Dağıtım lojistiği denilince akla gelen ilk firmalardan biri olan Ekspres Lojistik’in Genel Müdürü Kenan Özbostancı, sürekli büyüyen bir firma olduklarını ancak bu büyümenin tek başına yeterli bir gösterge olmadığını söylüyor. “Büyüme bir firmanın pozisyonunu algılamak için yeterli bir veri değildir. Bunun yanında karlılık olması gerekir. Kurumsal bir hizmet kalitesiyle bunun desteklenmesi gerekir” diyen Özbostancı, bunlardan birinin eksik olması durumunda sürdürülebilirliğin sağlanamayacağını aktarıyor.  

Büyümenin en önemli tarafının operasyonel etkinlik olduğunu belirten Özbostancı bunu “Büyürken kaliteden ve müşteri memnuniyetinden taviz  vermeden büyümeniz şart. Aksi durumda  o zaman hormonlu büyüyorsunuz” diye açıklıyor. Sürdürülebilir bir büyümenin sağlanması gerektiğinin altını çizen Özbostancı “Bir yıl yüzde 40 büyüdünüz ikinci yıl yüzde 20 küçüldünüz, bu sağlıklı bir durum değil. Biz müşterimize kontrat lojistiği hizmeti sunduğumuz için, ikinci yıl işbirliğini sürdüremeyiz. O sebeple bizde devamlılık çok önemlidir” diyor.   Kenan Özbostancı, günümüzde  hizmet sektörü içinde kapsamı en geniş alanlardan biri olan Lojistikte devamlılığın esas olduğunu söylüyor. Lojistiğe bakışlarının tam da burada kendini gösterdiğini ifade eden Özbostancı,  “Bir projeye bir araç yatırımı yaptınız. Ona uygun sürücü istihdam ettiniz, müşteriye özel  yeni bir ekip kurdunuz. İkinci yıl aynı operasyonel etkinliği gösteremediniz. Ekspres Lojistik olarak biz buna lojistik hizmet demiyoruz” diyor.   

İşi sürdürmek almaktan daha zor

“Günümüzde işi almak çok zor ama işi aldıktan sonra işi yürütmek daha zor” diyen Kenan Özbostancı,  bunu şöyle açıklıyor: “Çünkü işi yürütebilmek için ihtiyaç duyduğunuz parametreler sadece sizin elinizde değil. Sizin dışınızdaki etkenler başarınızı etkiliyor. Ancak iyi bir lojistik firması bu etkenleri önceden öngörüp ona uygun planlar hazırlayarak,buna ilişkin riskleri iyi yöneterek  müşterisinin müşterisini rahatlatacak en iyi hizmeti üretmesi gerekiyor. Sürdürülebilirliğin temeli de bu.”  

Ekspres’te devamlılık esastır

Özbostancı, sürdürülebilirliğin iki ayağı olduğunu söylüyor: “Birincisi uygun maliyeti sürdürebilmek ikincisi de devamlı kılabilmek. Bunlardan biri eksik olursa da sorun oluyor. Hem lojistik firması kar edecek hem de müşterisine kazandıracak. İki taraf da ortak müşterisine iyi hizmet sunacak. Günümüzde  ürünü  bir noktadan alıp başka bir noktaya götürmek  yetmiyor. Örneğin bir tüketici mağazaya gitti ancak aradığı ürünü bulamadı. Bu sadece perakende zincirinin sahibi olan firmanın zararı olmaz. Bu zarar lojistikçiye de gelir, oraya ürün veren diğer tedarikçiye de gelir. Böyle olduğu zaman siz geçici süre para kazanıyorsunuz. İkinci yıl müşteriniz bu zararı size yansıtıyor ve sizinle çalışmıyor.”   Müşteriden bağımsız değiliz Özbostancı , operasyonel etkinliğin sadece bir lojistik firmasının başarısıyla ölçülemeyeceğini aktarıyor. “Siz lojistik firması olarak tüm süreçleri en iyi şekilde yönettiniz, ancak müşterinin deposundan ürünü yeterli oranda olamıyorsanız, satış departmanı ile iyi bir koordinasyon yoksa, sipariş ve envanter yönetimi, hatta üretim planlaması sağlıklı yönetilemiyorsa,  kaliteli hizmet sunamazsınız” diyen Özbostancı lojistik firmasının başarısının kontrat imzaladığı müşterisiyle ortak çalışmadan geçtiğine vurgu yapıyor.  

