Bu yıl içinde hammadde sorununu çok fazla yaşadıklarını aktaran Seyit Usta Treyler Başkanı Seyit Arslan, bu sorunun küçük ölçekli firmalar tarafından daha çok hissedildiğini söyledi. "Büyük firmaların, üretim adetleri 10 binlerin üzerinde olan firmaların tedarik sıkıntısı çekmediğini düşünüyoruz. Yurtdışı bayilerimiz, başka marka araçlar ürün teslim edebiliyorken siz neden yapamıyorsunuz? diye bizlere serzenişte bulunuyorlar" diyen Arslan, büyük firmaların standart üretimlerinden dolayı stoklu çalışabildiklerini ancak kendileri gibi terzi usulü çalışan firmaların tedarikte zorlandığını vurguladı.

Çiplerde kullanılan neon ve paladyumda tedarik sorunu yaşanıyor

Arslan, sözlerine şöyle devam etti: "21 Şubat’ta kilosu 1050 dolar olan sacın fiyatı, Martın sonunda 1500 dolara çıktı. Bunu anlamak mümkün değil. Krizin biri biterken diğeri başlıyor. Ukrayna ve Rusya krizinden dolayı yine çip krizi yaşanabilir deniliyor. Çiplerde neon ve paladyum kullanılıyor. Neon gazının yaklaşık yüzde 90’ı Ukrayna’da üretiliyor, paladyumun da yüzde 40’a yakın bir bölümü Rusya’da bulunuyor. Çelik üretiminin yan ürünü olarak elde edilen neon gazı, sadece bazı eski ve büyük demir çelik fabrikalarında üretilebiliyor. Neon gazı, çip üretimindeki silikon tabaka üzerine yansıtılan lazer ışıklarını beslemekte kullanılırken, paladyum, çip üretiminin son evrelerinde devreye giriyor."

Müşteri ihtiyaçlarına göre ürünlerinin yurtdışı pazarlarda kabul gördüğünü kaydeden Arslan, İsrail ve Güney Kore gibi güçlü oldukları ihracat pazarlarının yanı sıra İtalya, Rusya, Belçika, İskandinav ülkeleri, Afrika’da ürünlerinin büyük rağbet gördüğünü açıkladı.

Yüksek adetli teslimatlar yapmamalarına karşın bu yıl 500’e yakın araç üretmeyi planladıklarını aktaran Arslan, EBS Frens Sistemi tedarikindeki sıkıntının bunun önündeki en büyük engel olabileceğini söyledi. Bu yıl içinde EBS tedarikindeki sorunun çözülemeyeceğini aktaran Arslan, her şeye rağmen Türk treyler üreticileri olarak üretmenin bir yolunu bulduklarını ifade etti.