Bunun yanı sıra Ağustos ayı sonunda Ankara’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelen UTİKAD Heyeti’nin “Tehlikeli Madde Eğitimlerinin Uzaktan Verilmesi” önerisi karşılık buldu.

Tüm dünyada etkisini gösteren ve iş yapış şekillerinde köklü değişikliklere neden olan COVID-19 salgını, UTİKAD’ın faaliyetlerini sürdürmesine engel olmadı. Küresel insan trafiğinin durma noktasına geldiği, uluslararası fuarların iptal edildiği bu dönemde UTİKAD Yönetim Kurulu’nun yoğun çalışmaları sektör için önemli bir başarıyı da beraberinde getirdi.

CIFA ve UTİKAD, önümüzdeki günlerde bir iş birliği mutabakatı imzalayacak. Dört maddeden oluşacak mutabakatın temel amacı her iki kurumun da ortak faaliyet alanlarından yararlanmasını ve iki ülkenin yürürlükteki yasalarına uygun olarak kendi hedeflerini gerçekleştirmelerini sağlayacak bir iş birliği çerçevesi oluşturmak.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihan Yusufi tarafından imzalanacak mutabakatta iki derneğin yönetiminin de düzenli iletişim içerisinde bulunması, taşımacılık faaliyetlerinin ilerletilmesi ve sektördeki en iyi uygulamaların teşvik edilmesi için hedefler belirlenmesi öngörülüyor.

UTİKAD-CIFA Mutabakatı’nda aşağıdaki maddeler yer alacak:

1. İki dernek arası oluşturulacak iletişim kanalları ile sektördeki uygulama değişikliklerini ve eğilimleri paylaşmak.

2. Her iki tarafın üyeleri için ticari iş birliği kanalları yapılandırmak

3. Uluslararası Lojistik İttifakı oluşturmak

4. Üyeler arası karşılıklı yardımlaşma modeli oluşturmak

UTİKAD, bu mutabakatla son yıllarda uluslararası taşımacılıkta yaptığı yatırımlarla söz sahibi olmayı başaran Çin ile daha yakın ilişkiler kurmayı ve bu ilişkiler ile üyelerinin ticari faaliyetlerine destek vermeyi amaçlıyor.

TEHLİKELİ MADDE EĞİTİMİ ÇEVRİMİÇİ OLACAK

Salgının lojistik sektörüne etkilerini en aza indirgemek için çalışmalarına devam eden UTİKAD, 24-28 Ağustos tarihlerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerini Ankara’da ziyaret etti. UTİKAD Heyeti, Bakanlık yetkilileri ile görüşmelerinde “Tehlikeli Madde Eğitimleri”nin çevrimiçi olarak düzenlenmesinin gerekliliğini de dile getirdi. “Tehlikeli Madde Eğitimleri”nin sektör için öneminin altını çizen UTİKAD Heyeti’nin bu önerisi karşılıksız kalmadı. Görüşmelerin ardından T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından "Tehlikeli Madde Eğitimleri" hakkında bir duyuru yapıldı.

Yapılan duyuruda Bakanlıkça tehlikeli maddelerin taşınmasına yönelik,

• Denizyoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kod Kapsamında Eğitim ve Yetkilendirme Yönetmeliği

• Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ

• Karayoluyla Tehlikeli Madde Taşıyan Araç Şoförlerine Yönelik Eğitim Yönergesi

• Havayoluyla Tehlikeli Maddelerin Taşınmasına İlişkin Eğitim Yönergesi

• Tehlikeli Maddelerin Demiryoluyla Taşınmasına İlişkin Eğitim Yönergesi

• Tehlikeli Yüklere İlişkin Deniz Ticareti Gözetim Hizmeti Yönergesi

• IMDG Kod Eğitim Seminerlerine İlişkin Yönerge

hükümleri doğrultusunda eğitim vermek üzere yetkilendirilen eğitim kuruluşları/işletmelerce sınıf ortamında yüz yüze eğitim formatında düzenlenen eğitim programlarının COVID-19 salgını sebebiyle duyuruda belirtilen koşullar çerçevesinde 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzaktan canlı eğitim yöntemiyle gerçekleştirilmesinin uygun görüldüğü belirtildi.