Ekspres Lojistik’in bu noktada kendini müşteriden bağımsız ona lojistik hizmet sağlayan bir firma olarak görmediğini, müşterisinin bir departmanı gibi çalıştığını kaydeden Özbostancı şunları söylüyor:   Müşterinin lojistik departmanıyız “Nasıl bir müşterinin muhasebe, insan kaynakları gibi departmanları varsa bir de lojistik departmanı var. O lojistik departmanın kendisini müşterinin yerine koyup, müşterisinin kazanmasını sağlayacak tedbirleri alması gerekiyor. İşin süreci bunu ortaya çıkarıyor. Tedarik Zinciri süreci bir bütün. Bunlar arasındaki tamamlayıcı öğeler yan yana getirebilirse rekabette de öne çıkıyor ve kazanıyor. O zaman bizim gibi firmalar da zaten kazanıyor.”   Müşteriyle büyüyoruz Kenan Özbostancı ayda 20 bin TL fatura kestikleri bir müşterilerine bugün ayda 200 bin TL kestiklerini söyleyerek Ekspres Lojistik’in müşterisiyle büyüyen bir firma olduğuna dikkat çekiyor. Özbostancı bu başarıyı ise şöyle anlatıyor: “Müşteriye büyümesi için entegre hizmet veriyoruz. Onunla birlikte yoğruluyoruz. Onunla aynı bakış tarzını yakalıyoruz. O zaman klasik hizmet alan-hizmet veren ilişkisinden daha öteye geçiyorsunuz. Aynı hedefe odaklanmış bir şirketin iki ortağı gibi çalışıyoruz. Böylece müşterinin işi daha da kolaylaşıyor. Çünkü müşteri sorumluluğunun bir bölümünü bize devrediyor. Kendi işini daha iyi yapıyor. Rekabet edebilir koşullarını düzeltiyor. Onu geliştirdiği zaman bir adım ileri çıkıyor. Diğerleri sürücüyle, araçla mazotla uğraşırken okendi işine odaklanmış oluyor.”   Türkiye’de organize lojistik pazarın yüzde 30’unu oluşturuyor Türkiye’de organize lojistiğin pazarın ancak yüzde 30’u tarafından yapıldığını söyleyen Özbastancı “Diğer yüzde 70 ise 1 yıllık kontratı bile kavrayabilmiş değil” diyor. Türkiye’nin lojistikteki stratejik konumuna rağmen hem sektörün gelişmesi hem pazarın durumunun henüz lojistik bilincinin gelişmediğinin göstergesi olduğunu söylüyor. Bunda lojistik firmalarının da suçu olduğunu savunan Özbostancı, “Lojistik firmalarına güven önemli. Lojistik firmalarının uygun maliyet hesabını iyi  yapmamaları, kaliteli hizmet sunamamaları ve verdikleri sözlerine yerine getirmemeleri, özellikle orta ölçekli firmaların lojistikçiye güvenmemesine neden oluyor” diye konuşuyor.  

Müşterimiz fiyat ve kaliteyi karşılaştırıyor bizimle devam ediyor Mevcut kontratlı müşterileriyle çalışmaya devam ettiklerini aktaran Özbostancı “Bizim müşterilerimiz  her kontrat döneminde kendini analiz ediyor,uzun süreli ortak çalışmanın avantajlarını değerlendiriyor,  fiyat ve kalite açısından sorun görmediği için de  işbirliğine devam ediyor. “Akıllı bir lojistik firması uzun vadeli düşünmek zorunda” diyen Özbostancı, “Bu işin hammaddesi insan. İnsana dayalı hizmet üretiyorsunuz. Kurumsal bir şirket kültürünüz yoksa, kaliteli hizmet üretme şansınız yok” diye konuşuyor.  

Kontrat lojistiğindeki sırrı ne?

Ekspres Lojistik’in toplam işinin yüzde 95’i kontrata dayanıyor. Kenan Özbostancı bu başarının altında yatan faktörleri şöyle anlatıyor: “Ekspres Lojistik Fevzi Gandur Denizcilik firmasına bağlı bir grup şirketi. Haftanın 3 günü doküman süreci açısından denetleniyoruz. Kaliteli üretim, sürdürülebilir bir proje yönetiminin temel dayanağı hantal olmayan bir kurumsal yapı, profesyonel bir yapı ve finansal yeterliliktir. Kontratların yenilenmesi için bunların birlikte olması gerekir. Her ay uygulanması  gereken proje hedefi bellidir. Bu kalitelinin sürdürülmesi açısından önemli.  O planlamaya göre denetim ekibi bizi her ay sorgular. Müşteri memnuniyeti anketlerimiz var. O süreç içerisinde müşteri memnuniyeti sürekli ölçüldüğü için müşterilerimizin kontratı uzatıp uzatmayacaklarını zaten biliyoruz. Bunların dışında her ay müşterilerimizle periyodik toplantılar yapıyoruz ve yapılacak adımlar hakkında beraber karar alıyoruz. Şu ana kadar bizim yıl bazında devam etmeyen kontratımız yok. 25 kontratımız var. Bu toplam işimizin yüzde 95’ini oluşturuyor. Her yıl sürdürülebilir büyümemizin altında yatan neden budur.”   100 araçlık yatırım yapacağız 2013 yılında soğuk parsiyel taşımalarını artıracaklarını söyleyen Özbostancı, soğuk gıda taşımacılığında bölge sayısını 8’e çıkaracaklarının bilgisini paylaşıyor.

Soğuk depo yatırımı yapacaklarını da aktaran Özbostancı şunları söylüyor: “2013 yılında özellikle çekici filomuzu 50 araç artıracağız. Aynı şekilde soğuk zincire hizmet verecek şehir içinde çalışacak 50 araç alacağız. Bizim portföyümüzde  binin üzerinde araç var. Bunun 200 adedini özmal araçlar oluşturuyor. 400’e yakını kamyon, 200 tanesi çekici, diğer 400 tanesini de çeşitli araç tiplerinden oluşuyor. Geçen yıl sadece bulk ürün olarak 1 milyon tondan fazla ürün taşıdık. Bu yurtiçi için ciddi bir rakam. Bunun dışında  bizim çok noktalı dağıtım oranımız toplam taşımamızın yüzde 20’sine geldi. Bu da sektörde ciddi bir rakam.”