Utikad İleriye Dönüşüm Zirvesi'nde konuşan Turkish Cargo Genel Müdürü Turhan Özen, Turkish Cargo’nun gelirinin sadece yüzde 20’sinin Türkiye’nin ihracat ve ithalatından geldiğini, yüzde 80’inin transit taşımalardan elde edildiğini söyledi. Özen, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin oranının yüzde 12’ye kadar düşeceğini belirtti.

2019 yılında Turkish Cargo’nun global pazar payının yüzde 4’e çıktığını aktaran Özen, "2023 yılında ilk 5 içinde olmamız için pazar payımızın yüzde 6.3’e denk gelmesi geliyor. Bunun için yüzde 50 büyümemiz gerekiyor. Birkaç yıl içinde 13’üncülükten 7’inciliğe yükseldik. Bu büyük bir başarıdır" ifadesini kullandı. 

Özen zirvede yaptığı konuşmada şurları söyledi: 

"Kargo uçaklarımızın sayısını artırıyoruz. 88 ülkeye kargo uçaklarıyla ulaşıyoruz. Bu hava kargoda en büyük destinasyon sayısıdır. Dünyadaki 4’üncü en yüksek bağlantı endeksine sahip havalimanıyız. Yeni İstanbul Havalimanı ile ilk sıraya, dünyadada ilk 5 arasında olacağını görüyoruz.

Sadece 7 saatlik uçuşla 60’ın üzerindeki başkente ve yüzde 40'lık pazara İstanbul'dan ulaşılabiliyor. İstanbul Havalimanı kapasite itibariyle dünyanın en büyüğüdür. Bu yeni tesisin en büyük ve en modern olması yeterli değil, aynı zamanda en akıllı tesis olması da bizim için önemli. Buna Smartist adını vereceğiz. Burada robotik süreç otomasyonu kuracağız. Bunların robotlarla yapılması hem hız, hem kalite, hem maliyet olarak lojistik sektörüne katkı sağlayacak. Diğer bir teknoloji de giyilebilir teknolojiler; özellikle artırılmış gerçeklik gözlükleri. Bunlarla ilgili pilot çalışmalar yürütülüyor ve 1 yıl içinde uygulamaya başlayacağız.

Turkish Cargo’nun ihracat ve ithalat taşımalarındaki ana vizyonu pazarları geliştirmektir. Ölçek ekonomimiz kullanarak ülkemize hak ettiği erişim imkanlarını sağlamayı amaçlıyoruz. Bunun için lojistikçilerle birlikte gelişme potansiyelini harekete geçirmek için ciddi çalışmaları beraberce yapıyoruz. Sektörün oyuncularıyla beraber reel sektörü yönlendirmek sorumluluğuna ve misyonuna sahibiz.

Biz işimizi ne kadan rekabetçi yapabilirsek reel sektörün gelişimini o oranda sağlayabilirz.

Şu anda global ticaretin en büyük itici gücü e-ticaret. Çinli ortağımız ile kurulan şirketimiz 15 ayrı ülkede kapıdan kapıya hizmet verecek şekilde yapılanıyor. Bu hizmet Türk işletmelerinin de faydalanması gereken bir imkan olacaktır. Turkish Cargo içerisinde e-ticaret 3 katına çıktı. Önümüzdeki dönemde 8-9 katına çıkacaktır."