Uluslararası deniz ticaretinde son yıllarda gösterdiği pozitif gelişimle dikkatleri üzerine çeken Türk limancılık sektörü özellikle konteyner taşımacılığında bölgesel transit yük merkezi olma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Deniz taşımacılığında faaliyet gösteren şirketlerin birleşme ve satın alma yoluyla yaptıkları işbirlikleri sonucunda tercih edilmeye başlanan dev gemiler, limancılık sektöründe de değişimi tetikliyor.

Türk limancılığının geçmişten günümüze gelişimini değerlendiren Kumport CEO’su Özgür Soy; ‘’1970’li yıllarda ülkemize uğrayan en büyük gemi 2 bin TEU büyüklüğünde iken bugün dünyada gemilerin büyüklükleri 20 bin TEU’yu geçti. Gemi kapasitelerinin her geçen yıl büyüdüğü deniz taşımacılığında, liman işletmelerinin de bu gelişmelere uyum sağlaması gerekiyor. Liman işletmecilerinin yaptığı vinç, terminal alanı, rıhtım uzunluğu, derinlik artırma gibi yatırımlar uluslararası deniz ticaretinde Türkiye’nin yükselişini devam ettirecektir. Biz Kumport olarak bu konuda sektöre örnek olacak çalışmalara imza atıyoruz. Bölgenin en yüksek konteyner elleçleme kapasitesine sahip limanlarından biri olmamıza rağmen 2018 yılında 50 milyon Dolarlık yatırım gerçekleştireceğiz. Bu yatırımımızın temel nedeni ise, deniz ticaretinde dev gemilerin artan oranda faaliyet göstermesiyle birlikte bu gemilerin Kumport’u ve dolayısıyla Türkiye’yi tercih etmelerini sağlamak. Yatırımlarımızla bölgede 24 sıra ve 400 m uzunluğa sahip 20 bin TEU’ya kadar gemilere hizmet verebilen tek liman konumuna geleceğiz’’ dedi.

Deniz ticaretinde önemli birleşmelerle iş potansiyelinin değiştiğine vurgu yapan Soy, sözlerine şöyle devam etti; ‘’Dünyada son 3 senede hat birleşmeleri hız kazandı. Bu birleşmelerin sonucu olarak önemli maliyet avantajı sağlayan 14 bin TEU üstü dev gemiler deniz ticaretinde daha fazla tercih ediliyor ve kullanılıyor. Bu sebeple konteyner taşımacılığı sektöründe rekabet edebilmek için, dev gemilere daha iyi hizmet verebilecek altyapı ve teknik ekipmanlara yatırım yapmamız gerekiyor. Biz Kumport olarak elimizdeki tüm imkanları bu noktaya yoğunlaştırdık. Son 5 yılda limanımıza yaptığımız 200 milyon TL’lik yatırıma ek olarak bu yıl 50 milyon Dolarlık yatırımla hizmet veriyor ve hizmetlerimizi daha üst seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz.”