Mercedes-Benz Türk,  Autoshow Fuarı’nda ilk kez sergilediği Citan ile Türkiye’de hedef kitlesini genişletmeyi hedefliyor. Mercedes-Benz Türk Hafif Ticari Araçlar Pazarlama ve Satış Müdürü Tufan Akdeniz, hafif ticari araç satışlarının sürekli artış gösterdiğini belirterek Citan ile farklı bir müşteri kitlesini bünyelerine dahil ettiklerini söyledi. “Hafif ticari araç segmentinde artık küçük bir aracımız var. Citan bu pazarda önemli bir yer edinecektir” diyen Akdeniz Sprinter ve Vito satmak için verilen yoğun çalışmayı da gevşetmeyeceklerini aktardı.  

Citan, Mercedes otomobil severler tarafından tercih edilecek Mercedes otomobil fiyatı orta sınıfın üzerinde yer alıyor. Bu sebeple bu otomobiller belirli bir kesim tarafından kullanılabiliyor. Citan ise hafif ticari araç olmasına rağmen Mercedes otomobil severleri de cezbedecek gibi görünüyor. Tufan Akdeniz Citan’ın bulunduğu segmentteki araçları seçen müşterilerin özelliklerine bakıldığından yüzde 95’inin bu araçları ticari olarak kullanmadıklarının görüldüğünü anlatıyor. Akdeniz “Citan müşterisi hem iş hem de ailesinde kullanan tek müşteriler. Küçük esnaf olan, memuriyet yapan, bir iki çocuğu olup ilk arabası hafif ticari olan ve bugüne kadar hiç Mercedes almamış  insanlar asıl müşterimiz.  Turizmci gibi personel veya transfer yapanlar bulunmuyor ve  şahıslar var. 150 binlik küçük hafif ticari araç pazarının yüzde 95’i yük taşıma üzerine kurulu değil ve genellikle aile üzerine. Sadece  arkadaki bagajı kullanıyorlar. Pikniğe, gezmeye gitmek, büyük bir şey aldığı zaman arkaya sığmasını sağlamak, bu tip araçları alan kullanıcıların tipik özellikleri” diye konuşuyor.

4 bin TL farkla Mercedes sahibi olunabilecek Citan 53 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Tufan Akdeniz en yakın rakipleriyle aralarındaki fiyat farkının sadece 4 bin TL olduğunu söylüyor. “Bu 4 bin TL içerisinde Mercedes’in çok bilinen değerleri olarak tanımlanan her şey var” diyen Akdeniz Citan’ın teknik özellikleri ve verimliliği ile önemli avantajlar sunduğunu anlattı. Akdeniz şunları söyledi: “Aracımız Avrupa bayi teşkilatları tarafından test edildi ve sınıfının diğer araçlarıyla karşılaştırıldı. Testler esnasında bütün araçların savrulmasına rağmen Citan’ın savrulmadığı görüldü. Citan’ın arkasında diğer markalardaki gibi makas değil helezon bulunuyor. Ayrıca disk frenler bulunuyor. Bu aracımız klasik Mercedes-Benz yol tutuşuna sahip. Bununla birlikte sınıfında en az yakan araç. Senede25-30 bin km yol yapsanız en yakın rakibiyle arasındaki mazot farkı 2 bin TL ediyor. En küçük işletme maliyetine sahip araç olacak ve biz aracımızın arkasında olacağız. Bu yıl satış olarak yüzde 3’ü hedefliyoruz.” Farklı müşteriler Citan’ı merak ediyor Tufan Akdeniz Citan’ı bireysel kullanıcıların tercih edeceğini düşündüklerini ancak büyük filolar tarafından da merakla beklendiği gördükleri aktararak “Birkaç kargo firması ile Citan’ı konuşuyoruz ve mevcutta zaten kullananlar bulunuyor. Test için verin 5-6 ay koşturalım diyenler de çıkıyor. Kargocularla el sıkışmaya başladık. Bir sonraki adım daha uzun mesafeli lojistikçiler olacaktır. Kasımın son haftası bayilere test araçlarını plaka takmaları için gönderiyoruz.  Aralık’ın ilk iş günü ise fatura kesmeye başlanacak” diye konuştu.