Aspöck Türkiye Genel Müdürü Selçuk Akman, TREDER Haber Dergisi’ne yaptığı açıklamada sorumluluk alanlarının geniş olduğunu belirterek "Bizim sorumluluğumuzda İran, Ortadoğu, Güney Afrika, Mısır, Ürdün gibi büyük pazarlar var, bunların içinde daha ziyaret etmediğimiz ülkeler mevcut. 2018 yılında daha fazla ülkeyi ziyaret ederek yeni müşteriler kazanmayı hedefliyoruz" dedi.

Treyler yan park lambalarının sinyal vermesiyle ilgili regülasyona değinen Selçuk Akman, 2-3 yıl içinde bu değişikliğin üreticilerde hayata geçmesini beklediklerini söyledi. "Yeni regülasyona göre treyler üreticilerin aydınlatma sistemini revize etmesi gerekiyor, ellerinde halen eski sistemle imal edilmiş aydınlatma setleri bulunuyor, bu yüzden yeni regülasyona geçiş zamana yayıldı. Treyler üreticileri yenilerken Tip Onaylarını sinyal veren yan park lambası sistemi ile alacak. Bu yüzden üreticiler şu anda beklemede kalmayı tercih ediyor" diyen Akman, söz konusu sistem ile ilgili müşterileriyle Aspöck’ün çözümleri ve maliyetlerini paylaştıklarını söyledi.

2018 yılında yeni ürünler piyasada olacak

Avrupa normlarına uygun, ancak maliyet rekabeti yaratacak yeni LED lambalar üzerine çalışmaların devam ettiğini söyleyen Akman, yeni LED stop lambalarının Ortadoğu ve Afrika pazarının beklentilerini de karşılar nitelikte olduğunu bu ürünlerin desteği ile daha geniş pazara ulaşmayı hedefliyoruz, ülkemizde de yeni ürünlerin beğenileceği ve talep göreceğini düşünüyoruz." diyen Akman, sarı/kavuniçi LED döner (beacon) lambaların da yeni yılda pazara sunulacağı bilgisini verdi.


 

Ortadoğu pazarı düşüşte

Ortadoğu treyler pazarında iç politik sıkıntılar ve düşük petrol fiyatları nedeniyle ciddi bir düşüş olduğunu belirten Selçuk Akman, Güney Afrika pazarının Ortadoğu’ya göre daha stabil olduğunu belirtti.

After marketteki büyüme daha fazla

Selçuk Akman, 2016 yılına göre bu yıl yüzde 60 oranında büyüme kaydettiklerini belirterek, 2018 yılında yüzde 30 büyüme sağlamayı planladıklarını söyledi. Akman, after markette büyümenin OEM’deki büyümeden daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Orijinal olmayan ekipmanlar kazaya davetiye çıkarıyor

Aspöck Satış Müdürü Mahmud Eralp Abduşoğlu’da treyler üreticilerinin aydınlatma alanındaki regülasyonlara titizlikle uymasına karşın, satış sonrası tamir-bakımlarda aynı hassasiyetin gösterilmediğine dikkat çekerek "Bazı araç sahibi ve sürücüler; orijinal ekipman yerine belgesiz kopya ürünleri, daha ucuz olduğu için tercih edebiliyor. Belgesiz, kopya lambalar yetersiz ya da tam tersine aşırı parlak ışık vererek can ve mal güvenliğini tehlikeye atıyor, reflektif özelliği olmayan ya da kolayca deforme olan bu lambalar park halindeki aracı görünür kılmayarak kazalara davet çıkartıyor. Yıllık muayeneler yeterli olmuyor. Ancak giderek artan yol denetimleri ile kopya ürün kullanımının zamanla ortadan kalkacağını umuyoruz" dedi.