Savaş nedeniyle Ukrayna üzerinden yapılan tüm transit taşımalar Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı'nda yoğunlaştı. Bu yoğunluğu ne Sarp Sınır Kapısı'nın ne Gürcistan'ın içindeki gümrüklerin ne de Rusya'daki gümrüklerin kaldırdığı; Türk TIR'larının büyük mağduriyet yaşadığı belirtildi.

Abdullah Özer, "Bu durum 45 gündür hiç düzelmedi. Savaş çıktığından bu yana bekleyen TIR'lar var" dedi. Özer, "12 Nisan itibarıyla Sarp Sınır Kapısı'ndan çıkış için bekleyen, Türkiye'den Gürcistan'a ve diğer ülkelere gitmek için bekleyen 1102 tane aracımız var. Bu sayı toplamda 1500'ü bulur. Fakat bu, günlük sayı. Her gün artıyor. Bunun haricinde toplamda 6-7 bin TIR ise Türkiye'ye dönmek için bekliyor. Tam bir kaos hakim" diye konuştu.

Özer'in verdiği bilgiye göre, savaş öncesinde İstanbul'dan yola çıkan bir TIR, Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna üzerinden Rusya'ya 7 günde varıyordu. Bunun maliyeti ise 3 bin 500 dolar idi. Savaş sonrası Ukrayna üzerinden yapılan transit taşımalar yapılamadığı için bu güzergah Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Polonya-Letonya (ya da Belarus)-Rusya şeklinde uzadı. Bu şekilde yapılan taşımacılık ise 6 günden 12 güne; maliyeti de 3 bin 500 dolardan 6 bin 250 dolara çıktı.

UND Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer, sorunları yerinde inceleyip, kamuoyunu bilgilendiriyor.