Bilindiği gibi SGS TransitNet, 30.04.2015 tarihinden beridir Makedonya’da da Asıl Sorumlu ve SGS TransitNet sistemi üzerinden Makedonya içerisinde transit beyanname açmak mümkün. 1 Temmuz 2015 tarihinde ise Makedonya, Ortak Transit Konvansiyonuna dahil oldu. Ağustos ayı ortalarından beridir SGS TransitNet sisteminden sunulan T1’ler ile Makedonya’dan direk Türkiye’ye veya diğer Ortak Transit ülkelerine taşıma yapmak mümkün.

Diğer yandan Türkiye’deki teminatların da Makedonya’da geçerli olması için gerekli düzenlemeler SGS Transitnet Bankası tarafından yapıldığı ve Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından da onaylandı. Artık Türkiye’den direk Makedonya içerisindeki herhangi bir gümrük idaresine de T1 beyanı sunmak mümkün.

Buna göre, SGS TransitNet sistemi ile aşağıdaki taşımaları daha ekonomik bir şekilde yapmanız mümkündür.

-       Türkiye’den Makedonya’ya yapacağınız taşımalarda, Türkiye’den Makedonya içerisindeki gümrük idarelerine kadar geçerli Türk T1’ini SGS TransitNet sisteminden sunabilirsiniz.

-       Türkiye’den Yunanistan-Makedonya’yı transit geçerek Sırbistan’a veya diğer Avrupa Ülkelerine yapacağınız taşımalarda, SGS TransitNet sisteminde sadece tek bir data girişi yaparak, Türkiye’den diğer Avrupa ülkelerindeki nihai varış gümrüğüne kadar geçerli Türk T1’ini ve Makedonya-Sırbistan sınır kapısından diğer sınır kapısına kadar geçerli olan Sırp T1’ini, sadece 5 EUR (KDV dahil) ek ücret ödeyerek sunabilirsiniz. Türk T1’i artık Makedonya içerisinde de geçerli olacağı için ayrıca bir Makedon T1’ine ihtiyaç olmayacaktır.

-       Almanya, İtalya, Polonya ve Macaristan’dan , Sırbistan-Makedonya-Yunanistan’ı transit geçerek Türkiye’ye yapacağınız taşımalarda, SGS TransitNet sisteminde sadece tek bir data girişi yaparak, Almanya, İtalya, Polonya ve Macaristan’dan Türkiye’deki nihai varış gümrüğüne kadar geçerli T2’yi ve Sırbistan’ın bir sınır kapısından Sırbistan-Makedonya sınır kapısına kadar geçerli olan Sırp T1’ini, sadece 5 EUR (KDV dahil) ek ücret ödeyerek sunabilirsiniz. T2 artık Makedonya içerisinde geçerli olacağı için ayrıca bir Makedon T1’ine ihtiyaç olmayacaktır.

-       Bu yöntem, Sırbistan’dan yükleme yaparak Makedonya’yı transit geçip Yunanistan’a giriş yapacak araçlar için de geçerlidir. Sırbistan T1’ini ve arkasından Türkiye’ye veya diğer herhangi bir Ortak Transit ülkesine kadar geçerli olacak Makedon T1’i de SGS TransitNet sisteminden tek bir data girişi yaparak ve sadece 5 EUR (KDV dahil) ek ücret ödeyerek sunulabilir.

-       Makedoya’dan Türkiye’ye yapılacak taşımalarda ise gerek, gerek Bulgaristan gerekse de Yunanistan güzergahı üzerinden direk Türkiye’deki iç gümrüğe kadar geçerli olacak Makedon T1’i SGS TransitNet sistemi üzerinden sunulabilir. Ek bir maliyet söz konusu değildir.

SGS yetkilileri ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

“Beyanınız gümrüğüne sunulduktan sonra Makedon gümrüğü tarafından atanacak olan bir LRN numarası SGS TransitNet sistemine düşecektir. Bu LRN numarasını şoförünüze SMS veya telefon ile ulaştırmanız yeterli olacaktır. Herhangi bir çıktı alınmasına, faks veya e-mail gönderilmesine gerek bulunmamaktadır. Ayrıca herhangi bir spedisyon firmasına da ihtiyaç olmaksızın şoförünüz MRN ve diğer evraklar ile birlikte ilgili gümrüğe giderek işlemlerini kendi başına kolaylıkla yaptırabilmektedir.”