Protokol imza töreni ve basın toplantısına Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yaşar Dostbil, Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır katıldı. Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, “Bugün burada, sizlerle,  yüce milletimizi sevindirici ve gurur verici bir haberi paylaşmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Şehitliğimizin restorasyonunun yapılmasının sponsorluğuna fahri olarak talip olan Opet şirketi ile burada bir protokol imzalayarak işe başlamakta olduğumuzu sizlerle paylaşıyoruz” açıklamasında bulundu.

Mustafa Eldemir, bu topraklar için yapılacak çok şey olduğuna değinerek Opet’e çabası ve destekleri için teşekkür etti. Basın toplantısında; Opet Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, “Tarihe Saygı Projesi kapsamında; Opet olarak Gelibolu Yarımadası’nda milli park sınırları içinde yer alan tüm köylerde toplumsal kalkınma ve bilinçlenmeye destek olacak eğitim programları ve çevrenin işlevsel rehabilitasyonu sayılacak mimari planlar uyguladık. Kültür merkezleri, anıtlar, müzeler, köy meydanları, WC’ler, satış üniteleri tüm evlerin boyanması gibi pek çok çalışma gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmalar sonucu bölgede; sosyal yaşam kalitesi ve ekonomik seviye yükselmiş, işletmecilik ve estetik- mimari kültür gelişmiş, eğitim kurumlarının çok yönlü gelişimine katkı sağlanmış, tarih bilinci ve sosyal mekanlara estetik, hijyen özellikleri kazandırılarak ziyaretçi sayılarında artış sağlanmıştır. 18 Mart Üniversitesi’nin proje ile ilgili yaptığı kurumsal ve toplumsal etki araştırmasının kanıtladığı bu sonuçlar bizleri memnun ediyor ” dedi.  

Onur Duyuyoruz

Nurten Öztürk, “Çanakkale Savaşları’nda tamamı şehit olana kadar savaşarak; topraklarımızı savunan kahraman 57. Alay’ın şehitliğini tarihimize yakışan bir görünüme kavuşturmak amacıyla, yapacağımız çalışmaların büyük heyecanını yaşıyoruz. Bu toprakları bizlere vatan yapanlara saygımızın  ifadesi olarak çıktığımız yolda 57.Alay Şehitliği’nin yeniden yapmak Tarihe Saygı Projemizin en önemli adımlarından birini oluşturuyor. 57.Alay Şehitliği Mustafa Kemal Atatürk’ün de anılarında sözünü ettiği Bombasırtı mevki olup ülkemiz için manevi değeri çok yüksektir. 25 Nisan Anma törenlerinin de yapıldığı bu alanın ihtiyaca cevap verecek şekilde tarafımızdan yenilenmesi bizim için onurdur” dedi.  

57. Alay Şehitliği Yeniden Yapımı Kapsamında Yapılacaklar:  

Şehitlik içerisinde bulunan şadırvan ve namazgahın ibadete özel olarak yeniden konumlandırılması, çevre taş duvarlarının yeniden imal edilmesi Şehitlik etrafını çevreleyen ve eğime paralel imal edilmiş taş duvarların yeniden ele alınarak kademeli olacak şekilde yeniden inşa edilmesi Mevcut durumdaki Şehitlik mezar taşı kitabelerinin projesine uygun nitelikte doğal taşlardan imal edilmesi ve üzerine şehit isimlerinin yazılarak yerine konulması Şehitlik boyunca asfalt kenarında bulunan su derelerinin mevcut toprak durumundan betonarme üzerine taş kaplama yapılarak sıhhileştirilmesi 57. Alay Anıtı’nın taşıyıcı taş duvarlarında meydana gelen çatlamalardan dolayı statik açıdan sıkıntı yaratmasından dolayı yıkılarak yeniden inşa edilmesi Mevcut otopark zemin kaplamalarının granit küp taşlarla kaplanması Mevcut PVC esaslı malzemelerden imal edilmiş tuvaletlerin prefabrike konteynırdan imal edilmiş OPET standartlarına uygun tuvaletlerle değiştirilmesi Mevcut satış stantlarının çelik karkas üzerine ahşap kaplamalı yeni stantlarla değiştirilmesi Tarihe Saygı Projesi Hakkında:   Opet, Çanakkale Eceabat ilçesi ile Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Büyük Anafarta, Küçük Anafarta, Kocadere ve Behramlı köylerinde uygulanan “Tarihe Saygı  Projesi” ile bölgede beş yıl boyunca bölgesel kalkınma hamlesi yarattı. Köy meydanları ve evlerin yüzlerinin yenilendiği projede modern satış reyonları oluşturuldu, köyler yeşillendirildi, mevcut müzeler yenilendi, müze olmayan köylere yeni müze  ve kültür merkezleri yapıldı.  Halk Eğitim merkezleri ile işbirliği ile İngilizce, bilgisayar, pansiyonculuk ve kişisel gelişime yönelik eğitimlerin verildiği proje kapsamında Eceabat’a açık hava müzesi niteliğinde bir park yapıldı. “Tarihe Saygı Parkı” adı verilen park, Çanakkale Savaşı’nın tüm detaylarını gösterecek şekilde donatıldı. Proje, kurulan köy komitelerinin, Opet saha ekibi ve Opet bayilerinin takipleri ile sürdürülebilir özelliğe sahip.