Nakliyecilik ve sanayicilik arasında tam bir işbirliği vardır. Sanayicilik yaparken kendi filosunu kuran ve nakliyecilik yapan birçok firma vardır. Ancak nakliyecilikten ağır sanayiye geçen firma  örneği çok azdır. Bunun en önemli örneklerinden biri  Kardemir Karabük Demir Çelik  A.Ş.’nin ana hissedarı olan Yolbulanlar Grup. Yolbulanlar Grup’un başarı öyküsü 1959 yılında alınan Volvo kamyonla başlıyor.  Tek bir kamyonla taşıma yapılmaya başlanıyor ancak kamyon 12 ton yük alabiliyor. Bunun üzerine Ahmet Zeki Yolbulan, kamyonu çekiciye dönüştürüyor. Arka kasa kesilerek uzatılıyor. Yolbulan “Biz Kayseriliyiz, ortaya çıkan bir ihtiyaç varsa hemen çözüm geliştiririz. Türkiye’de bir ilki yaparak kamyonu çekiciye dönüştürdük.  Böylece kamyona 24-25 ton yük atabildik. Bugünlere gelmemizde o kamyonun büyük katkısı oldu. Zaten ondan sonra Volvo’dan hiç ayrılmadık” diyor.

1 Volvo’dan 40 Volvo’ya…

Bugün; Yolbulan Demir Sanayi ve Ticaret AŞ, Yolbulanlar Nakliyat ve Ticaret AŞ ve Yolbulan Çelik Sanayi ve Ticaret LTD ŞTİ şiretkelerini bünyeszsinde barındıran Yolbulanlar Grup’un iş hayatının 1955 yılına dayandığını anlatan Yolbulanlar Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve kurucusu Ahmet Zeki Yolbulan, küçük bir esnafken 1959 yılında ilk kamyonları olan Volvo’yu aldıklarını söylüyor. Bundan sonra da sürekli Volvo alımlarına devam eden Yolbulanlar, bugün 40 çekiciye ulaşan bir filo oluşturuyorlar.  Ahmet Zeki Yolbulan taşıma işine ilk önce Kardemir’e yaptıkları asit taşımaları ile başladıklarını söylüyor. Ondan sonraki yıllarda demir ve çimento taşımaları yapılmaya başlanıyor.

Çimento fabrikalarının hepsinde emeği var

Yolbulan, “Türkiye’de ne kadar çimento fabrikası varsa hepsinde bir katkımız vardır. Trabzon Çimento, Konya Çimento, Mardin Çimento’nun nakliyelerini yaptık. 1980 yılında da sanayiciliğe başladık. Son aldığımız araçlarda kimyevi maddeler (azot, argon ve oksijen) taşıyoruz. Bunu sanayi tesislerine veriyoruz. Biz Kardemir’in ortağıyız. Kendi tesislerimize veriyoruz. Türkiye çapına dağıtımını yapıyoruz” diyor.  

Volvo araçtan son derece memnun olduklarını da anlatan Yolbulan, Volvo ile bugüne kadar çok iyi bir ilişki geliştirdiklerini söylüyor. “Volvo diğer rakiplerine göre özellikleri olan bir araç” diyen Yolbulan, “Markaya çok güvendiğimiz için başka hiçbir markayı düşünmedik. 56 yıldır tercihimiz hep Volvo oldu. Motoruna hiç dokunmadan 1 milyon 350 bin kilometre yol yaptığımız kamyonlarımız oldu. Motoru, şanzımanı, dayanıklılığı, konforu son derece iyi araçlar. Bu araçlardaki konfor benim arabamda yok. Sürücülerim araca televizyon, buzdolabı koymuşlar.  Evi gibi bakıyorlar” diye konuşuyor.  

Kardemir Demir Çelik’in ana hissedarı oldu

Sanayiciliğe nasıl adım attıklarını da anlatan Yolbulan, “Karabük demir çeliğin merkezi. İlk saniyinin kurulduğu yer. Biz o dönem demirleri alıp taşıyor ve satışını yapıyorduk. Abim Mutullah Yolbulan Karabük Haddiyeciler Derneği’nin başkanıydı. Kardemir Demir Çelik özelleştiğinde halka açıldı. Tabi bir süre sonra hisseler değer kazanmaya başladı. Hisseleri olanlar da satmaya başladı. Hisselerin büyük kısmı 3 aileye geçti.Biz de hakim hissedarlardan biri olduk. İlk aldığımız dönemde Karabük Demir Çelik’te 8 bin 500 işçi çalışıyordu ve 450 bin ton kapasitesi vardı. Şu anda 3 bin 500 çalışan ve va 2 milyon 200 bin tonluk üretim yapıyor” diye konuşuyor. 

Her araç 12 bin km yol yapıyor

Keni özmal araçları dışında 70-80 tane taşeron araç kullandıklarını da belirten Yolbulan, her bir araçlarının ayda ortalama 12 bin kilometre yol yaptığının bilgisini veriyor.  “Demir çelikte ayda 20 bin ton mal taşıyoruz. 350 bin ton kapasiteli demir çelik üreten kendi tesisimiz de var. Oranın taşımalarını da yapıyoruz” diyen Yolbulan, Türkiye’de nakliyeciliğin geldiği durum hakkında da şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bu sektörde işin iyi yapan, çalışan para kazanıyor. Şimde tonaj kontrolü de artınca sektör disipline girmeye başladı. Türkiye bilinçlenmeye başladı. Eski nakliyecilik gibi değil. Bu konuda çok ilerleme var. Özellikle tehlikeli madde taşımacılığında çok iyi yol aldık. Bir kontrolde bizim araç durduruluyor. Oradaki yetkili; evraklarI, belgelerİ, araçla ilgili şartlarI, raporlarI kontrol ettikten sonra sürücümüzü tebrik ediyor. Çünkü işin gerekliliklerini tam olarak karşılıyoruz.”

Volvo’nun filo yönetim ve servis avantajları çok iyi

Ahmet Zeki Yolbulan, Volvo’nun Filo Yönetim Sistemi Dynafleet’in kendilerine sağladıkları avantajları da çok önemsediklerini belirtiyor: “Araçlarımız nerede, ne kadar yakıt tüketmiş, ne kadar frene basmış, ne kadar durmuş gibi bilgileri görebiliyoruz. Bu da işimizi oldukça rahatlatıyor. Bir de Volvo’nun servislerini çok beğeniyorum. Araçlarımızı 3 yıl bakım sözleşmeli alıyoruz. Araçlarımızı yetkili servislere götürüyoruz. Yaklaşımları iş yapışları, ilgileri oldukça iyi. Gece saat 2 olsun arıyoruz hemen geliyorlar destek veriyorlar. Volvo sürücülerimize özel eğitim verdi. Oldukça faydasını gördük.”