerçekleşiyor. Bu yıl yerel seçimlerin yapılması otobüs yatırımlarını etkiledi. Mayıs ayı itibariyle kentiçinde toplam 431 araç satışı oldu. Bu süreçte 160 adet Avenue satışı yaptık. Şehiriçi pazarın yüzde 89’unu oluşturan LF segmentinde payımız yüzde 42, tüm şehiriçinde ise yüzde 37 oldu. Bazı illerin büyükşehir statüsüne kavuşması ve bu illerde yapılacak tüm iliçi taşımaların belediyelerin sorumluluğuna geçmesi ile kentiçinde önümüzdeki dönemde çok ciddi otobüs yatırımları olacağını düşünüyoruz.

İstanbul Otobüs A.Ş filosunda 342 Avenue

 Pazarda doğalgazlı otobüse yönelik yoğun bir talep olduğunu da gözlemliyoruz. CNG’li Avenue aracımızın 110 adeti İstanbul Otobüs A.Ş’nin filosunda yerini aldı. Şu anda İstanbul Otobüs A.Ş’nın 1090 adetlik filosunda hizmet veren Avenue sayısı 342’ye ulaşmış durumda.  İstanbul Otobüs A.Ş’nin filosunda  birinci sırada yer almak bizi mutlu ediyor. Ayrıca İzmir’de 300 Avenue aracımız hizmet veriyor. Malatya’nın da tercihi Avenue oldu. Önümüzdeki dönemde yapılacak ihalelerde Avenue sayısının daha da artacağına inanıyoruz. Öte yandan Avenue körüklü aracımız da pazara sunmuştuk. Yeni büyükşehirler ile körüklü aracımızın da teslimatlarına başlayacağımızı düşünüyoruz.

614 Prestij satışı

Midibüs pazarında liderliği daha yüksek bir seviyede yaşadıklarını ifade eden Murat Anıl, “Mayıs sonu itibariyle 614 adetlik Prestij Super Deluxe satışına ulaştık.  Bu pazarda toplam satış adeti 1718 adet oldu. Midibüs pazarının yüzde 73 ünü Prestij SD’nin de bulunduğu 27 kişilik segment oluşturdu. Prestij SD kendi segmentinde yüzde 49 mertebesinde, tüm midibüs segmentinde ise 6 adetlik MD9 LE ile birlikte yüzde 36 pazar payı elde etti. Prestij ciddi miktarda satılmaya başladı. Bunu sürdürmek mümkün mü bakacağız. Önümüzdeki senelerde pozisyonumuzu korumak istiyoruz. 27’lik segmentte üç üreticinin de pazar payları aslında genelde birbirine yakın. Firmaların iştahına göre bir miktar daha bir marka öne çıkabiliyor” diye konuştu.

Son 3 yılda 1000 Safir yola çıktı

Murat Anıl, şehirlerarası firmaların artık otobüs yatırımında tercihlerinin ve beklentilerinin değiştiğine, bu beklentilere ve ihtiyaçlara en uygun aracın Safir olmaya başladığına dikkat çekerek, “2010 yılından beri 1000 Safir yollarda dolaşıyor. 1000’lik adetlere ulaştığınızda ürünün ikinci eli kendiliğinden oluşuyor. Safir ikinci elde de tercih edilen bir otobüs haline geldi. Üstelik bunu ikinci ele yönelik bir faaliyet yapmadan başardık. 2+1 VİP segmentinde Safir aracımız bu tür bir ürüne yatırım yapmak isteyen firmanın öncelikli tercihi haline geldi. Bu segmentte açık ara önde gidiyoruz.

2014 sonunda pazar

Murat Anıl, yılın geri kalanına yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:  Şehirlerarasının 850-900 adetler seviyesinde olacağını düşünüyoruz. Pazar yıllardır 1000’li rakamlarda ilerliyor. Bana göre bu yıl 1000’i yakalamak zor. Pazarın büyümesi veya 1000’li adetlerde devam etmesi ulusal firmaların yeni noktalara hat açmaları ile alakalı. Gelecek yıl hızlı trenin de etkisiyle yüzde 20 daralma daha olabilir. Ancak hızlı trenin son noktasının Pendik olması müşteri açısından nasıl bir tercih getirecek, bunu göreceğiz.

Kentiçinde yeni büyükşehir statüsüne kavuşan illerle birlikte önümüzdeki yıllarda önemli bir hareketlilik bekliyoruz. Bu kentlerde öncelikle ulaşım standartının belirlenmesi gerekiyor. Kentiçinde oluşacak talebe çok kaliteli ürünlerle hazırız. Körüklü otobüs için de kamunun ihaleleri açmasını bekliyoruz.

Engelli düzenlemesinin üzerinde çalışılması gerekiyor

Murat Anıl, engelli yasasının üzerinde tekrar bir çalışma yapılmasının önemine dikkat çekti: Engelli Yasası ile ilgili Ankara’da bazı görüşmeler yapıldı. Üzerinde çalışılması gerekliliği konusunda uzlaşıldı. 640 bin adet aracın tadil edilmesinin mümkün olmadığı görüldü. Tabiki engelli insanlarımızın da seyahat özgürlüğünün sağlanması önemli. Biz hazırlıklarımızı tamamlamaya çalışıyoruz ama bu düzenlemenin biraz üzerinde çalışılması gerektiğini düşünüyoruz.