Türk ve dünya limanları ile ilgili bilgi veren Gemport Genel Müdürü, İ. Hakkı Taş, dünyadaki en büyük 10 firmanın konteyner elleçlemesinin yüzde 60’ını gerçekleştirdiğini belirtiyor. Söz konusu firmaların yapılarının giderek karmaşık hale geldiğini savunan  Taş, bu durumun gelecekte de devam edeceğini kaydediyor. 2015 yılında 7.2 milyon elleçleme Türkiye 176 liman olduğunu söyleyen Taş, bunlardan 15 tanesi kamunun, 17 tanesi yerel otoritelerin (belediyeler) 144 tanesi özel şirketler tarafından işletildiği bilgisini veriyor.

“Marmara Bölgesi konteynerin yüzde 60’ını elleçleniyor. Yüzde 20’sini Akdeniz. Diğerleri Ege ve Karadeniz”de gerçekleşiyor.” diyen Taş, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’nin yaptığı değerlendirmeye göre 2015 yılında Türkiye’de 7.2 milyon TEU’luk bir elleçleme öngörüldüğünü kaydediyor. Krizden önce arz talep dengesinin limanlardan yana olduğunu belirten Taş, krizden sonra bunun tersine döndüğünü ve önümüzdeki yıllarda limanlar arasında rekabet yaşanacağını vurguluyor. Türkiye’de konteynirizasyon oranının gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğunu söyleyen Taş, “Konteyner ticareti sürekli yatırım yapılması gereken ve sürekli büyüyen bir sektör. Bir seferde 14 bin TEU luk gemiler var. Bunlar 14 bin tır demek. Bunları elleçleyecek bir altyapıya sahip olmanız gerekiyor. Belirli bir ölçeğe ulaştığınızda maliyet avantajı yakalayabiliyorsunuz. Ülkemizde yapılan limanların çoğu kuruluş gününden farklı bir şekil almış ihtiyaçlara göre şekil değiştirilmiştir. Bu anlamda stratejilerin geliştirilmesi gerekiyor. Yine aynı şekilde alternatif enerji kaynaklarına yönelmeniz gerekiyor. Şirketiz şu anda yüzde 80-90 elektrikli araç ve ekipman kullanıyor.”

Hakkı Taş, konteyner liman işletmeleri en yüksek hacimin Marport, Mersin Limanı, Kumport, Haydarpaşa. Gemport ve Borusan limanı tarafından gerçekleştirildiğini belirtiyor. Otomotiv sektöründe bitmiş araç lojistiğinde limanların önemli bir paya sahip olduğunu kaydeden Taş, yıllık 750-800  bin aracın limanlardan elleçlendiği bilgisini veriyor. Bir limanın küçük bir büyütme için 2 yıl gibi bir sürede gerçekleştirdiğini belirten Taş, “ Bu sizi yarışın dışında bırakabiliyor.” diyor. Türkiye’de limanların gelişimi için demiryolu altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Taş, aksi halde 2023 yılında konulan ekonomik büyüklükler için ne limanların ne de lojistik sektörünün hazır olmadığını vurguluyor.