UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener’in değerlendirme ve beklentilerini anlattığı konuşmasının özeti şöyle:

TİO ÜCRETİ SEMBOLİK OLMALI

TİO (Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği) 1 Temmuz 2019 tarihinde yürürlüğe girdi, belge ücretini 450 binden 150 bine çekebildik. Bu rakam bile yüksek, rakamlar sembolik olmalıdır. Bu konuda çalışmalarımız devam edecek.

U-ETDS BU ŞEKLİYLE UYGULANMAMALI

U-ETDS devreye girdi ve 6 aylı erteleme geldi. Yapılan yük hareketlerinin elektronik ortama aktarılması sayesinde elimizde istatistik olacak ve taşımaları kayıt altına alacağız diyorlar. Sistem amacı itibariyle bizlere uygun. Ancak sistem ile ilgili bakanlık tarafından yeterli bilgilendirme yapılmadığını düşünüyoruz. Sektörden çok sayıda itiraz geldi, bakanlık sektörün sesine kulak verdi ve 6 aylık erteleme geldi. 6 ay ceza uygulanmayacak.

Sistemin bu şekilde uygulanmasına itirazımız var. Avrupa’da 25 ülkede elektronik taşıma bilgisi sistemi hazırlanıyor. Aramızda fark far. AB’de bu bilgiye ihtiyaç olduğu zaman, bu bilgiyi firmalarından alıyorlar. Ancak bizde bilginin sisteme girilmesini istiyor. Hem kendi sistemimize girilsin, hem de kamunun oluşturduğu sisteme bilgi girilsin denildiği zaman ek yük çıkıyor. Taşımacılar bu bilgiye de sahip olmayabilir. Düzenlenmesi gerekiyor.

İSTANBUL HAVALİMANI’NDA KARGO ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMELİ

İstanbul Havalimanı devreye girdi. Dünyanın en büyük havalimanı ve doğal olarak sorunlar yaşanıyor. Farklı depolara malların kabulüyle ilgili farklı prosedürler isteniyor. Biz yeksan olsun talep ediyoruz. 300 kargo acenta ofisi var, 100’lerce arkadışımız çalışıyor, bunların çalışma koşullarının iyileştirilmesi için isteklerimiz var.

OKUL-SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ MODELİ GELİŞMELİ

Okul-Sanayi İş Birliği Modeli’ni çok önemsiyoruz ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliğine girdik. Eğitimcilerin eğitimini koordine ediyoruz. Lisedeki öğretmenlerimizi bir program çerçevesinde eğitmeyi planlıyoruz.

TRANSİT TAŞIMALARI GELİŞTİRECEK ADIMLAR ATILMALI

Transit taşımaların geliştirilmesi gerekiyor. Bir ülkeden başlayıp bizim ülkemizden geçen yüklerin rahatlıkla ülkemizde aktarma yapılması gerekiyor. Limanlar gümrük muşavirleri, nakliyeciler, antrepolar, sanayiciler bundan faydalanır. Aktarmaların hızlı pratik ve en az maliyetle yapılması gerekiyor. Bunun için gümrükte yapılması gereken süreçler var.

Transit taşımacılık odak grubu oluşturduk. Dubai’de bu işin nasıl yapıldığını bakanlık görebilirse bunu hızlandırırız diye düşündük ve buraya bir seyahat yaptık. Bir seyahatimizi de Hollanda’ya olacak. Ticaret Bakanlığı’ndan iki arkadaşımızı alarak süreçlerin nasıl işlediğini gösterirsek yol alırız.

KAPIKULE VE HAMZABEYLİ’DE KAPASİTE ARTACAK

Kapıkule sadece ihracatçımızı değil, ülkemize gelen yatırımları da ilgilendiriyor.Bize bakanlık sorunları sordu. Biz de, teknik çalışmaları yaptık, bunu ilettik. Nitekim hem Kapıkule’de hem Hamzabeyli’de kapasite artırma çalışmaları sürüyor. Bu ayın sonuna doğru açılacak.

