Tehlikeli madde lojistiğinde Türkiye’ye öncülük eden Ulusal Lojistik, 100 bin metrekarelik depolama alanında 2500 müşterisine hizmet veriyor. Ulusal Lojistik 5 yılı aşkın süredir müşterilerine, 4PL hizmeti veriyor ve katma değer yaratarak büyümeyi tercih ediyor. Ulusal Lojistik’teki son gelişmeleri öğrenmek amacıyla Genel Koordinatör Güven Ökten ve Satış ve Pazarlama Müdürü Hülya Bal ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Hedeflerle yönetilen bir şirket olduklarının altını çizerek sözlerine başlayan Hülya Bal, her yıl yüzde 20 oranında büyüdüklerini, 2018 yılında ise yüzde 30 büyüme hedefi koyduklarını söyledi. Bal, son 5 yılda gelinen süreçle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ulusal Lojistik olarak son 5 yılda yeni tesislerimizle, müşterilerimize önemli katma değerler sağladık. Ambarlı’da özellikle Uzakdoğu’ya yönelik eşyaların, alkolü tüketim ve gıda ürünlerinin depolandığı bir lojistik depolama alanı kurduk. Daha sonra ÖTV’nin artması ve elleçleme maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle bu bölgedeki faaliyetimize son verdik. Ambarlı’daki tesisimiz bizim için güzel bir deneyim oldu ve önemli tecrübeler kazandık. İthalatçıların yaşadığı sorunları ve ihtiyaçlarını deneyimleme şansımız oldu.

Bu süre içerisinde Halkalı bölgesine bağlı Haramidere’ deki depomuzu 30 bin metrekarelik bir alana taşıdık. Bu alan içerisinde 20 bin metrekare gümrüklü açık ve kapalı depomuz bulunuyor. 5 bin metrekare de kapalı lojistik depolama alanımız var. Ayrıca iş makinalarının, jeneratörlerin depolanması için 10 bin metrekare açık bir gümrüklü sahamız daha var. Profesyonel bir ekip ile çalışıyoruz. 20 bin paletlik raflı depolama alanı kapasitesine sahibiz. Depomuzun yüzde 85’i raflandırıldı. Rafa girmeyen rulo kumaşların, kot kumaşların, hacimli eşyaların depolanabildiği dökme alanlarımız da mevcuttur.

Hadımköy’deki gümrük sahamızın kamera sistemini Yeni Gümrük Mevzuatı’na göre dizayn ettik. Mevzuat gerekliliğini fazlasıyla sağlayarak depoda kör nokta bırakmadık. Kamera sisteminin güvenlik açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.

ADR’de 7 yılda ancak farkındalık yaratabildik

ADR Konvansiyonu konusunda depocuların, müşterilerin, nakliyecilerin, bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Bal, "Bana göre sektörde 7 yılda ancak bir farkındalık yaratıldı" diyerek gidilmesi gereken uzun bir yol olduğuna vurgu yaptı. ADR’ de standartların oluşturulmasıyla yatırımların da yeni yönetmeliklere göre yapıldığına dikkat çeken Bal, sözlerine şöyle devam etti: "Eskiden yerel belediyelerden izin alınırken artık Büyükşehir Belediyeleri devreye girdi. Dolayısıyla bu konuda ciddi yaptırımlar ve yatırımlar var. Sektör bu konuya artık ciddi bir şekilde yaklaşıyor. 7 yılda elbette bir yol alındı. Tehlikeli madde taşımak, depolamak beraberinde riski de getiriyor. Pek çok firma alınmayan tedbirler, bilinçsiz operasyonlar yüzünden ciddi kayıplar vermek zorunda kaldı."

