Tırsan’ın Adapazarı fabrikasında yapılan low-bed üretim tesisinin temel atma törenine Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Tırsan Treyler İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Yılmaz ve Türkiye’nin önde gelen uluslararası nakliye firmalarının sahipleri ve yöneticileri katıldı.

Ahmet Yılmaz: “low-bed üretimi için 18 milyon euro yatırım yapacağız”

Temel atma töreninde bir konuşma yapan Tırsan Treyler İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Yılmaz, şunları söyledi: “Sektörün ilk Ar-Ge Merkezini 2009 yılında kuran Tırsan, o günden bu yana KTL ve konveyörlü üretim ve robotik teknolojiler başta olmak üzere bu kampüse 53 milyon Euro yatırım yaptık. Low-bed için toplam 18 milyon euro yatırım yapacağız. Yine 6 ay önce Tırsan olarak TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi’nde 2. Ar-Ge yatırımımızı başlatmıştık. Bu ikinci Ar-Ge Merkezi için de toplam 12 milyon Euro yatırım yapacağımızı belirtmiştik. Şu an toplam 30 milyon euroluk yatırımı bir anda devam ettiriyoruz.

Temelini attığımız bu ek fabrikada üreteceğimiz nesil Low-bed’ler Ar-Ge merkezimizde 8 milyon kilometreye eşdeğer ömür testi ve 1 milyon kilometreye eşdeğer dayanım testlerinden geçecek. ATP tip onay testleri konusunda TSE ve bakanlıkça yetkilendirilmiş ilk kuruluşuz. Hafif ve ağır ticari sınıftaki tüm frigorifik araçların tip testleri bu kampüste yapılacak. Alanında ilk olan treyler boya robotlarını devreye aldık.

Yeni nesil low-bed fabrikamız bu alandaki üretim teknolojilerinin tamamını tek bir fabrika çatısı altında topladığımız yeni yatırımımızdır. Low-bed treyler ürün çeşitliliğimizin en fazla olduğu ürün ailesidir.

“Ekim ayında açılacak”

Ekim 2018’de bugün temelini attığımız yatırımımızı devreye alacağız. Metalizasyon çinko telinin eğriltme yöntemi ile istenen yüzeye sprey yöntemi ile atılması ve aşınmaya karşı muazzam bir dayanıklılık sağlıyor. Kataforez tesisimiz ile paslanmaya karşı mukavemet elde ederken metalizasyon tesisimizle de aşınmaya karşı low-bed treylerlerimizi çok farklı bir kalite seviyesine getireceğiz. Yine konveyör geçişli sistem ve boya teknolojileri kısmı olacaktır. Toplam tesis 25 bin metrekare alanı kuruludur. 300 kişi istihdam edilecektir. Tek vardiyada 1250 çift vardiyada 2 bin 500 adet low-bed üreteceğiz. Avrupa’nın en büyük low-bed fabrikası olacak. Burada yapacağımız low-bedleri 55 ülkeye ihraç edeceğiz.”

Çetin Nuhoğlu: “Tırsan, Avrupa’nın en büyük 4’üncü, dünyanın 11’inci  en büyüğü oldu”

Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, tesisin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, “İnsanların çok önemli günleri çok mutlu günleri olmuştur. Benim de bugün en önemli günlerimden biri. Her şeyden önce geriye baktığım zaman özellikle gördüğüm 41 yıllık bir çalışma hayatı söz konusu. İş yaşamıma 1977 yılında başladım. Bu birikimimizi ve kazanımlarımızı hiçbir zaman bu işin dışına taşımadık.

