Yeni dingil ve araç konfigürasyonlarıyla inşaat sektörüne; verimlilik, kullanım kolaylığı ve sağlamlık getiren DAF, İspanya’nın Malaga şehrinde yeni araçların tanıtımı için yeni bir test sürüşü organize etti. Transmedya’nın da katıldığı organizasyonda uzun yol ve yol dışı deneyimleme şansı bulduk.

Test sürüşü öncesinde yapılan toplantıda, DAF Trucks Pazarlama Satış Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Richard Zink açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz yılın kendileri için çok önemli olduğunu ve Avrupa ağır vasıta pazarından yüzde 16,6 pay alarak ikinci sırada yer aldıklarını söyledi. 67 bin kamyon sattıklarını ve Avrupa’nın en büyük kamyon pazarı Almanya dahil 7 ülkede pazar lideri olduklarını aktaran Zink, "Bu nedenle kamyon ve inşaat araçları segmentinde çok daha ön planda olma niyetindeyiz. Bu segment, DAF açısından önemli bir büyüme potansiyeline sahip. Dayanıklı şasi ve dingillerden, etkin tahrik hatlarından ve konforlu kabinlerden oluşan güçlü bir ürün serimiz var. DAF, her uygulama için en iyi kamyonu sunuyor" dedi,

DAF Trucks Türkiye Genel Müdürü Gregor Van Der Mark ve DAF Trucks Türkiye Bölge Satış Müdürü Ali Güler organizasyon öncesinde araçlar hakkında bilgiler verdi.

VAN DER MARK: ÇEKİCİDEN SONRA KAMYON PAZARINDA DA LİDERLİK HEDEFLİYORUZ

DAF Trucks Türkiye Genel Müdürü Gregor Van Der Mark, test sürüşü öncesi özel bir sunum yaparak Türkiye pazarı ve yeni ürünler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Avrupa çekici pazarında lider olduklarını ve kamyon ve inşaat segmentinde de yol almak istediklerini anlatan Van Der Mark, geçtiğimiz yıl Türkiye ağır vasıta pazarının 13 bin 500 adetle ve yüzde 52 oranla çekici lehine kapandığını belirtti.

YENİ ÖZELLİKLERİYLE HER İHTİYACA ÇÖZÜM SUNUYOR

DAF olarak LF, CF ve XF modellerini Türkiye pazarına sunduklarını aktaran Van Der Mark, LF’in Türkiye’de zaman içinde damperli taşımalarda en iyi çözüm olacağını kaydetti. 6x4 serisinde CF ve XF’in rağbet gördüğünü de aktaran Van Der Mark, bu modellerin damperli versiyonlarını Türkiye pazarına sunacaklarını söyledi. Yeni geliştirilen arkadan dümenlenebilir araç çözümlerinin yüksek dönüş çapı ile Türkiye’de en önemli çözüm adresi olacağının altını çizdi. Çekici segmentinde geniş çözümlerinin bulunduğunu ifade ede Van Der Mark, “İstediğimiz aksı, istediğimiz dingili araçlarımızda kullanabiliyoruz. Her müşterimiz için ayrı bir çözüm sunabiliyoruz” dedi.

ÜSTYAPI UYGULAMALARI İÇİN EN İYİ ARAÇ

Rijit kamyonlarda üst yapıların modüler olmasının çok önemli olduğunun altını çizen Van Der Mark bu sebeple fabrika çıkışlı modüler bir yapı sunduklarını ve yapının her türlü üst yapının kolaylıkla uygulanabileceği bir altyapı sunduğunu anlattı. Bunun da üst yapı maliyetini düşürdüğünü ve montaj kolaylığı sağladığını ifade etti.

“DAF inşaat segmentinde yeni araçlarını devreye aldı. Müşterilerimize ve üst yapıcılara en uygun aracı verebilmeyi amaçlıyoruz” diyen Van Der Mark, gelişmiş üst yapı platformlarının bulunduğunu ve bu platforma isteyen üst yapıcıların üye olabileceğini belirtti.

