Renault Trucks Türkiye, yıllık değerlendirme toplantısını firmanın yeni merkez binasında yaptı. Toplantıya Renault Trucks Dünya Başkanı Bruno Blin’in de katıldı. Toplantıda Renault Trucks Türkiye Başkanı Sebastien Delepine, Türkiye Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu ile Bayi Geliştirme ve Satış Sonrası Direktörü Özgür Fırat yer aldı.

TÜRKİYE PAZAR PAYIMIZ ORTALAMANIN ÜZERİNDE OLDU

Renault Trucks Dünya Başkanı Bruno Blin, yaptığı değerlendirmeye tüm pazarlarda büyüdüklerini söyleyerek başladı ve Türkiye’deki büyümenin ortalamanın üzerinde olduğuna dikkat çekti.

“Müşterilerimizin kendi işlerinde başarılı olmasına odaklanıyoruz” diyen Blin, müşterilerin çalışma şartlarının giderek zorlaştığını ve ileride daha karmaşık hale geleceğini belirtti. Misyonlarının müşterilerinin bu karışıklık içerisinde karlı olarak çıkmalarını sağlamak olduğunu aktaran Blin, bunun için çözüm ürettiklerini söyledi.

Blin’in yaptığı konuşmanın özeti şöyle:

2025 VE 2030 EMİSYON ZORUNLULUKLARI İÇİN YATIRIMLARIMIZ SÜRÜYOR

En önemli misyonumuz, hangi enerji kaynağını kullanacağımız konusunda değişimin nasıl yapılacağı. Bunun için Fransa’da bir organizasyon kurduk. Geleceğe ciddi yatırım yapmamız gerekiyor. Lyon’da yeni bir yatırıma başlıyoruz. 34 milyon Euro yatırım yaparak Ar-Ge merkezimi hizmete alacağız. Burada 1.400 mühendis çalışacak. Bu merkez bittiği zaman Fransa’daki en büyük 10 Ar-Ge merkezinden biri olacak.

ELEKTRİKLİ VE ALTERNATİF YAKITLI ARAÇ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

2025 ve 2030 için AB Regülasyonları için önemli yol katetmemiz gerekiyor. Bu zorunluluk bizim için zor görünse de müşterilerimiz için fırsat yaratacak. Hem karbondioksit salımlarını hem akaryakıt tüketimini düşürecekler. Regülasyon, mevcut salım oranlarına göre 2025 yüzde 15 azalmayı 2030’da bunun üzerine yüzde 15 azalmayı öngörüyor.

Avrupa’da sıfır emisyon bölgeleri oluşturma kararları var. Bu da bizim elektrikli araçlar için bir zorunluluk olacak. Elektrikli araçlarımız hali hazırda mevcut.

Konu enerji olduğu zaman tüm ihtiyaçlara tek bir çözüm yok. Farklı enerji kaynaklarını kullanacağımız çözüm paketleri oluşturacağız. Bunun için de dizelin yerine geçebilecek yakıtlar üzerin çalışıyoruz ki karbondioksit hedeflerine ulaşabilelim. Burada CNG ve elektrikli motor çözümleri büyük pay sahibi olacak. Dizel bir süre daha kaçınılmaz kaynak olarak kullanılacak. Bir yandan elektrikli ve CNG’li araçlar üzerinde çalışırken dizel araçlar üzerindeki çalışmalarımız da sürüyor. Optifuel Lab ile şu anda yakıt tüketiminde yüzde 13 düşüş elde ettik.

Step C, step B’ye göre yüzde 7 yakıt düşüşü sağlamış durumda. 2004’ten beri doğalgazla çalışan araçlar üzerinde çalışıyoruz. Bunlar kentsel alanlarda çalışan araçlar. CNG ürünlerimiz biodizelle de uyumlu araçlar. Aynı zamanda bütün motorlar sentetik sıvı yakıt tüketimine imkan veriyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇ SERİMİZ ZE’NİN SATIŞLARI ARTIYOR

Elektrikli araçlar üzerinde yoğun çalışmamız var. Yakın gelecekte şehiriçi dağıtımda söz sahibi olabilmek için kesinlikle elektrikli araçlara ihtiyaç duyacağız. Elektrikli ZE gamımızı geliştirmek için yatırımlarımıza devam ediyoruz. ZE gamımız 3.1 tondan 26 tona kadar ticarileşmiş ve satışa sunulmuş durumda. Siparişleri almış durumdayız artan oranda siparişler devam ediyor.

AMACIMIZ MÜŞTERİLERİMİZİN ARAÇLARININ SÜREKLİ YOLDA OLMASI

Müşterilirimizin araçlarını yolda ve çalışır durumda tutmaya devam etme hedefimiz var. “Predict” diye bir paket sunduk. Buna öngörülü bakım deniliyor. Özünde direkt kamyonlardan merkezlere veri akışı sağlanıyor. Bakım konusunda uzmanlaşmış merkezlerde verinin analizi yapılıyor ve bu kamyondan akan verilerin analizi sonucunda, aracın herhangi bir yerinde arıza çıkacağı tespit edildiğinde firmaya sürücüye ulaşılıyor ve araç yolda kalmadan en yakın servise yönlendiriliyor. Bunun neticesinde öngörülmemiş soranların önüne geçiliyor. 15 Avrupa ülkesinde uygulanıyor ve 10 bin kamyonda var. Türkiye’de 2021 yılında devreye girecek.

