Özellikle son iki yıldır OEM’lerle güçlü işbirliği anlaşmalarına imza atan ve satışlarını artıran Petrol Ofisi Madeni Yağlar, filo satışlarında da aynı başarıyı göstermeye odaklandı. Petrol Ofisi Madeni Yağlar Direktörü Sezgin Gürsu, inşaat ve nakliye sektörüne yönelik özel çalışmalar yürüttüklerini belirterek “Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde filolara 2 bin 500 tonluk direkt satış yapmayı hedefliyoruz. Bayilerimiz üzerinden yapılan küçük filo satışları ile de Petrol Ofisi Madeni Yağlar olarak pazarda önemli bir yer elde edeceğiz” dedi.

Sezgin Gürsu, madeni yağlar pazarının yıl sonunda 2008 rakamlarına ulaşacağını söyledi. “Geçen yıl ürün grubu bazında yaklaşık yüzde 10-15 arasında bir küçülme vardı. Bu yıl ise yüzde 20’nin üzerinde bir büyüme var” diyen Gürsu, ağır vasıta pazarındaki büyümenin ise daha fazla olduğunu belirtti. Sektörde en fazla satış hacmini artıran marka olduklarını da kaydeden Sezgin Gürsu, “2008 yılında tüm ürün gruplarında yüzde 23’lük bir pazar payımız vardı. Bu yıl ise yüzde 24,5’luk bir pazar payına ulaştık. Ağır vasıta da ise daha iyiyiz. Yüzde 25’ten fazla bir pazar payına sahibiz” diye konuştu.  Nakliyecilere özel satış ve teknik ekip Nakliye ve inşaat sektörünü yönelik özel çalışmalar yaptıklarının bilgisini de paylaşan Sezgin Gürsu, büyük filolara direkt satış yaptıklarını söyledi.  İnşaat ve nakliye sektörüne yönelik özel bir satış bölümü kurduklarını aktaran Gürsu, 4 kişiden oluşan bu ekibinin 6 kişilik Teknik Destek Hizmeti ile desteklendiğini ifade etti.

“Çünkü geliştirdiğimiz yağların sahada görülmesi, müşteriye anlatılması ve sağladığı faydaların raporlanması gerekiyor” diyen Gürsu şöyle devam etti:  “Amaç burada müşteriye bir fayda sağlamak,  doğru ürünü vermek ve bu ürünün doğru yerde kullanılmasını sağlamak.  Yağ tüketimini azaltmaya yönelik şu anda bir çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca bakım masraflarını azaltmak ve kilometreleri uzatmak için de çalışmalar yürütüyoruz.” Erken uyarı sistemi ile tasarruf Bu sene lansmanı yapılan 360 derece paketi ile müşterilerine, madeni yağın kullanımı sırasındaki durumunu tespit eden teknik analiz hizmetini sunduklarını söyleyen Sezgin Gürsu, araçların hangi kilometrede yağının ne durumda olduğunu, içindeki metallerin ne olduğunu tespit ederek müşteriyi bilgilendirdiklerini aktardı. Gürsu bu erken uyarı sistemi ile yağın ve motorun durumunun takip edildiğini böylece önemli bir tasarruf imkanı sunduklarını anlattı.  

Filo satışlarının oranı artacak “Toplam yağ satışları oranımız içerisinde filo satışları henüz küçük. Henüz yolun başında olmamıza rağmen ciddi bir mesafe aldık. Bütün bu organizasyonlar, paketler burada büyümeyi hedeflediğimizi gösteriyor” diyen Sezgin Gürsu, “Şu anda çalıştığımız filolar var. Ama bunu ikiye üçe katlamak zorundayız. Çünkü Türkiye’de bireysel kamyoncuktan Avrupa’daki gibi  kurumsal filolara doğru bir gidiş var. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde filolara 2 bin 500 ton direkt yağ satışı hedefliyoruz. Ama bunun dışında daha küçük filolara bayilerimiz üzerinden ulaşıyoruz” diye konuştu.  