GÜLER: DAF TOPLAM ALIM MALİYETİNDE EN İDDALI ARAÇLARI SUNUYOR

DAF Trucks Türkiye Bölge Satış Müdürü Ali Güler ise araçlar hakkında teknik bilgileri paylaştı. Güler, “DAF araçlarının en önemli avantajı yakıt verimliliği ve toptan alım maliyetidir. Araçlarımız; motor, şanzıman, yazılım, aerodinamik özelliklerinin etkisiyle yüzde 8’e varan yakıt tasarrufu sağlıyorlar. Sağlamlık, dayanıklılık, verimlilik gibi özellikler de eklendiğinde DAF toplam alım maliyetinde en iddialı markadır” dedi.

YENİ 10 TONLUK ÖN DİNGİL İLE GELEN GÜÇ VE SAĞLAMLIK
DAF, Mevcut 7.5, 8 ve 9 tonluk ön dingillere ek olarak, bu yılın ikinci yarısından itibaren CF ve XF'te 10 tonluk bir versiyonu da kullanıma sunacak. Bu özellikle, kamyonun önüne çok yük binen (örneğin doğrudan kabinin arkasına bir yükleme vinci yerleştirilmesi gibi) inşaat segmentindeki uygulamalar açısından cazip bir seçenek olacak. Üç yaprak yaylı parabolik süspansiyonla donatılan yeni 10 tonluk ön dingil, azaltılmış yükü ile aşırı yükleme riskini ortadan kaldırıyor.

TEK TEKERLEKLİ 7.5 TONLUK ARKA DİNGİL
DAF ayrıca tek tekerlekli tamamen yeni 7.5 tonluk arka dingili de kullanıma sunuyor. Yeni tasarlanan dökme demir dingil muhafazası çok daha sağlam ve dayanıklı olmasını sağlarken, aynı zamanda ağırlığın 10 kilogram azaltılmasını sağlıyor. Statik yük kapasitesi yüzde 25 artırılarak 26 ton üzerine çıkarıldı. Bu çözüm, kamyonun arkasına vinç takılan konteynır sistemleri ve inşaat malzemesi taşımacılığı gibi daha az ağır işlerde kullanılan ve yüke duyarlı kamyonlar için geliştirildi.

CF VE XF İÇİN ÇİFT TAHRİKLİ BAĞLANTI DİNGİLİ
Arazide sürülen veya ilave çekiş gerektiren 6x4 ve 8x4 CF ve XF kamyonlar için çift tahrikli bağlantı dingili seçenekleri de bulunuyor.

Bunlardan ilki tek hız düşürmeli, yaprak yaylı, diskli veya kampanalı frenli 19 tonluk bağlantı dingili olan SR1132T. Daha ağır işler için DAF, tek hız düşürmeli 21 ve 26 tonluk versiyonları sunuyor. Tek hız düşürmeli SR1360T bağlantı dingili disk frenler ve hava süspansiyonu ile donatılmış olup üç veya dört dingilli çekicilerde ve kamyonlarda kullanılıyor.

GENİŞLETİLMİŞ ŞASİ SERİSİ
Yeni dingil serisine ek olarak DAF, yeni dingil konfigürasyonlarını da seriye ekledi.

Yeni: Çift tahrikli bağlantı dingilli ve yönlendirilen arka dingilli CF ve XF 8x4
Hali hazırda çok sayıda ürünün bulunduğu tek veya çift tahrikli dört dingilli kamyon serisinin yeni üyesi olan FAW, bu yılın sonlarında fabrikadan çıkmış olacak.

Yeni 8x4 FAW şasisi 37 tonluk teknik GVW değerine sahip ve yönlendirilen arka dingili sayesinde olağanüstü hassasiyetle manevra yaptırılabiliyor. Sadece 7.8 metre olan dönüş çapı sayesinde 8x4 FAW yerin görece dar olduğu inşaat şantiyelerinde büyük veya ağır yükleri taşımak için ideal. Yeni şasi aynı zamanda damperli bir kamyon olarak da kullanılabiliyor ve böylece arka yükleme vinçli bir karasöre veya yükleme vinci ve kancalı kol sistemi kombinasyonuna olanak sağlıyor.

Yeni CF 10x4: Ağır hizmet için geliştirildi
Ağır hizmet için geliştirilen 10x4 CF, DAF’ın Hollandalı Estepe şirketi ile birlikte çalışması sonucu Hollanda gibi belirli pazarlarda piyasaya sunuluyor. Çift yönlendirilen 10 tonluk ön dingile, hidrolik olarak yönlendirilen 10 tonluk arkadan itişli dingile (yükseltilebilir), ayrıca poyra hız düşürmeli ve havalı süspansiyonlu HR1670T bağlantı dingiline sahip.

