Türkiye’nin ilk 500 şirketi arasında yer alan uluslararası lojistik hizmet servis sağlayıcısı Alışan Lojistik, 70 adet yeni Renault Trucks T EVO serisi çekici ile öz mal araç filosuna yatırım yapmaya devam ediyor. Tehlikeli kimyasallar dahil olmak üzere, kimya sanayisi ile hızlı tüketim ürünleri, gıda, tarım ve daha birçok sektördeki müşterilerine sunduğu uluslararası nakliye, depo / antrepo, dökme kuru yük, dökme likit ve enerji taşımacılığı gibi hizmetlerle dikkat çeken Alışan Lojistik, yeni yatırımları doğrultusunda lansmanı kısa süre önce yapılan Renault Trucks T480 çekiciler ile filosunu güçlendiriyor.

Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, İcra Kurulu Üyesi Ayhan Özekin ve CFO’su Mehmet Emin Çelenli’nin katıldığı teslimat törenine Renault Trucks adına Türkiye Başkanı Sebastien Delepine, Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu, Büyük Filo Satış Müdürü Ziya Çolak, Renault Trucks Finansal Hizmetler (RTFS) Satış ve Pazarlama Direktörü Ertan Çolak ile Koçaslanlar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Koçaslan ve üst düzey yöneticiler ev sahipliği yaptı.

"T EVO SERİSİ İLE GURUR DUYUYORUZ"

Renault Trucks Türkiye Başkanı Sebastien Delepine özetle şunları söyledi:

Alışan’a yaptığımız ilk büyük Renault Trucks teslimatı ve bu bizi heyecanlandırıyor. Büyük müşterilerle görüşmeye başladığınız zaman kendinizi beğendirmeye çalışıyorsunuz. Bugün de kutlama yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda araç kullanımda kaldığı sürece üzerimizde büyük sorumluluk olacak ve biz de bunun gereğini yapacağız.

T EVO serisi gurur duyduğumuz bir ürün. Türkiye’de 3 binin üzerinde müşteriye gösterdik ve bu dönem içerisinde aracımız sadece dizaynıyla değil müşteriye sunduğu özelliklerle büyük beğeni topladı. Alışan'ın, aracın verimliliğinden, 360 derece çözüm sunmasından memnun kalacağını düşünüyorum.

Bu ürünle sadece bir kamyon sunmuyoruz kapsamlı bir hizmet paketi sunuyoruz. Aynı zamanda araçla beraber geniş kapsamlı satış sonrası hizmet paketi sunuyoruz. Bunu müşteriye ulaştıracak yaygın servis ağımızdır. Koçaslanlar bayimiz Mahmut Koçaslan da aramızda. Bağlantılı araçları sunabilen tek marka olmamızdan Alışan Lojistik faydalanacak.

2021 yılını çip krizine ve tedarik sorunlarına rağmen iyi bir noktada kapattık. Talepdeki yüksek talepten de faydalandık ancak sorunların yaşandığı bir dönemde son 10 senenin en iyi pazar sonuçlarına ulaştık. Türkiye’de son 7 aylık dönemde satılan ithal kamyon satışının birincisi olduk.

Bu başarıyı çok çalışmaya borçluyuz. Bayi ağımızı genişlettik, geniş ürün gamını sunuyoruz, hizmetlerimizi de çeşitlendirdik ve bunlar başarıyı getirdi.

"İLK BÜYÜK İŞBİRLİĞİ AMA SON OLMAYACAK"

Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan özetle şunları söyledi:

Lojistik sektörü için zor bir süreç oldu. Bu yatırım beğenmezsek iade ederiz diyebileceğiniz bir yatırım değil. Biz kendimize uzunyol partneri arıyoruz. Dolayısıyla zor kararlar ve bu kararları verirken limitleri zorlamış olabiliriz. Biz entegre lojistik hizmet üreten hem yurtiçi hem uluslararası hizmet veren bir firma olarak sağlam bir filoya sahip olmalıyız. Kesintisiz hizmet verebileilim ki büyümemizi devam ettirebilelim.

Son iki yılda bir çok endüstri durdu ancak lojistik hiç kontak kapatmadı. 2021 yılını büyüme ile kapattık, 2022 için agresif büyüme planlarımız var. Bunun için bize uçtan uca çözüm üretecek partnere ihtiyacımız var. Renault Trucks bu noktada bize uçtan uca çözüm üreteceğini gösterdi. Bu ilk büyük teslimat oldu ama son teslimat olmayacak. Renault Turcks ile büyümeye devam edeceğiz. Çok fazla ürünlere hizmet verdiğimiz için farklı çözümler sağlayacak çözümlere ihtiyacımız vardı ve bunun için Renault Trucks’ı seçtik.

Proje ve yatırımlarımızı belirli başlıklarda toplamış bulunuyoruz. Tüm birimlerimizle iş ortaklığı yaklaşımı içerisinde çalışan İnsan Kaynakları organizasyonumuzda devam eden çok sayıda projemiz mevcut. Operasyonel planlarımızı desteklemek üzere e-ticaret ekosistemi dahil tüm sektörlerin ihtiyaçlarına dönük depolama arz kapasitemizin arttırılması için proje ekiplerimiz sürekli çalışıyor. Depolama ve taşıma çözümlerimizin, bugün burada da gözlemlediğiniz gibi, “Green Deal”-“Yeşil Mutabakatına” tam uyumlu olmasına önem veriyoruz. Ayrıca, dijital dönüşüm ve teknolojinin etkin kullanımı konusunda Ar-Ge Merkezlerimiz sürekli yeni projeler geliştiriyor.

