Kurda belirsizlik olunca el freni çekiliyor

Intermobil olarak yılın ilk yarısında yüzde 40’a varan bir büyüme yaşadıklarını, özellikle treyler, kamyon ve otobüs üreticilerine satışlarında 2014’e göre önemli bir artış olduğunu belirten İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya, Haziran seçimlerinin ardından büyümenin yavaşladığını belirtti. Perahya, “Belirsizlik yönetilmesi en zor süreç. Sonucu ne olursa olsun şirketler önünü görebildiğinde stratejilerine paralel olarak pozisyon alabiliyorlar ancak belirsizlik ortamında yatırımlar erteleniyor. Özellikle döviz kurlarında aşırı dalgalanma olunca el freni çekiliyor.” şeklide konuştu.

Ticari araçlarda regülasyonlara bağlı olarak özellikle 1 Ocak 2016’da Euro 6 motorlarının devreye girmesiyle fiyatların artacağını bu nedenle alımların öne çekildiğini vurgulayan Perahya, birçok araç üreticisinin 2014’e göre büyüme kaydedeceğini ancak son 3 aydaki yavaşlamadan dolayı yıl sonu öngörülerini az da olsa aşağı yönlü revize ettiklerini söyledi.

Türk treyleri üreticilerini ihracat ayakta tutuyor

Rıfat Perahya,  2014 yılının treyler sektörü için iyi bir yıl olduğunu ve 27 bin adet civarında üretim gerçekleştiğini kaydetti. İntermobil ve bayilerinin toplamda 164 treyler üreticisi ile çalıştığına değinen Perahya, ihracatın şu anda satış ve daha önemlisi nakit akışı açısından pazarı ayakta tutan önemli etken olduğunun altını çizdi.

“Türk treyler sektörünü geliştirecek olan ihracat.” diyen Perahya, özellikle Konya’daki treyler üreticilerinin farklı pazarlara satış yapabilmelerinin önemli olduğuna değindi. Perahya, sözlerine şöyle devam etti: “Ticari araçlar sektörü 10 yıl daha büyüyecek. 10 yıl sonra gelişmiş ülkelerin seviyesine geleceğimizi ve büyümenin de daha düşük oranlarda olacağını tahmin ediyorum. Treyler pazarında ise her zaman dönemsel inişler çıkışlar olacak. Önümüzdeki 5 yıl çok kritik. Aynı ülke içinde bu kadar fazla sayıda üretici olması da çok normal bir durum değil. Bu nedenle, konsolidasyon olacağnı düşünüyorum. Büyük firmaların üretim adetlerine paralel olarak alım güçlerinin artmasıyla rekabet daha da zorlaşacak. Kendi alanlarında uzmanlaşan firmalar yoluna devam edecek ancak standart treyler üretiminde büyük ölçekli firmaların her geçen gün Pazar paylarını arttıracaklarını tahmin ediyorum. Türk treyler üreticilerinden en az 1 veya 2 tanesinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde dünya çapında marka olacaklarına inanıyorum.”

Avrupa 200 bin adede dayandı

Wabco’nun Avrupa ve Türkiye’deki yüksek pazar payından dolayı ellerinde çok gerçekçi veriler olduğunu söyleyen Perahya 2015’te Avrupa’da (Türkiye ve Rusya dahil) 200 ila 210 bin adet treyler üretileceğini belirtti. Türkiye’deki üretimin 2015’e oranla yüzde 2-3 oranında küçülerek 25-26 bin adetlerde yılın kapanacağı öngörüsünde bulundu. İntermobil’in döviz artmasına karşın yılın ilk yarısında Euro bazında yüzde 40 büyüdüğünü belirten Rıfat Perahya, yılın ikinci yarısında düşüş yaşansa da 2015 yılını geçen seneye göre yüzde 30 civarında büyüme ile bitireceklerini söyledi.