DEV işleri kolaylaştıran çözüm: Tridemli 8X4 çekici XF FTM
8X4 XF FTM, çift tahrikli SR1360T veya HR1670T bağlantı dingiline ve yönlendirilen arkadan itişli dingile (birlikte bir tridem oluştururlar) sahip. XF, kombine ağırlıkların 120 tona ulaşabildiği ağır ve özel taşımacılık uygulamaları için ideal çözüm sunuyor. Tek ön dingil ve üç arka dingil kullanımı ile, izin verilen yasal dingil yükleri aşılmadan dingil yükü kapasitesinin tamamının kullanılabiliyor.

XF FTM'nin şasisindeki dingil mesafesi 4.65 metre ve şasi görece kompakt bir inşaat kamyonu karakteristiği ile 41 tonluk teknik GVW'ye sahip. Bu; çoğunlukla özel römorkların arka kısmındaki erişim alanının sınırlı olduğu dikkate alındığında manevra kabiliyeti ve beşinci tekerlek yerleşimi açısından önemli avantajlar sunuyor.

İki yönlendirilen ön dingilli XF 8X2 kamyon

FAX; iki yönlendirilen ön dingile (8 veya 9 ton) ve döndürülen dingilin arkasında bulunan bir yönlendirilen arka dingile (7.5 ton) sahip. Artık CF modeli bulunan bu versiyon artık XF olarak da sipariş edilebilecektir. Tıpkı benzer model CF gibi XF FAX da 37 tona varan GVW garanti ediyor. Yönlendirilen arka dingil maksimum manevra kabiliyeti sağlayarak aracın inşaat malzemeleri dağıtımı ve kabinin arkasına ağır yükleme vinci takılan uygulamalar için ideal olmasını sağlıyor.

İNŞAAT SAHALARININ ARANAN KAMYONLARI LF VE CF ZOR GÖREVLERE HAZIR

DAF, özellikle düzenli olarak arazide kullanılan kamyonlar için LF ve CF İnşaat versiyonlarını sunmaya devam edecek. Özel olarak tasarlanan bir tampon ve ızgara, 25° yaklaşma açısı ve 32 cm (LF), 40 cm (CF) gibi yüksek bir alt açıklık sayesinde bu versiyonlar her türlü arazide kullanılabiliyor. Buna ek olarak, tüm DAF İnşaat modellerinde radyatörü korumak için 3 milimetre kalınlığında bir çelik plaka bulunuyor. CF İnşaat modelinde kapının arkasında bulunan özel basamak ve tavandaki raylar yükü kontrolünü hızlı ve kolay bir hale getiriyor.


CF İnşaat modeli 6x4 FTT çekici, 6x4 FAT ve 8x4 FAD kamyon versiyonlarıyla sunuluyor; bu her iki modelde de çift tahrikli bağlantı dingili ve 8x4 FAD'da yönlendirilen iki ön dingil bulunuyor. CF İnşaat versiyonlarında zorlu arazilerde optimum vites değiştirme performansı için TraXon vites kutusu standart donanım olarak sunuluyor. Yüksek motor devirlerinde maksimum çekiş için vites değiştirme son derece hızlı gerçekleşiyor.


LF İnşaat, 19 tonluk bir şasiyle sunuluyor. Elbette LF İnşaat da tüm LF modelleriyle aynı avantajları sunuyor: örneğin düşük net ağırlık sayesinde yüksek yük kapasitesi, benzersiz manevra kabiliyeti, yardımcı sürücü kapısındaki isteğe bağlı cam sayesinde her yön için mükemmel görüş açısı, alçak giriş noktası ve yüksek yakıt verimliliği sunduğu avantajlardandır.