Hizmet verdiğimiz alanların tümünde yüzda 45-50 büyüdük. Depo tarafında büyümemiz oldu. Gaz dığıtımında yeni işler aldık. Aktif olduğumuz alanlarda da büyüdük. 2021 yılında yüzde 70 büyüme hedefi koyduk. 3 ay içinde konteyner dökme operasyonrınada hizmetlerimizi genişletiyor olacağız. 

Teknoji çok hızlı değişiyor. Teknoloji olmazsa olmaz. Hem şirket içinde kullandığımız teknolojeler hem de araç üzerindeki sistemlerin birbiriyle iletişim halinde olması önemli. Yeni araçların işimizi kolaylaştıracağını öngörüyoruz. Karbon ayak izimizi 10 yıldır raporluyoruz ve sürekli iyileştirme yapıyoruz. Sınırda Karbon uygulaması nedeniyle yeni vergiler gelmesi demek türk nakliyecisinin maliyetleri artması demek. Rekabetçiliği kaybetmememiz için teknolojik yatırımlara imza atmamız gerekiyor. Yeşil Mutabakat'ın şartları ağır ama buna adım adım da olsa hazırlanmamız gerekiyor. 

"EN BÜYÜK FARKIMIZ ARAÇLARIN GÖREVDE KALMA SÜRESİ OLACAK"

Renault Turcks Türkiye Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu açıklasında şunlara değindi:

Excellence Predict servis paketi bu anlaşmada önemliydi. Alışan Lojistik yeni araçlarında bağlantılı hizmetlerden sonuna kadar yararlanabilecek. Uzaktan bağlantı kurulduğu zaman, güncellemeler, kodlamalar cep telefonu kadar kolay yapılabilecek. Aracın servise gelmesine gerek kalmayacak. Güncellemeler durduğu yerden gerçekleştirebilecekler. Bu araçların görevde kalma sürelerini maksimize edecek. Bağlantılı hizmetlere ek olarak Renault Trucks’ın kendi filo hizmeti olan Optifleet’i kullanabilecek. Aracın konum bilgisine, takograf verilerinin uzaktan indirilmesine, sürücü bilgilerine kadar tüm operasyonlar Optifleet Pakati sayasende takip edilebilecek. Araçların kullanım süresi boyunca ekstra maliyet olmadan bu hizmeti kullanabilecek.

Önümüzdeki dönemde bizim en büyük farkımız aracın hizmette kalma süresinin maksimize edilmesi olacak. Yakıt tüketimi özelliğimizi ile bu özelliğimiz yarışta olacaklar.

Türkiye’de ilk pilot uygulamayı Alışan ile başlattık. Excellence Predict sözleşmesi; çıkacak arızaları önceden tespit edecek, bunu filoyla paylaşacak, gerekirse servisle paylaşıp onu da hazır bekletiyor olacak.

Avrupa'da da tüm pazarlada talep yükseldi. Türkiye kamyon pazarı 2021 yılında Avrupa'nın 5.büyük pazarı haline geldi. Önemli pazarlardan biri olduk. Geçtiğimiz senenin problemi talep değildi, geçtiğimiz senini kısıtı daha çok araç üretbilmekti. Ben 20 yıldır bu sektördeyim tüm dunyada arzın talebin altında kaldığını ilk kez görüyoruz. 

Alışan Lojistik CFO’su Mehmet Emin Çelenli özetle şöyle konuştu:

2 yıllık bir süreç sonunda satın alma kararını verdik. Excellence Predict çok önemli bir paket. Sahada maliyetleri artırmadan, süreklilik sağlayarak hizmetlerin verilmesi anlamında Renault Trucks bize önemli bir katkı sağladı. Bunun ikinci tur görüşmeleri yakında başlayacaktır. Araç alım kararımızı verdiğimizde RTFS finansal paketleri ile ilgili bilgi aldık. Bizleri en çok cezbeden ve diğer oyunculardan ayrıştıran avantaj, tek noktada tüm çözümlere ulaşabilmemiz oldu. Süreçler hem hızlı hem de pratik şekilde ilerledi. Sunulan paketlerin finansal avantajları nedeniyle banka limitlerimizi kullanmaya gerek duymadık. 

VFS Direktörü Ertan Çolak anlaşma ile ilgili şu biglileri verdi:

50 ülkede faaliyet gösteriyoruz sanıyorum en inovatif çözümlerİ Türkiye’de sunuyoruz. Direkt veya bayilerimiz kanalıyla rekabetçi finansal çözümler üretiyoruz. Alışan Lojistik’in önümüzdeki dönemde araç yatırımları için finansal çözümler sunmaya devam edeceğiz.

Alışan Lojistik İcra Kurulu Üyesi Ayhan Özekin de konuşmasında özetle şunları aktardı:

Bu süreci başlatan satın alma ekibi olarak değerli bir çok markayla görüştük. Renault Turck ekibi, Ömer Bursalıoğlu başkanlığında şeffaf bir süreç yönettiler ve bu bizim için önemliydi. Yeni nesil motor yapıları, sürücü rahatlığını sağlayan kabin modeli, finansal çözümler ve bakım paketi ile Renault Trucks karşımıza geldi. Bu nedenle beraber yol almaya karar verdik.