UND Başkanı Çetin Nuhoğlu her sınır kapısının aynı verimlilikte çalışmadığını belirterek, UND’nin içinde olduğu kapılarda geçiş sayılarının arttığını söyledi. “Kapıkule’nin tasarlanmasında UND bizzat işin içerisindeydi. Bütün süreçlerde Hem Sabancı Üniversitesi hem Doğuş Üniversitesi ile çalıştık ve büyük bir başarı elde ettik. 800 adetlik kapasiteyi 2 bin 400’e çıkardık” dedi.

Nuhoğlu, Sarp Sınır Kapısı’nın yeniden modernize edildiğini, bu süreçte UND’nin yer almadığı bilgisini verdikten sonra bu kapıdaki son dönemde yaşanan beklemelere dikkat çekti. Nuhoğlu, “Dün sabah Gürcistan-Türkiye geçişlerinde 11 kilometre sıra oluştu. Bu kapı yeni yapıldı. Rakamlara da baktığınız zaman 300 araç geçerken şimdi bin araba geçmiyor, 400 araç geçiyor. Çünkü akış planlanmamış verimlilik göz önünde bulundurulmamış” ifadesini kullandı.

GÜRBULAK’TAKİ PLANA SAHİP ÇIKALIM

Batıya açılan Hamzabeyli ve Gürbulak’ı kıyaslayan Nuhoğlu, “Hamzabeyli bir yıl gecikti ve burada o kadar büyük hatalar yapıldı ki. Bu kapıdan da verim alamayacağız. Bir sürü kaynak israfı var. Gürbulak UND tarafından tasarlandı ve işletildi, şimdi orada yeni dönem için bir çalışma yaptık, yeni bir akış planladık. Umarım ki, bizim kamuya sunduğumuz plan değişmedi. Yoksa çok pahalıya mal edilir, 800 aracın çok rahat geçtiği yerde tekrar problem yaşanır. Gürbulak bizim için çok önemlidir Orta Asya’ya açılan kapısıdır. Türkiye’nin en büyük 4’üncü kapısıdır. Buradaki planı sahiplenmemiz gerekir. Sarp’ta yaşadığımız olayı Gürbulak’ta yaşamayalı” dedi.