PACCAR MOTORLARI İLE GELEN GÜÇ VE VERİMLİLİK
Düşük devirde maksimum tork sunan en yeni nesil Paccar tahrik hatlarının avantajları özellikle inşaat sektöründeki uygulamalarda kendini gösteriyor. DAF CF ve XF'te bulunan dayanıklı 10.8 litre PACCAR MX-11 ve 12.9 litre PACCAR MX-13 motorların (220 kW/299 hp ila 390 kW/530 hp güç değerlerinde) maksimum torku,1000 dev/dak altındaki motor devirlerinde zirveye ulaşıyor. En yeni nesil TraXon, otomatikleştirilmiş 12 ve 16 vitesli şanzımanlarla birlikte her koşulda mükemmel performansı garanti ediyor. İnşaat ve ağır nakliye gibi bazı sektörlerde operatör tercihini tanıyan DAF, Paccar MX-11 ve MX-13 motorları ile birlikte 16 vitesli bir manuel şanzıman seçeneği de sunuyor. DAF CF ile ayrıca 172 kW (234 hp) ve 239 kW (325 hp) arasında güç üreten 6.7 litrelik Paccar PX-7 motor seçeneği de sunuluyor.

LF serisindeki İnşaat modelleri 115 kW/156 hp ile 239 kW/325 hp güç üreten dört silindirli, 3.9 litre Paccar PX-4, 4.5 litre Paccar PX-5 ve altı silindirli, 6.7 litre Paccar PX-7 motorlarlarına sahip. Çok çeşitli seçenekler sunan etkileyici bir şanzıman serisine de sahip: 5, 6, 9 veya 12 vitesli manuel, otomatikleştirilmiş veya tam otomatik seçenekler ile her amaca uyun optimum tahrik hattı elde edilebiliyor.

HER UYGULAMA İÇİN DOĞRU PTO
Damperli kamyonları, mikserleri ve vinçleri çalıştırmaya yönelik kapsamlı yardımcı güç çıkışı (PTO) seçenekleri inşaat segmentinde son derece önemli. Öncelikle DAF, hem MX-11 hem de MX-13 motorlarda saat 13 yönüne yerleştirilmiş bir motor PTO'su sunuyor. Bu, doğrudan pompa montajında veya flanş tahrikinde mevcut. 800 Nm sürekli tork ve 1000 Nm maksimum güç üretmesi sayesinde çimento veya beton mikseri ya da atık toplama araçları gibi ağır hizmet tipi araçlar için uygun. DAF ayrıca PACCAR MX-11 motorda doğrudan pompaya monte edilmiş saat 11 versiyonu da sunuyor. Doğrudan motorun altına monte edilen bu versiyon 250 Nm tork ve 400 Nm maksimum güç üretiyor. Bu PTO park ayaklarını açma işlemleri veya damper sistemleri gibi hafif uygulamalar için uygun.

KOLAY BAĞLANTI
DAF, kasa bağlantı modüllerinin (BAM) bazı versiyonlarını fabrikadan teslimatta doğru konuma yerleştiriyor. Bu sayede kasa yapımcıları örneğin ağır yükleme vinci, damper veya konteynır sistemini hızlı ve etkin bir biçimde takabiliyor. Buna ek olarak, şasinin arka uzantısında bulunan geniş delik şekli arka liftlerin, vinçlerin, çeki demiri traversinin veya arka koruma sisteminin hızla monte edilmesini sağlıyor. Bu sayede maliyetler azalırken, kamyonlar çok daha hızlı bir şekilde kullanıma alınabiliyor.

MAKSİMUM ÇALIŞMA

DAF, inşaat araçları için DAF MultiSupport onarım ve bakım sözleşmeleri gibi özel servisler geliştirdi. Bu serinin yeni üyesi gelişmiş ‘Çalışma süresi paketi’. Bu gelişmiş paketi seçen işletmeciler artık ilgili araca ait MultiSupport sözleşmelerinin toplam bedeli için tanıtım fiyatı olarak yüzde 5'e varan oranda indirim elde edebiliyor. Çalışma süresi paketine sahip araçların çalışır durumda olması garanti ediliyor.

DAF ayrıca, özellikle inşaat sektörü için ek hizmetler sunuyor. DAF Akademi, inşaat segmentine yönelik özel bir sürücü eğitimi geliştirdi. Kamyonun arazi işlevlerine ağırlık verilen bu eğitimde sürücülere mümkün olan en ekonomik ve verimli sürüşün nasıl yapılacağı öğretiliyor. Sürücülere kamyonun teslimatı sırasında kapsamlı bir eğitim standart olarak sunuluyor ve bu eğitimde özellikle inşaat aracına özel işlevlere odaklanılıyor.