TİCARET ENGELELERİNİ ÇÖZÜLMESİ İÇİN AKTİF GÖREV ALIYORUZ

Ticaretin Kolaylaştırılması Koordinasyon Komitesi var. Amacı hem iç koordinasyonu hem de Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın uygulanmasını sağlamak. Ülkelerin bunda imzası var. Ülkelerin ticareti kolaylaştırmak için anlaşmalar yapması gerekiyor. Ticaret engellerini çözülmesi için aktif görev alıyoruz. Bunlardan biri, deniz ithalat konteynerlerinin limanlara gelmeden gümrükleme işlemlerinin başlamışıydı. Tam tespit gerekmiyorsa gemi limandayken ilgili evrakların gümrüğe ulaşması ile birlikte, ithalatçı malını hemen deposuna çekmesi içindi. Bu uygulama pilot olarak başladı. Koordinasyonun çalışmaları yıllarca sürecek.

HİB ÇÖZÜM ÜRETMEYE BAŞLADI

HİB içinde de görevlerimiz var. Kamu hizmet ihracatına büyük önem veriyor. UTİKAD olarak yönetim kurulunda yer alıyoruz. Birinci amaç sektöre olan teşviklerin artırılması, hizmet ihracatında yaşanan sorunların azaltılması ve önünün açılması. Buna örnek yeşil pasaporttur. Bu sadece mal ihracatçıları için geçerliydi, şimdi hizmet ihracatı için de geçerli oldu. Verdikleri pasaport 2 yıllıktı, buna itiraz ettik. 1 milyon dolarlık limit 500 bin dolara indi, geçerlilik süresi 2 yıldan 4 yıla çıkarıldı. Bu HİB’in doğrudan yarattığı faydadır.

SEKTÖRÜN 2020 BEKLETİSİ

-U-ETDS Avrupa’da nasıl uygulanıyorsa bizde de öyle kullanılsın. Bizim göndermemiz yerine firmaların kendi sistemlerini kullanması ve gerekli halde kamu tarafından görülmesini istiyoruz.

-TİO Yetki Belgesi ücretinin düşürülmesini ve yetki belgesi sayılarının sadeleştirilmesini istiyoruz

-Kombine Yük Taşımacılığı Yönetmeliği’nde karayolunun yerine Kombine Taşımacılığı artırmaya yönelik düzenlenmesi ve kombine taşımacılığa teşvik verilmesini istiyoruz.

-Posta ve hızlı kargo taşımacılığında barkod ve bant sistemine geçiş sürecinin yeniden değerlendirilmesini istiyoruz.

-Yeni Gümrük Kanunu’nun gümrük süreçlerini hızlandıracak ve bürokrasiyi azaltacak şekilde yasalaşmasını istiyoruz.

-İthalat ve ihracatta kullanılan konteyner için oluşan yüksek demuraj ücretleri sebebiyle yurtdışına yapılan döviz transferlerini uygulama ve mevzuat ile azaltılmasını istiyoruz.

-Lojistik Master Planının kamu liderliğinde hayata geçirilmesi ve sektör ile paylaşılması gerekiyor.

-Marmaray’dan yük geçişinin aktif hale getirilmesini bekliyoruz.

-İstanbul Havalimanı’na hizmet veren kargo personelinin çalışma ve sosyal koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor.

-Kapıkule ve gümrük çıkış noktalarının insani çalışma şartlarının sağlanması gerekiyor.

-11.Kalkınma Planı’nın ulaştırma ve lojistik sektörü için pozitif ivme sağlaması gerekiyor.

-Okul-sektör iş birliğinin geliştirilmesi, donanımlı elaman sayısının artırılması şart.

-Endüstri 4.0 ve Blockchain’in sektörde kullanılmasını istiyoruz.

-E-ihracat işlemlerinde aynı gün çıkışlarının sağlanmasını, iade süreçlerinin kısaltılmasını istiyoruz.