Lojistik popüler bir meslek oldu. Bu yıl lisans öğrencilerinin yüzde 5’lik bölümü lojistik okullarını tercih etti. Ekonomik değerlemede lojistiğin payının yüzde 5-15 arasında olduğu düşünülürse, gelecekte lojistik bölümlerinin daha çok popüler olacağını öngörebiliriz.
Lojistik, taşıma, depolama gibi 9 ana koluyla tedarik zincirinde giderek daha fazla kapsama alanına ulaşıyor. Özellikle teknolojinin devreye girmesiyle lojistik değer kazanan ve değer yaratan bir sektör oldu. Lojistikte dijitalleşmenin artacak olması, gençlerin teknolojiye yatkınlığı gibi nedenlerden dolayı yeni neslin sektöre, sektörün de onlara ihtiyacı var.
Ülkemizde 20 milyon öğrenci var. Nicelik olarak başarılı olan bu durumun nitelikte de yaşanması gerekiyor. Türkiye’de lojistik eğitimi 20 yıl önce başladı. Bu nedenle donanımlı eğitmenler konusunda eksiklikler bulunuyor. Bu yıl kayıt olacaklarla birlikte 24 bin lojistik öğrencisi düşünüldüğünde kalifiyeli eğitimci açığı iyice ortaya çıkıyor. 10 yıl önce bir çok departmanın yaptığı işi bugün yazılımlar, yapay zekalar ve teknolojiler yapıyor. Dolayısıyla lojistik eğitimi yaşayan bir eğitim sürecini gerektiriyor.
Burada özel sektöre önemli görevler düşüyor. Zamanın ruhunu öğrenciler en iyi özel sektörden alabilirler. Düne kadar sektörde alaylılar ön planda iken artık okulluların hakkını herkes teslim ediyor. Lojistiğin değişim gösterdiği yerde işi yapanın değişim göstermemesi anlamsız olur.
UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği), İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) ve WCTRS (World Conference on Transport Research Society) işbirliğinde hayata geçen sertifika programını anlamlı buluyorum. Program 15 yıllık bir çalışmanın sonucunda orta çıktı. Lojistik ve ulaştırma alanında ilk uluslararası sertifika programı olması özeliğine sahip. Geleceğin lojistikçilerini yetiştirecek program için 20 öğrencinin masraflarını karşılayan UND, bu projeye ne kadar değer verdiğini gösterdi.

Konu eğitim olunca yerimiz az, söyleyecek sözümüz çok aslında. O yüzden sonuç cümlelerimi, öğrencilerin en çok talep ettiği staj ve iş konusuna ayırmak istiyorum. Bazen öyle iş ilanları ile karşılaşıyorum ki… Yeni mezun ama aynı zamanda 5 yıllık tecrübe sahibi kişiler aranıyor. Gençlere öğrenim dönemlerinde staj imkanı sağlamazsak, onlara iş alanları açmazsak nasıl tecrübe kazanacaklarını düşünüyoruz.
Lojistikte söz sahibi olacaksak gençlerle olacağız. Dünkü bilgilerimiz bugün için yeterli ancak yarın için eksik olacaklar. Bu yüzden gençlere daha çok şans verilmeli, onları daha çok iş yaşamına dahil etmeliyiz. Aksi halde lojistik bölümleri geçici işsizlik yeri olmaya devam edecektir.
Gelecek sayımızda görüşmek dileğiyle...

- - - -