MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Satış ve Pazarlama Direktörü Eren Gündüz ve MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara düzenlenen basın sohbet toplantısında 2015 yılını değerlendirdi, 2016 yılı beklentilerini paylaştı. MAN’ın Türkiye’de, 435,5 milyon euro cirosu, 1.797 çalışanı ile güçlü bir şirket olduğunu vurgulayan Gündüz, Ankara tesislerinde üretilen otobüslerin ihracat gelirinin ise 167 milyon euroyu bulduğunu açıkladı.  

2 + 1 otobüslerin 2. eline dikkat

“Seyahat otobüsü pazarının seçim yılı olan 2015’i, 1.000 adetlik bir satış rakamı ile tamamlayacağı öngörülüyordu. Ancak yıl içindeki farklı dalgalanmalara rağmen, öngörülerin de üzerinde satışlar gerçekleşti ve bugün toplam pazarın 1.350 adetler civarında bitebileceğini öngörüyoruz. MAN olarak, gelişen bu pazarda yüzde 16 civarında bir pay bekliyoruz.” diyen Gündüz, sektör ün 2+1 konusunda dikkatli olması konusunda uyarıda bulundu. Bu araçların ikinci elde sorun yaşanabileceğini belirten Gündüz, şunları söyledi: “Sektör, yeniden 2+1 VIP otobüse dönüyor. Bu alanda tüm rakipler globalde çok daha az pazar bulabilen 2 aks 13 metrelik otobüs çözümleriyle ürünler sunuyorlar. Ancak sadece MAN olarak biz, hem standart 2 aks 12 metrelik otobüsümüzle 38 yolcu koltuklu olarak, hem de daha rahat koltuk arası mesafeleri ile işletmeci açısından önemli ve rakipsiz avantajlara sahip bir ürün sunabiliyoruz.”

2 kasım sabahı talep patlaması oldu

Eren Gündüz, 2 Kasım sabahı talep patlaması yaşandığını, ancak Rusya krizinin andından taleplerin ertelendiğine işaret etti.

Düzenlenen Basın Toplantısı’nda değerlendirmelerde bulunan MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, 2015 yılı Kasım ayı sonu itibari ile 12 ton üstü kamyon pazarı gelişimine bakıldığında; bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde10’luk bir gelişim gözlendiğini belirtti. 2015 yılında pazarın adetsel satış boyutunun da, 2014’e göre daha yüksek olarak gerçekleşeceğine dikkat çeken Serkan Sara, “MAN kamyon ise geçen seneye göre satışlarını, pazar ortalamasının da üzerine çıkarak yüzde 12 artırmıştır. 2015 yılında Türkiye’de her iki seçim öncesi pazarın yavaşladığı gözlemlenmiştir. Yoğun ihracat yapılan ülkelerde ise olumsuz gelişmeler yaşanmaktadır. 2015 yılındaki bütün bu sıkıntılara karşın pazar, büyük inşaat projelerinin etkisi ve Euro 5 motorlu araçların üretiminin bu yıl son bulacak olması ile geçen seneye göre artırmıştır” açıklamasında bulundu.

Rekabetin çok yoğun yaşandığı bu değişken pazarda MAN, yüksek kalitesi, müşteri odaklı çözüm önerileri ve müşteri memnuniyetine verdiği önem ile bir adım öne çıktığına vurgu yapan Serkan Sara, “’Müşteri velinimetimizdir’ anlayışı, henüz üretim aşamasında etkili olmuş ve müşteri odaklı araç üretimini zorunlu hale getirmiştir. Efficientline serisi çekilerimiz de, bu anlayış ile üretilmekte ve üstün özellikleri ile sektörü adeta şekillendirmektedir. Yaşamboyu maliyetlere bakıldığında ise MAN; yakıt ekonomisi, uzun ömürlü olması ve daha az yıpranması ile fark yaratmıştır. Yaptığımız müşteri memnuniyeti araştırmalarında araçlarımız ile ilgili olarak halihazırda çok yüksek olan memnuniyet sonuçlarımız her geçen yıl daha da artmaktadır” şeklinde konuştu.

En sağlam araç MAN

Serkan Sara, Almanya da her sene yapılan TUV Ticari Araçlar Arıza Raporu çalışmasına göre MAN’ın Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da lider konumda olduğunu da vurguladı. Sara, “Araç kalitesi konusunda en yüksek notlara sahibiz. TUV istasyonlarında yapılan 3 yaşındaki araçlarda en az araç veriyor.” dedi.

2016’nın ilk yarısında EURO 5 araçların satışlarının devam edeceğini, yılın ikinci yarısında ise EURO 6 araçlar ile tüketicilerin tanışacağını hatırlatan Sara, “EURO 6, bizim Türkiye’de öncülük ettiğimiz bir üründür. Türkiye yollarında şu anda ençok çalışan EURO 6 araçlar, MAN logosunu taşımaktadır. EURO 6 araçlar teknoloji ağırlıklı araçlardır. Teknolijinin olduğu yerde ise MAN her zaman başarılıdır ve öncülük yapmaktadır. EURO 6 ile bunu tüm Türkiye’de bir kez daha ispatlayacağız” dedi.

Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin Euro 6 teknolojisi ile ve daha verimli araçlarla tanışacağının altını çizen ve MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

En çok Euro 6 satışını MAN yaptı

Sara, Euro 6 araç konusunda en çok satışın MAN tarafından yapıldığını, Enco’nun son olarak 100 adet Euro 6 araç aldığına dikkat çekti. Sara, açıklamalarına şöyle devam etti: “Euro 6’da kullanılan commonrail motor teknolojisi, bizim uzun yıllardır kullandığımız bir teknoloji. Bu konuda MAN olarak ciddi deneyimimiz var.   MAN’ın üstün özelliklerinin yanı sıra rakiplerine göre en büyük avantajlarından biri de; geniş ürün yelpazesidir. Sektörün ihtiyaç duyduğu tüm araç tipi ve versiyonlarına, araçlarda herhangi bir tadilat veya adaptasyona gerek kalmadan cevap verebiliyoruz. Önümüzdeki 10 yılda da yeni teknolojiler, yeni ürünler, kapsamlı hizmetler ile yeni lokasyonlarda müşterilerimiz ile iç içe olmayı planlıyoruz. EURO 6 ile daha geniş ürün gamı ile müşterilerimizin taleplerini karşılıyor olacağız.”