Türk ve Bulgar Karayolu Taşımacıları sektör temsilcileri Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Uluslararası Taşımacılar Birliği (SMP) başkanları arasında gerçekleştirilen toplantıda, her iki ülkede uygulanan dezenfeksiyon işlemlerinin yarattığı haksızlıklar ve mağduriyetleri vurguladı.

Bulgaristan tarafından Mayıs 2014 tarihinde başlatılan ve TIR başına 20 Euro’luk ücret alınan dezenfeksiyon işlemlerine karşılık, mütekabiliyet esasları çerçevesinde Türk makamlarının da 65 TL ücret karşılığında uygulamaya koyduğu dezenfeksiyon işleminin her iki ülke taşımacıları için haksızlık olduğunu vurgulayan Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Çetin Nuhoğlu;

“Türk TIR’ları karayolu ile Yunanistan’a, Ro-Ro ile İtalya ve Fransa’ya da gitmesine rağmen, Bulgaristan’daki gibi bir dezenfeksiyon işlemine tabi tutulmuyorlar. Avrupa Birliği üyesi olan bu ülkelerde uygulanmayan bir işlemin Bulgaristan tarafından başlatılması haksızlıktır ve dezenfeksiyon işlemleri ivedi şekilde sonlandırılmalıdır” dedi

Nuhoğlu “Türk tarafının da mütekabiliyet esasları çerçevesinde dezenfeksiyon işlemlerine başlaması kapsamında uygulamanın mağduru taşımacılık sektörleri oldu. Uygulamanın karşılıklı şekilde kaldırılması adına her iki ülke dernekleri olarak ortak girişimleri başlatıyoruz.” dedi.

Bulgaristan’ın Uluslararası Taşımacılar Birliği Başkanı Angel Trakov ise; “Taşımaları pahalılaştıran dezenfeksiyon gibi gereksiz maliyetleri ortadan kaldırmalıyız. Dezenfeksiyon işlemleri taşımacılara büyük maddi kayıplar yaşatırken, araçların uzun süreli beklemelerine de sebebiyet veriyor. Taşımalarımız açısından maddi ve zaman kayıplarına neden olan dezenfeksiyon uygulaması her iki ülke tarafından da kaldırılmalıdır” dedi.