OGLI’nin hizmetleri içinde; mal kabulünden stoklanmasına, sipariş hazırlamaya, siparişlerin kişiselleştirilmesinden iade yönetimine ve hediye paketi gibi birtakım katma değerli hizmetlere kadar birçok başlık olduğunu söyleyen Umur Özkal “Bu alanda ihtisaslaşmış tek lojistik firmayız” diyor.   E-ticaret hızla büyürken birçok lojistik firması bu alanda hizmet vermeye başladı. Ancak OGLI E-Solutions Platform sadece e-ticaret firmalarına hizmet vermek için kuruldu ve geliştirdiği çözümlerle bu alanda ihtisaslaşmayı da başlattı. OGLI E-Solutions Platform Genel Müdürü Umur Özkal firmaları hakkında bilgi verdi ve gelecek hedeflerini paylaştı.    

OGLI E-Solutions Platform’un Alman e-ticaret ve perakende devi Otto Group tarafından kurulduğunu söyleyen Umur Özkal, grup içerisinde Limango ve arabulvar.com’un da bulunduğunu belirtti. Özkal neden böyle bir firmaya ihtiyaç duyulduğunu ise şöyle açıklıyor: “Türkiye’de e-ticaret sektörü son 10 yılda ciddi bir ivme kazandı.  Sektörün kısa sürede bu kadar hızlı büyümesi birçok yan hizmetlerdeki eksikliği de ortaya çıkardı. Geleneksel lojistik anlayışının bu alandaki beklentileri karşılamakta yetersiz kalması e-ticarete özel yeni bir lojistik modelinin hayata geçirilmesi zorunluluğunu doğurdu.”  

E-ticaret lojistiği uzmanlık gerektiriyor

OGLI’nin Tuzla’da bulunan lojistik merkezinde 200’e yakın personel çalışıyor. 8 bin 500 metrekarelik deponun günlük sipariş kapasitesi 40 bin. Umur Özkal müşteri sayısının çok fazla olmasına bağlı olarak sipariş çeşitliliğinin fazlalığı ve  iade yönetimi gerektirmesi gibi nedenlerle sürecin doğru yönetilmesi gerektiğini söylüyor. Özkal, “E-ticarette yüzbinlerce müşterinin siparişlerinin doğru olarak hazırlanması ve zamanında ulaştırılması ancak bu konuda odaklanmış ve doğru teknolojileri kullanan organizasyonlarla sağlanabilir” diyor.   E-ticaretti iade lojistiği çok önemli İade yönetiminin E-Ticarette çok önemli olduğunun söyleyen Umur Özkal şöyle konuşuyor: “Müşteri çeşitli nedenlerle ürünü iade etmek istediğinde bir çok süreç işliyor. İade ürünü bize geldiğinde, müşterinin hangi ürün iade ettiği anlıyoruz, ürün kontrol ediyoruz. Satılabilirse tekrar satılabilir stoklara gönderiyoruz. Tedarikçiye iade edilmesi gereken bir durum varsa tedarikçiye iade ediyoruz, yada ambalajında bozukluklar olan ürünler arasında satılmak üzere toplama alanına götürüyoruz. Burada yaptığımız önemli işlerden biri de iadenin durumunu ve ürünün durumunu içeren bilgileri düzenleyip bizden hizmet alan müşterimize yolluyoruz. Dolayısıyla bu da müşterilerin zaman zaman şikayet ettikleri uzun bekleme sürelerini saatler mertebesine indiriyoruz.”    

OGLI bir sipariş fabrikasıdır

Umur Özkal, firmalarını “OGLI’yi, müşteri siparişi sonrası sunulan operasyonel hizmetleri eksiksiz yerine getiren, katma değer katan ve olası sorunlara karşı hızlı çözüm üreten bir sipariş fabrikasıdır” diye tanımlıyor. E-Ticaret’in tüketiciye ulaşan bir satış kanalı olduğunu söyleyen Özkal, son yıllarda bu alanda Türkiye’de önemli bir büyüme gerçekleştiğini kaydediyor. “Bu büyüme ile birlikte bu alanda yeni ihtiyaçlar ortaya çıktı. Biz buna sipariş fabrikası diyoruz. OGLI bir sipariş fabrikası olarak E-Ticaret firmalarına hizmet etmek üzere kuruldu” diyen Umur Özkal, önümüzdeki dönemde çok daha büyük tesisler açacaklarını anlatıyor.    

