Mercedes-Benz Türk, 4 Şubat’ta gerçekleştirdiği basın toplantısıyla 2019 yılını değerlendirdi ve 2020 hedeflerini paylaştı. Değerlendirme toplantısına, Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü Osman Nuri Aksoy, Otobüs Satış Operasyonu Grup Müdürü Tolga Bilgisu, Otobüs Filo Satış Grup Müdürü Burak Batumlu, Şehiriçi Otobüs ve Kamu Satışları Müdürü Orhan Çavuş katıldı.

ŞEHİRLERARASI OTOBÜS PAZARINA LİDERLİK ETTİK

Osman Nuri Aksoy, geçtiğimiz yıl 4 bin 134 adet otobüs ürettiklerini ve üretimin yüzde 96’sını 70’ten fazla ülkeye ihraç ettiklerini söyledi. Türkiye’de 223 otobüs satışı gerçekleştirdiklerini, bunun 183 adedinin şehirlerarası, 40 adedinin şehiriçi tobüslerden oluştuğunu aktaran Aksoy, şehirlerarası otobüs pazarına liderlik etmeye devam ettiklerini kaydetti.

2020 DAHA İYİ OLACAK

Aksoy, toplam otobüs pazarının 2011 yılından sonraki en düşük pazar olduğunu söyledi. Pazarın daha düşük gerçekleşebileceğini aktaran Aksoy, yüzde 1 KDV ve kamu bankalarının finansman desteğinin bu düşüşü engelediğini söyledi. Kamu finansmanının devam etmesinin önemine dikkat çekti. 2020 yılının daha iyi olacağı öngörüsünde bulunun Aksoy bunu sağlayacak nedenleri de; düşen faizler, ekinci el fiyatlarındaki artış, şirketlerin araç yenileme gereksinimlerinin artması olarak sıraladı. Aksoy, 2020 toplam otobüs pazarının 600 adet olmasını beklenidiklerini ifade etti.

OTOBÜSLERİN YÜZDE 96’SI İHRAÇ EDİLDİ

Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda bugüne kadar 93 bin otobüs ürettiklerini bunun da 58 bin adedini ihraç ettiklerinin bilgisini paylaşan Aksoy, “Mercedes-Benz Türk, 2019 yılında Türkiye’de ürettiği otobüslerin ihracatından 548 milyon avroluk gelir elde ederek ülke ekonomisine katkısını aralıksız sürdürdü. Günümüzde Türkiye’de üretilen her 2 otobüsten biri Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’ndan çıkarken, ihraç edilen her 10 otobüsten 6’sı ise yine Mercedes-Benz Türk’e ait” dedi.