Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan artık lojistik firmalarının tek modu kullanarak iş yapmasının kolay olmadığını belirterek, demiryolu taşımacılığının hem tasarruflu olması hem yatırım maliyetlerinin düşük olması nedeniyle geliştirilmesi gerektiğini belirtti.  “Artık dünya intermodal taşımacılığı, kombine taşımacılığı konuşuyor. Denizyolu ve demiryolunda daha az enerji kullanılıyor, arazi nerede neye uygunsa onu kullanmak lazım. Ancak Türkiye’de demiryolu taşımacılığını kullanmak çok zor” dedi. Omsan’ın Almanya’dan Türkiye’ye yaptığı blok tren taşımacılığı hakkında bilgi veren Osman Küçükertan, Türkiye’de demiryolu taşımacılığı yapmanın çok zor olduğunu aktardı. Omsan Lojistik olarak demiryollarına uzun yıllardır önem verdiklerini söyleyen Küçükertan, en çok enerjinin karayolunda harcandığını, demiryolunda ise daha az enerji kullanıldığını gördüklerini, Ford Fabrikası’nın Almanya’da ürettiği yedek parçaları 2002 yılında blok trenlerle taşımaya başladıklarını ve 8 yıldır uygulamanın başarıyla devam ettiğini söyledi.

Demiryolu taşımacılığını kullanarak çevreye de önemli bir katkı sağladıklarını ifade eden Küçükertan; 1206 ton karbon monoksit, 1379 ton hidrokarbon, 2870 ton azot oksit ve 57 ton partikülün çevreye yayılmasını önlediklerinin bilgisini paylaştı.   Osman Küçükertan, neden demiryolu kullandıklarını ve demiryolunun geliştirilmesinin neden önemli olduğunu da açıkladı: Maliyet Demiryolundaki gerek altyapı gerek taşıma maliyeti karayoluyla kıyasladığımızda çoğunlukla avantajlı. Bir örnek vermek gerekirse, sinyalizasyonu tamamlanmış, tek hatlı bir demiryolunun yapım  maliyeti  otobana göre kıyaslarsak düz arazide 8 kat engebeli arazide 5 kat daha ucuz. Güvenlik Hepimiz biliyoruz demiryolları karayollarına göre çok daha güvenli . 2008 yılında karayollarında 944 bin kazaya karşılık, demiryolunda sadece 386 kaza meydana geldi. Enerji tasarrufu Bir kişinin 1 kilometre otomobille taşınması için 567 kilokalori gerekiyor. Oysa demiryolunda bu 48 kilokaloriye düşüyor. Yük taşımacılığında 1 ton yükü bir kilometre taşımak için gereken enerji kamyonla taşındığında 921 demiryoluyla taşındığında 64 kilokalori.

Arazi kullanımı  14 metre genişliğinde çift hatlı bir demiryolu 6 şeritli bir otobana eşdeğer. 6 şeritli otobanda baktığınızda 40 metre civarında. Buna göre aynı ölçüde yük ve yolcu taşımak için karayolunda üç kat daha fazla arazi kullanımı gerekiyor. Gürültünün az olması İnsanlar demiryolunu çok daha gürültünü sanıyorlar. Karayolundaki gürültü 80-90 desibel arası. Bu da otobanda. Kamyon geçtiği zaman 105 desibele kadar çıkabiliyor. Buna mukabil saatte 150 kilometre hızla giden bir modern trenin gürültüsü 65 desibel. Çevre dostu Bir elektrikli tren 42 kilometrelik bir seyahat soncunda çevreye 1 kg karbondioksit yayıyor. Buna mukabil aynı yolu otobüsle aldığınızda 12 kilometrede 1 kg karbondioksit yayıyor. Hava koşullarından daha az etkileniyor  Yağmur olduğu zaman, sis olduğu zaman karayollarının durumu hepimizin malumu. Demiryolu bu durumlardan en az etkilenen mod. Biz 7 yıldır yaptığımız bu taşımalardan etkilenmemiz 7 gündür; sekiz gün değildir. Geçiş belgesi sorunu yok  Çok fazla yükü geçiş belgesi sorunu olmadan yurtdışına çıkarabiliyorsunuz. Gelişmiş ülkelerde demiryolu daha çok kullanılıyor Gelişmiş ülkelerde demiryolu kullanımının çok daha fazla olduğunu söyleyen Osman Küçükertan,  2003-2007 yılları arasında demiryolunda hızlı bir büyüme görüldüğünü 2007 yılında dünyada toplam 472 milyar dolar gelir elde edildiğini belirtti.  Avrupa v e Kuzey Amerika’da bu gelişmiş orana rağmen hala altyapıyı geliştirmeye yönelik çalışmaların da sürdüğünü kaydetti.  

Demiryollarında eksiklikler çok fazla Küçükertan demiryolundaki eksiklikler sebebiyle gelişmediğini anlatarak, “Karayolları ile demiryollarının entegrasyonu çok zayıf. Lojistik köyler, antrepolar ve depolar ile bu entegrasyonu sağlayamazsak demiryolu da gelişmeyecek ve karayoluna fazladan paralar ödemeye devam edeceğiz. Ayrıca çapraz bağlantılar yok. Altyapı yetersizlikleri var. Lokomotif sayıları yetersiz” diye konuştu.   Demiryolu tanıtım grubu oluşturulmalı Osman Küçükertan bilgi eksikliğinden dolayı demiryollarına güvenin de zayıf olduğunu söyledi. Müşterilerin mallarının zarar görmesinden ve zamanında ulaştırılmamasından korktuklarını söyleyen Küçükertan bunun için ‘demiryolu tanıtım grubu’ oluşturulması gerektiğini kaydetti. Bu oluşum için kendilerinin hazır olduğunu söyleyen Küçükertan “Demiryolu Taşımacılar Derneği, TCDD ve bu işte hizmet veren şirketlerin katılımıyla bir bilinçlendirme yapılarak demiryolunun düzgün ve güvenli çalışan bir mod olduğu anlatılmalı” dedi.