Çin’e uçuşlarını durduran Alman havayolu şirketi Lufthansa’nın ilk yolcu uçağı Shanghai’den Frankfurt Havalimanı’na koruyucu maske ve diğer tıbbi malzeme taşıdı. Yük için ayrılmış mahaller dışında yolcu koltuklarının üzerinde bulunan dolaplarda da toplam 30 ton tıbbı malzeme taşındı.

Öte yandan Lufthansa’nın kardeş şirketlerinden 17 kargo uçağı, korona krizi patladığından bu yana boş kalıyor; çünkü yolcu uçakları onların taşıyabileceği kapasiteyi rahatlıkla alabiliyor. Normal zamanlarda yolcu uçakları kargonun yüzde 50 kadarını taşıyor. Şu anda Lufthansa, kendi verilerine göre, bu alanda başka yolcu uçaklarını da devreye sokmayı düşünüyor.

Esas olarak hava yoluyla kargo olarak sadece ilaç vb türünden değerli malzeme taşınıyor; normal zamanlarda hava taşıması kilogram başına denizden taşıma navlunundan 40 kat fazla tutuyor.

Bir A330-200F 65 tona kadar taşıyabilir. Boeing 777F yük gemisi standart olarak 103 ton yük kapasitesine sahiptir.

Bu arada Austrian Airlines, Boeing 777s ile Çin'den (Xiamen) Avusturya'ya (Viyana) tıbbi malzeme taşıyan iki kargo uçuşunu tamamladı. 130 ton koruyucu maske ve elbise bu şekilde sevk edildi.

Airbus A320 Peru uçuşunda (Lima-Iquitos) “koltuk konteynerleri” kullandığını söyledi. Uçuş esas olarak bozulabilir ürünler, ilaçlar ve genel kargo taşımacılığı yaptı.

Bir sözcü A320'nin tipine bağlı olmasına rağmen yaklaşık 12 ton yük taşıyabileceğini söyledi. Bu, göbekte sekiz ton ve üstte yaklaşık üç ton içerir.