Pandemi döneminde gerekli önlemleri aldıkları için herhangi bir aksama yaşamadıklarını ifade eden Makinsan Genel Müdürü Ali İhsan Çulha, "Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsünün neden olduğu pandemi süreci ülkemizi de Mart 2020 tarihinden itibaren etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Makinsan olarak pandeminin çıktığı ilk günden beri tüm süreçlere uyuyoruz. Devam eden salgın sürecinde de uyarılara dikkat ediyor ve tedbirlerimizi alıyoruz. Ticari olarak salgının başlangıcında biraz durgunluk hissedilse de şu ana kadar üretimde ve satış konusunda bir problemle karşılaşmadık. Her işletmede olduğu gibi Makinsanda da personel pozitif olmakta, gerekli tedbir ve karantina sürecinden sonra işinin başına geçmektedir" şeklinde konuştu.

Yılı başladığımız gibi kapatmak üzereyiz

Tedarik zincirine zarar verecek herhangi bir zorlukla karşılaşmadıklarını ifade eden Çulha, bunu satın alma siparişlerini zamanında planlama yapmaya bağladı. Yurtiçi ve yurtdışı hammaddede alımlarını stoklu yaptıklarını kaydeden Çulha, bu yılki performanslarını şöyle değerlendirdi: "2020 yılına gayet güzel bir şekilde başladık. İlk 2 ayda sipariş patlaması oldu. Hep kötü geçen 3-4 yılın ardından bu yılı güzel kapatacağımızı düşünüyorduk, pandemiden sonra gelen tedirginlik haliyle 3-4 ay gibi bir süre durgunluk yaşattı. 3. çeyrekten sonra kaldığımız yerden hızla devam edildi, şu anda da başladığımız gibi yılı kapatmak üzereyiz. Bizde ihracat stabil geçti, yurt içi ise gayet iyiydi. Adetlerde yüzde 20 gibi artış ciro da ise yüzde 50 artış bekliyoruz. Tabi ki cironun artışı döviz hareketleri ve fiyat artışından olmuştur."

Ali İhsan Çulha, Makinsan’ın ihracat pazarlarındaki yol haritasından da bahsederek şunları söyledi: "Esnek üretim, kaliteli imalat, güven veren politikalar, güler yüzlü personelle hep yarına umutla bakan firma olmaya çalıştık. Misyonumuz görevlerimizi daha iyi yapan personellerimiz, tüm paydaşlarımıza inovatif yaklaşım bizi aranan marka haline getirmiştir. Hem yurtiçi hem yurt dışında başarı çizgimizi korumak için tüm heyecanımızla stratejik yol haritamıza ulaşmayı hedefliyoruz."

2021 yılında kapasitemizi arttırmayı planlıyoruz

2021’in 2020 yılının ivmesiyle aynı hızda gideceğini düşündüğünü belirten Çulha, 2021 yılı için yüzde 20 kapasite arttırmayı planladıklarını vurguladı. "Mevcut imalat yerleşkemizde gerçekleştireceğimiz kapasite artışını etkin yurtiçi, yurtdışı bayi sistemimizde verimli kullanmayı görev edindik. Kapasite artışıyla birlikte yüzde 30-40 gibi ciro artışı hedeflemekteyiz. Firmamızda teknolojiye ve yalın dönüşüme 2021 yılında hız verilecektir. Makinsan’ın 5 yıllık stratejik planlanması yapılmış olup 2021-2025 yılını kapsayan hedefler belirlenmiştir" diyen Çulha, gelecek yıllarda daha inovatif, çevreci, kullanım kolaylığı, düşük ağırlıklı ürünlere rağbetin artacağını kayedetti. Çulha, 2021 yılı ilgili değerlendirmeleri şöyle tamamladı:

Treylerler daha da hafifleyecek

"2021 yılında yeni ürün planlamadık, yeni ürün ve marka şu an için söz konusu değildir. Mevcut araçlarımızın revizyonlarını değiştirip yolumuza devam edeceğiz. Yurt içinde sürekli yaptığımız kapaklı damper aracımızın ağırlıklarını yüzde 5 ila yüzde 10 azaltacak, 2021 yılında değerli müşterilerimize takdim edeceğiz. Artık çekici araçlarının ağırlıkları her geçen gün artmaktadır. Toplam ağırlık değişmediğine göre ağırlık azaltımları 2021 yılında biz treyler üreticilerine kalmıştır."