TÜRKİYE PAZARINDAKİ VARLIĞIMIZI GÜÇLENDİREREK SÜRDÜRECEĞİZ

Türkiye pazarındaki varlığımızı daha da güçlendirerek sürdüreceğiz. 2019 yılı zor geçti. Buradaki ekibimiz buna rağmen pazar payımızı 5.8’den 8.8’e çakırdılar. Bayi teşkilatının da bundaki etkisi büyük. Türkiye’de bayi teşkilatımız finansal olarak güçlü kaldı. Bu müşterilere verilen servis kalitesinde çok önemlidir. Uzun zamandır Türkiye’de varız, uzun zamanlar Türkiye’de olacağız.

Renault Trucks Türkiye Başkanı Sebastien Delepine:

SON 3 YIL RENAULT TRUCKS İÇİN İNANILMAZ BİR YOLCULUK OLDU

3 yıl içerisinde bir çok şey oldu. Renault Trucks için inanılmaz bir yolculuk oldu. Maalesef pazar şartları bize çok yardımcı olmadı. Son 3-4 yılda pazar düşerek buraya geldi. Son olarak 2019 yılında geçtiğimiz yıla oranla pazar yüzde 36 daraldı. Türkiye tarihinin en düşük pazarı oluştu.

MÜŞTERİMİZE YAKIN OLDUK VE TAKDİR GÖRDÜK

Bizim için 2019 yılı hedefi müşterilerimize yakın kalmak, onları desteklemek ve bayi teşkilatımızın sağlıklı kalmasını sağlamaktı. Renault Trucks kendi şirketiyle 23 yıldır Türkiye’de. 10 yaşa göre dikkate aldığımızda 12 binin üzerinde yürüyen araç var. Bu kadar insan bize ve markamıza güvendi. Bunun için en büyük hedefimiz onlara destek olmaktı. 2019 yılında yapılan araştırmaya göre bu çabalarımız müşterilerimiz tarafından takdir edildi. Bu bizim için en büyük başarı. Çünkü bunu başardığınızda diğer taraflar kendiliğinden gelecektir.

EN BÜYÜK PAZAR PAYINA ULAŞTIK

2017’de hedefimiz yüzde 10 pazar payına ulaşmaktı. Son 3 yılda pazarda en hızlı büyüyen marka biz olduk. 16 ton üzeri pazarda yüzde 3 olan pazar payımızı yüzde 9'a çıkardık. Bu bugüne kadar geldiğimiz en iyi yer.

Çekici segmenti özelinde pazar payımız yüzde 16'ya  ulaştı ve T serimiz pazarda en çok satılan ithal çekici oldu. Bu başarıda 3 ana sebep var. Birincisi bayilerimizin bağlanmışlığı ve adanmışlığı. Ekonomideki duruma rağmen yeni oyuncuları cezbetmeyi başardık. Mersin’de Erman’ı bayi teşkilatımıza kattık. 13 ay önce Adana’da yeni bayimizi açmıştık.

T serisi büyük filoların beğenisini kazandı ve tercih edilen ürün oldu. İnşaatta K serisin pazara soktuk. Pazarın iyi zamanı değildi ama bugüne kadar giremediğimiz filolara girdik Ağır madencilik sahalarında bir çok müşteriye satış yaptık. Bütün bu başarı Renault Trucks Finansal Servisler şirketi tarafından desteklendi. Satışlarımızın yüzde 40’ını finans şirketimizle yaptık. İkinci el satış şirketimizi geliştirdik.

Bayi teşkilatımızın içerisinde güzel bir servis talebi oluşturduk. Geçtiğimiz yıl yapılan her 4 satıştan biri servis anlaşmasıyla yapıldı. Bunu eğitimli servislerimizle yaptık. Geçtiğimiz yıl kendi eğitim merkezinde 500 kişiye eğitim verdik.

Türkiye Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu:

ÜST SEGMENT OYUNCULAR ARASINDAYIZ

Ömer Bursalıoğlu yaptığı sunumla, 13 litrelik motorun toplam satın alım maliyetine yaptığı katkıyı anlattı:

Pazarın en iyi yakıt tüketimlerini yakaladık. Step C’de Step B’ye göre yakıt tüketimini yüzde 7 düşürdük. İkinci el değeri çok önemli. T 480’in T 460’a göre ikinci el değerinin yüzde 15 daha fazla olduğunu gördük. Bunların hepsi toplam alım maliyetine katkı yapıyor.

Sürücü katkısı çok önemli. İyi sürücüyü tutabilmak önemli hale geldi. Taşımacıların bunun için sürücüye konforlu, iyi araç vermeleri gerekiyor. 13 litrelik motorumuz yüksek kabinle birleştiğinde müthiş bir etki yarattı.

Bir diğeri de marka imajı. Bugüne kadar hiç oyuncusu olmadığımız en üst ligde yer almaya başladık. Türkiye’nin her yerinde yüksek kabinli 13 litrelik araçlarımız satılmaya başlandı.

Bütün motorlarımız yüksek torku düşük devir aralıklarında veriyor. Bu da yakıt tüketimini düşürürken motor ömrünü uzatıyor.

T 480 aracımız Türkiye’de çok tutuluyor. Buna T 460’ı ekleyeceğiz ve T 480 Yüksek Kabin ve T 520 Yüksek Kabini pazara sunuyoruz.