1991 yılında iyi ki Adliyeköy’e, iyi ki Karaçam’a gelmişim. İyi ki bu yörenin insanları ile işbirliği geliştirmişim ama hepsinden önemlisi burada çalışanlarımız, yan sanayicilerimiz, tedarikçilerimize öyle bir hava oluşturduk ki inanılmaz bir aile olduk ve büyük bir saygı içinde yürüyoruz. O anlamda Tırsan, Avrupa’nın en büyük 4’üncü, dünyanın 11’inci  en büyüğü oldu. Onun için sadece nisan ayı itibariyle 2 bin 701 aracı üretip Avrupa’ya ihraç ettik. 78 milyon euro ihracat cirosu elde ettik. Bu sene 200 milyon euroluk ihracat rakamına ulaşacağız. Bunu sizlerle yaptık. Önce bize güvenen müşterilerimizle, sonra çalışanlarımızla ama hepsinden önemlisi kamunun Ar-Ge destekleriyle, yatırım teşvikleriyle, Eximbank destekleriyle,ihracat kredileriyle Türkiye’nin önünü açmak vizyonuyla hareket etmek ve bu açılımları yapmak çok önemliydi.

“Hans için de Igor için de üretmek istiyoruz”

Biz geçici değiliz. Biz bu ülkenin topraklarından çıktık. Bu ülkenin insanları için üretiyoruz. Bütün insanlık için üretmek istiyoruz. Daha rekabetçi olmak istiyoruz. Hans için de Igor için de üretmek istiyoruz. Ama Türk insanının katma değeri ile üretmek istiyoruz. Eminim ki, özellikle kaynakları yarattığımız zaman bunu Türkiye’ye transfer ettiğimiz zaman gerçek zenginliği o zaman yaşayacağız. Coğrafyamız ve ekonomik ilişkilerimiz çok önemli. Bütün bunları yaparken de beraber olmak çok önemli.

1998 yılında Almanya’ya gittiğimiz zaman Türk firması olarak orada araç satamadım. 2002 yılına kadar ‘Türk firmasısın kalitesini biliyoruz ama ben kendi markamı alırım kendi markamı kullanırım’ dediler. Onun için o tarihte Kassbohrer’i aldık. Yetmedi 2003 yılında Talson’u satın aldık, yetmedi. 2007 yılında Hendricks’i satın aldık. Bugün Kassbohrer markasıyla Almanya markasıyla oradayız. Hiç kimse dönüp de bize ‘sen Türk’sün demiyor sen benim markamsın’ diyor.

“Ne yaparlarsa yapsınlar Tırsan ister benimle ister bensiz üretecektir”

Ömrüm boyunca hep sunu savundum: Hiç kimse benden iyi olamayacak, hiç kimse benden kaliteli olamayacak, hiç kimse benden daha iyi hizmet sunamayacak. Bu sözü şahsım adına veriyorum, ama arkamdaki güçler sizlersiniz, benim değerli dostlarım ve üretim arkadaşlarımsınız, değerli çalışma arkadaşlarımsınız. O anlamda net mesajım şudur: Ne yaparlarsa yapsınlar Tırsan ister benimle ister bensiz üretecektir, hizmet sunacaktır, kalite sunacaktır, ilişki sunacaktır. Bunu ömrüm boyunca bütün ekip arkadaşlarımla yapmaya söz veriyorum.”

İrfan Balkanlıoğlu: “Tırsan Ar-Ge merkeziyle 200’ün üzerinde patente sahip”

Tırsan Low-Bed temel atma törenine katılan Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, yaptığı konuşmada Tırsan’ın karayolu taşımacılığındaki yerine vurgu yaptı.

“Türkiye’de karayoluna çıkıp da Tırsan markasını görmeyen yoktur. Bundan daha da önemlisi Avrupa yollarında ve dünyanın birçok yerinde Tırsan ve Kassabohrer markasına rastlamamak mümkün değil” diyen Balkanlıoğlu, “Sakarya’daki bu tesisler değer üretiyor, bizlere kaynak yaratıyor ve işçilerimizin alın teriyle katma değer üretiyor. Tırsan Ar-Ge merkeziyle 200’ün üzerinde patente sahip. Hiç olmayan bir şeyi ticaret alanına sokuyorlar. Birilerini tekrar etmiyorlar ve bilinmeyen bir şeyi ortaya koyuyorlar ve bunu ticari anlamda pazarlanabilir bir değer haline getiriyorlar” dedi.