Treyler sektörünün çatı kuruluşu TREDER’in başkanlığını yapan, aynı zamanda bir dönem Serin Treyler’in Genel Müdürlük görevinde bulunan Recep Serin, 1 Ocak 2018’de kurduğu Recep Serin Otomotiv şirketi ile 2. el treyler işine başladı. Bir yıl süre içerisinde her marka ve modelden 300 adet treyler satışı gerçekleştiren Recep Serin’in hedefleri ise daha büyük. Türkiye’de 2. el treyler işinde kurumsallığı getirmeyi hedefleyen Serin, bunun pazarda büyük ihtiyaç olduğu görüşünde.
Türkiye’de 2. el treyler işinin başı boş bırakıldığını söyleyen Serin, kurumsallıktan uzak, galerici mantığıyla yapılan bu işe çeki düzen verilmesi gerektiğini belirtti. Recep Serin, son 4 yılda treyler pazarında anormal gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti. Sıfır araç satışlarında yaşanan düşüşe karşın ikinci el pazarının yükseldiğini belirten Serin, 2017 yılında 72 bin adet 2. el treylerin trafiğe kaydının yapıldığı bilgisini verdi. Bunun bir rekor olduğuna dikkat çeken Serin, bu denli büyük pazarda bu işi kurumsal yapan hiçbir firmanın olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi.
“Yılda ortalama 60-70 bin araç el değiştiriyor. Piyasadaki en büyük oyuncu; -500 adet alış ve 500 adet de satış yaptığından yola çıkacak olursak- en fazla bin adet satış gerçekleştiriyordur. Türkiye’de pazarın en büyük oyuncusu bin adet satış yapıyorsa, pazarda inanılmaz boşluk var demektir. 2. el treyler pazarı her yıl büyüyen bir pazar. Bakir bir pazar. 2. el treyler piyasası şekillenmiyor. Bunu ilk yapan pazarı domine edecek. Bunu yapmayı planlıyorum.”
Otomobilde 2. el kurumsal firmalar sayesinde pazarın daha sürdürülebilir şartlara sahip olduğunu belirten Recep Serin, sektörün kurumsal yapıya kavuşması için nelerin gerektiğini şöyle açıkladı:
Kasko değer listesi piyasanın önünü açacak
“Birinci sırada kasko değer listesinin olması gerekiyor. Bu bütün süreci dizayn edecek. Treyler satış sürecinde aracın marka, modeli ile sistemde bir sigorta değerinin görünmesi lazım. Bunun olmaması bir takım sorunları beraberinde getiriyor.  Alış-satışta fiyat belirlemek zorlaştığı gibi faturalandırmada büyük boşluk oluşuyor. 70 bin liralık treyler 10 bin TL’ye faturalandırılarak satışı gerçekleştiriliyor. Devletin vergi kaybı var. Tam fatura olayı hiçbir zaman olmuyor. Bu öyle normalleşmiş ki, ‘Tam fatura dediğiniz zaman, o ne?’ deniliyor. Kurumsal yapılar yerine merdivenaltı firmalar yer buluyor. Sektör büyük rakamlar yerine, yerden sürünerek ilerliyor.”

Bir çuval cıvata muamelesi görülüyor
Treylerin araç statüsü kazanması gerektiğini anlatan Serin, bu sağlanamadığı zaman treylerin demirden yapılan bir emtia olarak değerlendirildiğini söyledi. Treylerin “Bir çuval cıvata” muamelesi gördüğünü aktaran Serin, “Şu anda treyler için bankaya gitseniz eliniz boş dönersiniz. Treylerin 2. elini bırakın, sıfırına kredi bulamıyorsunuz. Bankalar kredi vermeyince yatırımcının yükü artıyor, bu yük üreticiye biniyor. Üretici de finans yükünü bir yere kadar taşıyabiliyor” şeklinde konuştu.
Kasko değer listesi konusunda sektörün temsilcisi TREDER’in bir takım çalışmaları olduğunu ancak sonuç alamadığını söyleyen Serin, müşterilerin ikinci elde garantili ve güvenilir hizmet alamadığına dikkat çekti. “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ikinci el motorlu araçların ticaretiyle 3 ay ve 5 bin km garantisi getirdi. Ancak treyler motorlu araç olmadığı için kapsam dışında. Zaten 3 ay veya 5 bin km treyler için çok az miktarlar” diyen Recep Serin, şöyle devam etti: “Alan veya satan hiç kimsenin treylerin durumundan haberi yok. Galericiler aracı alıp, treyleri garaja çekiyor. ‘Treylerin kampanasına- frenine bakalım, ekipmanlarını kontrol edelim, bakım ve onarımını yapıp, satalım’ diyen yok. Kurumsal yapı olsa treylerin garantisi de verilir, bakımı da yapılır. Alanın da içi rahat eder.”

Satan çok, alan yok
Recep Serin Otomotiv olarak ikinci el işini yapan firmalara da ışık tuttuklarını dile getiren Serin, piyasanın yıla durgunluk ile başladığını söyledi. Geçen yıl aynı dönemde satacak treyler bulamadıklarını vurgulayan Serin, bu yıl aksine satacak ürünün çok olduğunu, ama alacak kimsenin olmadığından şikayet etti. Serin, sözlerine şöyle devam etti: “1 Ocak’ta şirketi kurduğumda satacak treyler bulamıyordum. Yüksek fiyattan alsam da satabiliyordum. Şu anda 2. el treylerin fiyatı düşse de satan çok, alan yok. Malın değeri düştü. Mal çok, para yok.”

KDV indirimi, 2. ele yaramıyor
KDV indiriminin 2 el işini kötüsde etkilediğini belirten Serin, “KDV indiriminde 2. el kapsam dışında tutulsa daha iyi olurdu. Ancak treyler sektörü anlamında pozitif etkisi olduğunu düşünüyorum. Yeter ki treyler satışlarının önü açılsın, gerekirse Nisan’a kadar araç satmayız” dedi. KDV indiriminden dolayı zararların da ortaya çıktığını kaydeden Serin, konu hakkında şunları söyledi: “KDV esasında devletin  parası. Bizler devlet adına tahsil ediyoruz. Ancak yüzde 18’den alınan bir treylerin yüzde 1 ile satılması durumunda firmanın yüzde 17’lik bir KDV açığı ortaya çıkıyor. Bu konuda bir mağduriyet var. KDV indiriminin bir de şöyle olumsuz etkisi oldu. Sıfır aracın değeri düştüğü için bu 2. el değerini de düşürdü. 2018 model sıfır bir araç 100 bin lira ise 2017 model bir araç 80 bin lira üzerinden değerlendiriyorduk. Bunun üzerinden alımlarımızı yaptık. Ancak sıfır araç 90 bin düştü, bu durumda 80 bine aldığımız araçtan zarar ettik.”

300 adet araç sattık
2018 yılında 300 adet aracın satışını gerçekleştirdiklerini belirten Recep Serin, 2019 yılında yine aynı adetlerle kapatmayı umduklarını söyledi. Treylerde platform, damper ve tenteli araçlara ağırlık verdiklerini aktaran Serin, pazarın bu üç üründe yoğunlaştığını söylüyor.
2. el treylerde ilk bakılan noktanın lastiklerin durumu olduğunu belirten Serin, treylerin içinden gelen biri olarak yürür aksamından, şasine kadar onlarca noktanın durumuna bakıp karar verdiklerini söyledi.