Alcoa Türkiye Satış Müdürü Abdullah Aydın piyasada çelik jantların alüminyum jantlarla karıştırıldığını belirterek kullanıcıları uyarıyor: “Alüminyum dövme jant, çeliğe göre daha dayanıklı, daha parlak ve daha hafiftir” diyor.

Alcoa’nın alüminyum jant konusunda dünya lideri ve alüminyumu icat eden firma olduğunu belirten Alcoa Türkiye Satış Müdürü Abdullah Aydın, “Alcoa’nın açılımı Aluminum Company ofAmerica’dır. (Amerika Alüminyum Şirketi) Alüminyumun olduğu hemenher yerde Alcoa vardır. Cep telefonu, uçak, kutu kolalarda alüminyum vardır. Ve bunlarda çoğunluklaAlcoa kullanılır. Dünyada 25 milyar doların üzerinde cirosu, 61 binin üzerinde çalışanı var. 200 şehirde, üretim, satış noktaları bulunuyor. Alcoa, bioksit olarak hammadden çıkarılmasından başlayarak, yarı mamule, yarı mamülden bitmiş ürüne kadar bütün aşamalarını kendi tesisinde yapar.” şeklinde bilgi veriyor.

Kalite nereden geliyor

Abdullah Aydın, Alcoa’nın kalitesi nereden geldiği ile ilgili de şu bilgileri veriyor: “Bir hammaddesinden, ikincisi üretim sürecinden. Malzemenin tüm adımlarda Alcoa var. Her jant yüksek dayanma gücü olan korozyona dirençli tek bir alüminyum bloğu olarak üretim sürecine giriyor. Blok 8 bin tonluk presle jant şeklini alıyor. Daha açıklayıcı olması açısından bir örnek vereyim. FSM köprüsünün 8 şeridini3 km boyunca araba ile doldurun 8 bin ton yapmaz. Üç kere bu sıkıştırma işlemi yapılıyor. Alcoa dövme işlemleri sayesinde gövde ve çember bölgelerinin buluştuğu kritik bölgelerde bile jantın şekli ile alüminyum moleküler doku akışının aynı düzeyde olması sağlanıyor.”

Yüksek dayanıklılık testleri

Jantların iki şekilde darbeye maruz kaldığını belirten Aydın, “Birincisi yük altında ezilir.  İkincisi de anlık bir darbe alır.” diyor. Aydın, Alcoa’nın başarılı ile geçtiği yüksek dayanıklılık testlerini şöyle açıklıyor: “Dövme Aloca jantı 5 cm deforme olmadan önce 71 bin 200 kg’lık yükle karşı direnç gösterir. Çelik jant ise 13 bin 600 kg’da deforme olur. İkinci bir test ise kaldırıma vurma testidir. Japon JWL testi yüksek bir engele 50 km’sa ile vuran bir kamyonu simüle ediyor. Bu simülasyon esnasında 910 kg ağırlıkta lastik ve jant takımının üzerine düşüyor. Test sonucunda çelik jantlarda aşırı bir deformasyon ve hava kaybı oluşuyor. Döküm alüminyum jantları kırılıyor. Alcoa jantları testi başarıyla geçiyor.”

En hafifi

Jantı kaliteli ve dayanıklı yapmak kadar hafifliğinin de önemli olduğunu dikkat çeken Aydın, kamyonlarda kullanılan 22.5 x 9.00 ebadındaki çelik jantların ortalama olarak 41 kg olduğunu ancak dövme Alcoa’nın 23, 2 kg. ağırlığa sahip olduğunu vurguluyor. Hafifliğin yakıt tüketiminde önemli bir etkisi olduğuna değinen Aydın, lastiklerin yuvarlanma direncindeki azalma sayesinde yakıttan tasarruf edildiğini ve piyasadaki en hafifi ürüne sahip olduklarını iddia ediyor.

Alüminyum jantlarının dövme işlemiyle elde edildiği ve yüzde 100 bilgisayar kontrolünde üretildiği için daha doğru ve düzgün çalıştığını söyleyen Aydın, “Alüminyum çelikten 3 kat daha iletkendir. Alüminyum dizüstü bilgisayarların soğutucularında, araba ve kamyonların radyotör yüzeylerinde ilk tercihtir. Isı dağılımı sağlar. Çünkü ısı lastiğin ömrünün frenleme performansının ve fren plakatenin bir numaralı düşmanıdır” diyor.

Disk frenli inşaat araçları için…

Alcoa Jant müşterilerin ihtiyaçları ve pazar talebine uygun olarak Avrupa pazarına yönelik disk frenli inşaat araçları için yeni bir jant geliştirdiğini belirten Aydın, Workhorse ürünü hakkında şu bilgileri veriyor. “Havalandırma delikleri olmayan bu yeni jantlar ön aks ve disk frenlerini kum ve çakıldan korumak için tasarlanıyor. Bu özel tasarım jantlar, Alcoa müşterilerinin bakım masraflarını ciddi bir oranda azaltıldığı gibi frenlerin ömrünü ve performansını da arttrıyor.”

Yollar bozuk, yük ağır ise

Abdullah Aydın, Alcoa Dura-Flange jantlarının, jant flanşının aşınmasını engelleyici, koruyucu kalkan ile donatılmış özel bir üretim teknolojisine sahip olduğunu açıklıyor. “Alcoa Dura-Flange jantlarının bu tip aşınmaya karşı korunan piyasadaki tek janttır” diyen Aydın, diğer ürünlere karşı bu ürünün iki kat daha uzun ömürlüğü olduğunu iddia ediyor.

Alcoa logosunun basıldığı tek ürünü janttır.

Gıcır gıcır jantlar

Alcoa Dura-Bright jantlarının çelik ve rakiplerine göre daha parlak bir görüntüsü oluyor.  Dura-Bright jantları kaplama değil. Cila istemeyen bu jantalar suyle temizlendiğinde bile gıcır gıcır bir görüntüye sahip oluyor.

Alcoa Türkiye Satış Müdürü Abdullah Aydın, Türkiye’de çelik ve alüminyum jantların birbiriyle karıştırıldığını belirterek “Alüminyum dövme jant, çeliğe göre daha dayanıklı, daha parlak, daha hafif ve daha pahalıdır. Türkiye’de kaliteli olan jantlar çelik diye bilinir ama aslında bunlar alüminyum janttır” diyor. Alüminyum jantların da kendi içerisinde ikiye ayrıldığını belirten Aydın, dövme alüminyumun dökmeye göre kat kat daha dayanıklı olduğunu vurguluyor.