OEM işbirlikleri ile yağ teknolojisi gelişiyor Madeni yağların araç üreticilerin geliştirdiği motorlara göre şekillendiğini belirten Sezgin Gürsu, bir çok OEM ile işbirliği içerisinde olduklarını ifade ediyor. Gürsu bunu şöyle açıklıyor: “Firmalar ürünlerde çeşitli onaylar istiyorlar. Motor teknolojileri çok ağırlaşmaya başladı. Daha küçük hacimli motorlardan daha büyük güçler elde edilmeye çalışılıyor. Çevre regülasyonları daha da ağırlaştı. Bunu elde ederken çevreye de daha az zarar verelim diyorlar. Tabi bu yağın işini zorlaştırıyor. Burada madeni yağ şirketlerinin, üreticilerle, katıkçılarla ve OEM’lerle ortak çalışmasının önemini daha da artıyor. O motora özel yağ yapmak gerekiyor. Doğru yağ yapmazsanız beklediğiniz performansı alamazsınız, emisyon oranlarına ulaşamazsınız ve motor ömrü kısalır.”

OEM anlaşmaları satışı artırdı Son iki üç yıldır yapılan OEM işbirliklerine de değinen Gürsu, şunları aktarıyor: “MAN’ın 10 yıldır ilk dolum yağlarını Petrol Ofisi sağlıyor. Yine ağır vasıta üreticilerinden Ford ve Otokar’ın da ilk dolum yağlarını biz veriyoruz. Ayrıca Karsan ve Hyundai Kamyon satış sonrasında PO madeni yağlarını tavsiye ediyorlar. Karsan’ın tüm servislerine Karsan üzerinden Maximus yağlarını tedarik ediyoruz. İş makinesi tarafına bakarsak bu sene önemli işbirlikleri geliştirdik. Türkiye’nin en büyük iş makinesi üreticisi Hidromek ilk dolumda ve satış sonrasında PO’yu tercih ediyor. Alman iş makinesi devi BRDGEN ve ona bağlı 5 marka da satış sonrasında PO ürünlerini tavsiye ediyor. Çukurova İş Makineleri ve  Çibutaş da satış sonrasında bizim markamızı tavsiye ediyor. Bunun faydalarını hem onlarla görüyoruz hem de satış sonrasında tüketiciye ulaşırken tüketicinin tercihinde görüyoruz. Satış artışımızda son iki üç yıldır geliştirdiğimiz OEM ilişkilerimizin büyük etkisi olduğuna inanıyorum.”  

Yetkili servislere odaklandı

“PO olarak geçmişten gelen bir dezavantajımız da var. Çünkü bu yetkili servislerin madeni yağ şirketleriyle bağlantıları 1995 yıllarında başladı. Özelleştirme öncesi dönemde yetkili servislere ayrı  çalışmalar yapılmamış. Son 3-4 yıldır biz atak içerisindeyiz. Anlaşmalar yenilendikçe hedeflediğimiz markalarda yatırımlarımızı yapıyoruz” diyen Sezgin Gürsu, bunun için ciddi bütçeler ayırdıklarını söylüyor.   Gelecekteki ihtiyaçları belirliyor Sezgin Gürsu, teknolojiyi proaktif takip ettiklerinin altını çizerik, “Araç imalatçıları ve katık imalatçıları ile  çalışarak, geleceğin motor teknolojileri üzerinde çalışarak hangi yağın ihtiyaç olacağını belirliyoruz” diyor. Gürsu şöyle devam ediyor: “Onun için sürekli bir ürün geliştirme var. Biz hep şunu söylüyoruz; bugün ki müşterilerimizin olduğu kadar gelecekte ki müşterilerimizin de ihtiyaçlarını belirlemek zorundayız. Bundan iki yıl sonra motor teknolojisi nerede olacak? Hangi markanın hangi yağa ihtiyacı olacak? Bu soruların cevaplarını arıyoruz. Burada dünya katık üreticilerinin çok büyük çalışmaları var. En büyük katık üreticileriyle işbirliği içerisindeyiz.” PO TESİSİ Türkiye’de en fazla madeni yağ üretim kapasitesine sahip firmayız. Derince’deki tesisimizde 140 bin tonluk üretim kapasitemiz var. Petrol Ofisi Teknoloji Merkezi Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük Ar-Ge laboratuarı. Bunun yanında teknolojiye yaptığımız yatırımlar devam ediyor. Türkiye’nin en geniş dağıtım ağına sahip firmasıyız. 2 bin 500 tane istasyonumuzla tüketiciye ulaşıyoruz. 30 tane distribütör dediğimiz toptancı bayimiz var. Bunlar bütün Türkiye’ye dağıtım yapıyor. Hepsinin yaklaşık 500-600 tane müşterisi var.