Lojistik operasyon Günlük 25 bin sipariş hazırlama kapasitelerinin bulunduğunu ve 700 binin üzerinde ürünü stoklayabildiklerini söyleyen Özkal,  lojistik operasyonların nasıl gerçekleştirildiğini anlatıyor: “Hizmetlerimiz; ürünlerin büyük hacimlerle depoya geldiği, bunların depolanmak için stoklandığı, sonrasında da gelen iş emirlerinin paketlemeye kadar yapıldığı, daha sonra kargo partnerlerimize teslim ettiğimiz bir yapı. Bu hizmetlerimizin her birinde de katma değerli birçok hizmetler de sunuyor. Gelen malların ambalajlanması, kalite kontrolü, iade ürünlerinin poşetlerinin değiştirilmesi, hediye paketlerinin yapılması gibi. Tedarikçilerden ürünler bize geldiği zaman tek tek kabulünü yapıyoruz. Bu ürünler sistemimize girdiği anda bu ürünler satışa sunulabiliyor. Bu ürünlerin depomuzda en kolay ulaşılabilecek şekilde yerleştirilmesi gerekiyor. Çıkış operasyonumuza baktığınız zaman gelen siparişler iş emrine dönüşüyor. Müşterinin istediği tekil siparişler için doğru ambalajı seçmeniz, doğru insertleri içine koymanız, faturanın kesilmesinin sağlamanız ve en sonunda kargoya teslim etmeniz gerekiyor.”    

Lojistiğe ek özel hizmetler

OGLI’nin operasyonlarının lojistiğe odaklanmış olduğunu ancak yine sektörün ihtiyaç duyduğu; müşteri hizmetleri birimi ve dijital görüntüleme gibi hizmetleri de sunacaklarını söyleyen Umur Özkal dijital görüntülemenin 2013’te hizmete gireceğini söylüyor. Ürünlerin listelenmek için fotoğraflarının çekileceğini ve müşteriye sunulacağını, müşterinin de bunları internet üzerinde yayınlayacağını söyleyen Özkal, böylece ürünlerin daha az hareket ettirilerek hızlı bir ürün bilgisinin yaratılacağını kaydediyor.   

3’ü bir arada

“E-Ticaret’e lojistik hizmet sunarken 3 tane önemli ihtiyaç var. Bir tanesi bu işi yapmaya uygun bir tesis. İkincisi işini özenle yapan iyi seçilmiş çalışanlar ve iyi bir bilgi sistemi” diyen Umur Özkal, 3’ünün bir araya geldiğinde hizmet kalitesinin arttığını belirtiyor.  Bilgi sistemi altyapılarının gücüne vurgu yapan Özkal şöyle devam ediyor: “Esnek bir alt yapımız var. Çünkü tek müşteriye değil birçok müşteriye hizmet veriyoruz. Özel bir yazılımımız bulunuyor. Genel lojistik hizmet sağlayıcılarının B2B operasyonlarından oldukça farklı gereksinimleri var. IT sistemlerimiz iyi bir ekip tarafından yönetiliyor. WMS bu işin merkezindeki uygulama. Burada da son teknolojiyi seçtik ve amaçlarımız için modifiye ettik. Deponun içerisindeki tüm hareketler RF cihazlarıyla el terminalleriyle okutularak yapılıyor. Böylece tam bir izlenebilirlik sağlanıyor. Böyle bir altyapıya sahip olduğumuz için verilerimizi 7/24 müşterilerimizle paylaşabiliyoruz.”  Yeni tesis yatırımı yapacak Umur Özkal, 2013 yılında tesislerinin tamamen dolduracaklarını ve 2014 yılına ek yeni bir tesis açacaklarını söylüyor.       

Özel depolama sistemi

OGLI deposu e-ticarete özel bir depolama sistemine sahip. Depolama alanları çok katlı olarak oluşturulmuş. Bir kişinin rahatça hareket edebileceği bu katlardaki ürünler hızlı bir şekilde depolanıp siparişe hazırlanabiliyor.