Hadımköy ve Paşaköy (Sultanbeyli) için yanıcı gümrüklü depolama belgesi alındı

Ulusal Lojistik’in yanıcı statüsüne yönelik esas hizmet noktasının Dilovası Gümrüğüne bağlı faaliyet gösteren Gebze Şubesi olduğu söyledi. Bal, burada 250 müşteriye hizmet verdiklerini anlattı. "Depo faaliyetleri gösteren kişilerin her birinin güvenlik önlemlerini yüksek düzeyde alması şart. Buna bağlı olarak süreçlerimizi geliştiriyoruz. Hadımköy ve Paşaköy için yanıcı gümrüklü depolama belgesini aldık. Özel düzenek ile hazırlanmış depolama alanlarımızı yıl sonu itibariyle faaliyete açacağız. Böylelikle yanıcı maddelerin depolama hakkını da elde etmiş bulunuyoruz" diyen Bal, yeni tesisin sağlayacağı yararları şöyle sıraladı:

Amacımız tek nokta bütün hizmet kapsamında, müşterilerimize sunabilmek

"Bu şimdi nakliyeciye büyük kolaylık sağlayacak. Ulusal Lojistik depolarına gelen müşterilerimiz; hem, yanıcı, hem de genel yüklerini depolayabilecek. Bir noktanın altını çizmekte yarar var; yanıcı izin belgesini almak kolay değil. Eskiden yer gösterip alınabiliyordu ancak şimdi çok fazla koşulu karşılamanız gerekiyor. Amacımız tek nokta bütün hizmetleri müşterilerimize sunabilmek." Hülya Bal, Ulusal Lojistik’in bütün depolarında müşterilerinin gümrüklü ve gümrüksüz depolama hizmeti alabilmektedir. Hadımköy’de boşaltma yapan bir araç devamında Erenköy Gümrüğünde işlem yapması gerekiyor ise Paşaköy tesislerine gelerek şehir trafiğine girmeden ve devamında Dilovası Gümrük de var ise bir günde üç gümrük yapabilir, en hızlı şekilde işlem kolaylığı sağlayıp, en son adrese gidebiliyor" dedi. Bal bu avantajın müşteriye yansımasının çok olumlu olduğunu ve onların rekabetçiliklerini artıracağına işaret etti. Müşterilerimizde anayol lokasyonlarına yakın olması müşterilerimiz için kolaylık ,zaman ve hız sağlamaktadır.



Hızlı ve piyasa koşullarına göre karar verebiliyoruz

Güven Ökten de Ulusal Lojistik’in genç yönetim kadrosu hızlı karar veren yapısına dikkat çekerek, bu sayede piyasa koşullarının gerektirdiği anlık tepkileri olumlu yansıttıklarını anlattı. "Bununla ilgili şöyle bir örnek vereyim. İnegöl’de 20 gün gibi kısa zamanda antrepomuzu açtık. Akabinde mobilya ihtisas gümrüğünün İnegöl’den kaldırıldığında 20 gün içinde şubemizi katık. 9 ay gibi süre hizmet verdik. Bu örnek hızlı aksiyon aldığımızın çok iyi bir göstergesidir."

Gebze’ye 50 bin metrekarelik yanıcı depo

Ulusal Lojistik’in 3 ve 5 yıllık aksiyonlar ve hedefler belirlendiğini belirten Ökten, mevcut olan tesislerin hepsinin Kuzey Marmara Otoyolu’nda olmasının çok önemli avantaj yarattığına değindi. 3. Köprü yolunun devamında yeni 50bin metrekare alanda yanıcı ve parlayıcı alan oluşturacaklarını kaydeden Ökten, 2018 yılında yeni tesisi açmayı hedefliyoruz. UlusalLojistik’te, düne kadar sadece antrepo hizmeti varken, bugün 4PL hizmeti de veriyoruz. Özellikle uluslararası markalara verilen hizmet çerçevesinde ürünün gümrüklemesi yapıldıktan sonra ürün serbest depolama alana alınıyor, gelen siparişlere göre dağıtımı yapılarak son noktaya teslim ediliyor. Serbest depolama hizmeti verilen firmaların 5 bin çeşide varan ürün adetleri bulunuyor. 5 yıldır bu hizmeti müşterilere sağlıyor. Özellikle Paşaköy’deki tesiste bu hizmete ağırlık vermeye başladık."