Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Lojistik Sektör Kurulu BaşkanıEmin Taha, "Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmesi için sadece karada değil demiryolunda, havayolunda ve limanlarda güçlü bir altyapıya kavuşması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

MÜSİAD tarafından Diyarbakır'da Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle bir otelde "Yeni Türkiye, Güçlü Lojistik" temalı "Lojistik Sektör Zirvesi" düzenlendi.

MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Taha, burada yaptığı konuşmada, gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye ekonomisinin hem Asya hem de Avrupa'da çok sağlam ve güçlü bir köprü oluşturduğunu söyledi.

"Lojistik Sektör Zirvesi"ni Diyarbakır'da yapmanın önemli sebeplerinden birinin kentin tarihi ve civar ülkelere giden ipek yolunun buradan geçmesi olduğunu kaydeden Taha, MÜSİAD olarak bunu yeniden canlandırmak istediklerini vurguladı.

Türkiye'de son 10 yılda yüzde 5'lik bir büyümenin kaydedilmesinin altında yatan sebebin, Türkiye'nin yüzde 65'inden fazlasının kent yaşamına sahip olmasından kaynaklandığını dile getiren Taha, şöyle konuştu:

"Lojistiğin üretilip yapılmasında ihtiyaç duyduğumuz genç nüfusa burada kolayca ulaşabiliyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için lojistiğe ihtiyaç duyulduğunun farkında olması, bize güç katmıştır. Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmesi için sadece karada değil demiryolunda, havayolunda ve limanlarda güçlü bir altyapıya kavuşması gerektiğini düşünüyoruz."

Avrupa'nın ilk 3 tır filosuna sahip olan bir ülkenin iş adamları olduklarını ifade eden Taha, "Şu anda ihracatımızda birinci sırada 13 milyar dolarla Almanya var, bunun yüzde 90'ını tırlarla yapıyoruz. 12 milyar dolarla ikinci sırada ise Irak. Türkiye için hedeflenen, sıralamada ilk 15'e girmek" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu da Diyarbakır'ın, peygamberler diyarı, kardeşliğin, barışın hüküm sürdüğü bir bölge iken, son yıllarda hak etmediği şekilde acının, gözyaşının merkezi olduğunu söyledi.

"Son yıllarda bölgemizde yaşanan sıkıntıları inşallah hükümetimizin dirayetli çalışması ve halkımızla beraber yürüteceğimiz barış sürecini demokrasi içerisinde sorunlarımızı,kardeşçe çözerek Diyarbakır'ın tarihte hak ettiği yeri alacağına inanıyorum" diyen Arzu, "Yaptığımız çalışmalar engellenmezse, barış ve demokrasi içerisinde, bu ulaşımla ilgili projelerimizi ve bölgedeki barışı Ortadoğu'daki barışla taçlandırırsak, Diyarbakır tarihte hakettiği gibi Ortadoğu'nun sanat, ticaret ve kültür merkezlerinden birisi olacaktır" ifadesini kullandı.

Vali Hüseyin Aksoy ise geçmişte iş nedeniyle Basra Körfezi'ne kadar taşımacılığın yapıldığı Diyarbakır'ın günümüzde de kara, hava, demiryolu altyapısıyla lojistik açıdan büyük bir potansiyel taşıdığını söyledi.

Çözüm sürecinin yarattığı sinerji ile ekonomik ve sosyal açıdan bölgenin çehresinin değişmeye başladığını ifade eden Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Diyarbakır ve bölgemiz tarım ve hayvancılık açısından stratejik, bir konumda yeralmaktadır. Diyarbakır toplam GAP sulama hedefinin yüzde 25'lik bölümünde yertutmaktadır. GAP'ın tamamlanmasıyla ürünlerin çeşitlenmesi sulanan alanların yaklaşık 4 kat verimliliğinde yaklaşık 3 kat artması beklenmektedir. Sulama alanlarındaki gelişmeler bölgedeki istihdama da önemli katkılar sağlayacaktır. Ortadoğu'ya erişimin en kolay olduğu yer olan Diyarbakır'da sanayinin gelişmesi, ihracatın kalkınmasına da çok önemli katkı sağlayacaktır."

MÜSİAD Şube Başkanı İsmail Özşanlı da derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Lojistik Sektör Zirvesi'ne AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Oya Eronat ve Mehmet Süleyman Hamzaoğulları da katıldı.