TREDER Başkanı Kaan Saltık, TREDER Haber Dergisi için hem dünyadaki gelişmeleri, hem de sektörü değerlendirdi. Açıklamalarına makro ekonomik göstergeleri değerlendirerek başlayan Saltık, dünyanın 2018’e umutla baktığını söyledi. Saltık, bunun sebeplerini şöyle dile getirdi: "Çünkü uzun süre olmadığı kadar senkronize bir büyüme söz konusu. Özellikle finans çevreleri bunu dile getiriyor. Çin, Avrupa, ABD, Hindistan büyümeye devam ediyor. Herkes ABD dolarını takip ediyor. İlk başta Trump’ın gelmesiyle yüzde 4 büyüme konuşulmaya başlandı. Paralar gelişmekte olan ülkelerden, gelişmiş ülkelere kaymaya başladı. Özellikle ABD’de yatırımların artacağı düşüncesiyle, paralar buralarda toplandı. Ama sonra Trump için ‘iktidar oldu ama muktedir olamadı’ sözüyle açıklayabileceğimiz durumlar ortaya çıktı. Para geldiği yere dönmeye başladı. Gelişmekte olan ülkeler yeniden gözde olmaya başladı."

Büyüme ile; demir, çelik, gibi hammadde fiyatlarında da artışın yaşandığına dikkat çeken Saltık, gelecek yıl petrol varil fiyatlarının 65 dolar civarında beklendiğini kaydetti. Bu politik gelişmeler çerçevesinde FED’in faiz artımında 4’den iki frekansa düşüreceğini belirten Saltık, bunun sonucunda doların çok kıymetlenmeyeceğini ve gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin öne çıkacağını savundu. "Burada önemli bir handikap var. Dünya üzerinde özellikle gelişmekte olan ülkelerde yatırımlar çok düşük seyrediyor. Yatırıma yönelik harcamalar az, şirket borçları yüksek" diyen Saltık, " Tüm bunlara rağmen, yatırımcılar gelecek yıla iyi bakıyor. Satın alma endeksleri zirvede geziyor" şeklinde konuştu.

Türkiye büyümeden pay alacak mı?

Türkiye’nin bu olumlu gelişmeden ne kadar pay alacağının önemli olduğuna değinen Başkan Saltık, ABD ve AB ile olan politik çekişmelerin iş dünyasına korku ve endişe olarak yansıdığını söyledi. Son büyüme rakamlarının iyi geldiğini ancak bunun ne kadar sürdürülebilir olduğunu anlamak için gelecek yılı beklemek gerektiğini aktaran Saltık, "Türkiye daha fazla ihracat yapmalı, ülkemize döviz kazandırmalıyız. Türkiye’nin likiditesine dikkat etmesi lazım. İnişli çıkışlı zamanlarda likiditesiz kalmamak önemli. 2019 yılında seçim var. Öncesinde ekonomi her zaman daha derli toplu oluyor." diyerek geçmişten gelen bilgilerin buna işaret ettiğine vurgu yaptı.

TREDER üyelerinin ihracata yöneldiğine dikkat çeken Saltık, geçmişte yurtiçi pazara yönelen firmaların da ihracata başladığını aktardı. İlk 11 ayda TREDER üyelerinin 6 bin 541 adet treyler ihracatı yaptığına değinen Saltık, "Buna karşın iç pazarda 6 bin 644 adet treyler satılmış. Bir önceki yıl bu rakam 8 bin 800’lerdeydi" dedi. Bunun sebeplerine ilişkin yorumlarını da dile getiren Saltık, Türkiye’nin Suriye, Irak gibi azalan pazarların yerine alternatif pazarlar koyamadığını, bunun da taşımacılık dolayısıyla treyler sektörüne yansıdığını söyledi. Başkan Saltık, söz konusu pazarlarda iyileşme yaşandığı takdirde, treyler pazarının da yeniden eski parlak günlerine döneceğini savundu.

Kapasitemizi kullanamıyoruz

Türkiye’de treyler yatırımlarının arttığına dikkat çeken Saltık, "Yatırımları yaptık, pazarın gelişmesini bekliyoruz. İhracatımız artacak gibi görünüyor. Türkiye’nin treyler kapasitesi 75 bin adetlere ulaştı. Ancak kapasite kullanım oranlarımız üçte bir oranında. Bu kapasite milli servet bunu iyi kullanmamız gerekiyor." dedi.

Türkiye’nin dış politikasının ticareti de etkilediğine değinen Kaan Saltık, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim artık iş konuşmamız lazım. 2018’in dış politikanın daha az konuşulduğu bir yıl olacağı inancındayım. Böyle olursa ticaret de bundan pozitif etkilenir."

Hurda teşviki ve KDV indirimi yapılmalı

Hükümetin 2018 yılında önemli teşvikleri olacağını aktaran Kaan Saltık, yatırım kalemi olan treylerde hurda teşviki ve KDV indirimini sektör olarak talep ettiklerini yineledi. Yeni nesil treylerler sayesinde verimliliğin artacağını savunan Saltık, "ADR ve ATP için ilk yatırım teşviki sağlanabilir. ADR sayesinde daha güvenli bir taşımacılık mümkün. Diğer yandan frigorifik treylerle ile gıdaları sağlıklı ve kayıpsız taşıyabiliyoruz. Taşınan yükler bu ülkenin malı. Ne kadar iyi taşırsak, yüke ne kadar az zarar verirsek bu ülke menfaatine o kadar katkı vermiş oluruz" şeklinde konuştu.

2018 yılı için sektöre mesajlarını da ileten Kaan Saltık, şunları söyledi: "2018 zor bir yıl olacak. Bu yüzden firmalar pazar payından çok karlılığa yönelmeli. TL’nin değer kaybı, dövize bağlı hammadde tedarikini zorlaştırıyor. Döviz risklerinin hedge (riskten korunma) edilmesi lazım. Bu yüzden döviz kazandıran ihracat daha önem kazanıyor. Sektörün çıkış noktası ihracat gibi görünüyor."