Dünyadaki bütün işletmelerde olduğu gibi İntermobil olarak çok farklı bir dönem geçirdiklerini belirten İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya, 2020 yılına olumlu başladıklarını, Mart ayının ortasına kadar da kamyon, otobüs ve treyler üretiminin özellikle iç piyasadan gelen talep sayesinde çok iyi seviyelere ulaştıklarını kaydetti. “Bizim de satışlarımız 2019 yılının ilk çeyreğine göre daha yüksek seyretti” diyen Perahya, Mart’ın ikinci haftasında ekibin ve ailelerinin sağlığını düşünerek uzaktan çalışma modeline geçtiklerini söyledi. Perahya, değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Nisan ve Mayıs aylarında pandeminin etkisiyle satışlarımız farklı markalarımızda yüzde 40 ile yüzde 60 oranında düştü. Haziran itibarıyla sektörümüzde tekrar olumlu bir hava esmeye başladı ve önceki 2 ayda biriken talepler hayata geçti. Özetle yılın ilk yarısında, daha önce hiç deneyimlemediğimiz bir süreç yaşamamıza rağmen, satışlarımız bir önceki yıla göre yüzde 20 civarında artış gösterdi.”
Rıfat Perahya, yılın ikinci yarısına da iyi başladıklarını belirterek, Temmuz ayını hem üreticiler hem de satış sonrası tarafında hareketli geçirdiklerini söyledi. “Ağustos ayı için de beklentilerimiz olumlu. Hem dünyada hem de Türkiye’de o kadar belirsiz bir süreçten geçiyoruz ki planlarımızı çok dikkatli ve ancak önümüzdeki 2-3 aylık dönem için yapabiliyoruz. Türkiye’de iş yapan her firma gibi biz de belirsizlik ortamında iş yapmaya tabiri caizse sisli havada yarış arabası kullanmaya alıştık. İçindeyken yönetmek ne kadar zor olsa da uzun vadede bu süreçten çıkacak şirketleri daha da güçlendirecek bir dönemden geçiyoruz. Biz İntermobil olarak daha önce çalıştırmadığımız kasları çalıştırarak daha güçlü çıkacağımıza inanıyoruz” diyen Perahya, sözlerine şöyle devam etti: “Pandemi süreci sektörü ve tüketicileri olumsuz etkiledi, dolayısıyla bizim de satışlarımız ve gelir kalemlerimiz olumsuz etkilendi. Ancak İntemrobil’in en önemli özelliklerinden biri esnekliği, her duruma göre adapte olabilmesi ve hızlı karar alma mekanizması olması. Çok hızlı bir şekilde, birçok firmadan önce, evden çalışma modeline geçtik ve altyapımızı buna göre hazırladık. Hem departmanlar içinde, hem farklı departmanlar arasında hem de müşterilerle olan iletişimimizi en üst seviyede tuttuk. Özellikle müşterilerimizin bu süreçteki ihtiyaçlarını anlamak ve onlara göre çözümler üretmek adına normal zamandan daha yakın olmamız gerektiğinin bilincine sürecin başından itibaren vardık. Bu süreçten daha güçlü çıkabilmek için de kendimize 4 maddelik bir yol planı belirledik;
1) Nakit akışını doğru yönetmek,
2) İç süreçlerimizdeki verimliliği arttırmak,
3) Bütün markalarımızda, satışımız ne kadar etkilenirse etkilensin, pazar payımızı arttırmak,
4) Yeni faaliyet alanları belirlemek.”
“Şirket olarak pusulanızı doğru ayarladığınızda, hedefinizi baştan belirleyip tüm organizasyonun da bu hedefleri net olarak anlamalarını sağladığınızda bu tarz zorlu süreçleri daha iyi yönetebiliyorsunuz” diyen Perahya, bu yıl içindeki yapacakları çalışmaları şu şekilde anlattı:
“2020 yılında ilk önceliğimiz geçen sene hayata geçirdiğimiz yeni markamız ioto’yu pazarda iyi bir noktaya getirmek oldu. Bugüne kadar geçen 7 aylık süreçte ürün çeşitliliğimiz, müşteri yapımız, satışlarımız ve pazar payımız istediğimiz seviyeye geldi. Daha gidecek çok yolumuz olmasına rağmen doğru yolda olduğumuzu görebiliyoruz. 2020 yılındaki diğer çok önemli projemiz Continental VDO Dijital Takograf projesidir. Bu sene araç parkının en fazla olduğu sene dolayısıyla beklentimiz çok yüksekti. Maalesef önce Ocak ayında alınan 6 aylık erteleme kararı, daha sonra da Temmuz ayında Ekim başına kadar alınan erteleme kararı satışlarımızı ve planlarımızı olumsuz etkiledi. Yine de ümidimizi kaybetmeden Ekim ayı için gerekli hazırlıkları yaparak satışlarımızın olumlu yönde etkileneceğini öngörüyoruz. Mevcut markalarımızdaki birçok projenin yanında yeni markalarla ürün portföyümüzü güçlendirmek üzere birçok firmayla görüşme gerçekleştirdik. Kendi alanlarında önemli oyunculardan iki tanesiyle Sözleşme imzalama noktasına geldik. Yakın zamanda güzel gelişmeleri yine sizlerin vasıtasıyla sektörümüzle paylaşmaktan mutluluk duyacağız.”