WİLAT (Women in Logistics and Transport) Türkiye Lojistik ve Taşımacılık Sektöründeki Yetkinlik ve Cinsiyet Eşitsizliği araştırmasının sonuçlarını yaptığı toplantıyla paylaştı. WİLAT Türkiye Başkanı Berna Akyıldız, WİLAT Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Dalga, Gazeteci Hakan Güldağ ve WİLAT Onur Kurulu Üyesi Prof. DR. Kerem Alkin araştırmanın önemine vurgu yaptılar. Toplantıya UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener ile UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy da katıldı.

Berna Akyıldız, araştırma için bir yıldır aralıksız çalıştıklarını ve bunu bir milat olarak gördüklerini belirterek, “Dijitalleşme, dönüşüm, sektörümüzde hızlı yaşanıyor. Pandemide gördük ki sağlıktan sonra en önemli ikinci sektör. Tüketim alışkanlıkların değişmesi nedeniyle lojistik hayatımızın ortasında yer alıyor. Sektörde kadın istihdamı yüzde 9.1 ve sayımız çok az. WİLAT’daki bütün projelerimizi sektöre daha fazla kadının kazandırılması. Bunun için araştırmalar ve projeler yapıyoruz” dedi.

Berna Akyıldız, anket çalışmasının sonuçlarını değerlendirerek, “Sektörde erkek oranı yüzde 89 iken kadın oranı yüzde 9.1. Sektörde kadınlar arasında iletişim eksikliği var. Kadınlar ve kurumlar arasında iş birliği eksikliği var. Kadın örgütleri dağınık halde bulunuyor. Teşvik ve temsil, sosyal politika ve savunuculuk politikaları gerekiyor, kadın istihdamının artırılması için destek mekanizmaları devreye girmeli ve kadın çalışanlara yönelik algı değişmeli” yorumunda bulundu.

İstanbul Okan Üniversitesi Prof. Dr. Zeynep Alemdar ile WİLAT Yönetim Kurulu Üyesi Esra Kıvrak Lojistik ve Taşımacılık Sektöründeki Yetkinlik ve Cinsiyet Eşitsizliği anketinin sonuçlarını paylaştı.

Anket; 111 bireysel katılımcı (yüzde 70 kadın) , 70 kurumsal katılımcı (yüzde 25 kadın) ile yapıldı ve çıkan sonuçlar şöyle:

-Lojistik ve taşımacılık sektörü için en kritik 3 beceri; analitik düşünme, zaman yönetimi ve müşteri ilişkileri

-Djitalleşmeye uyumda en büyük zorluk, yeni teknolojileri karşı iş gücünün direnç göstermesi olarak belirlendi

-Sektörde en sık karşılaşılan beceri eksiklikleri arasında yabancı dil, zamanlama beceresi ve uzmanlık alanındaki yetersizlikler

-Sektördeki firmalar beceri eksikliğini kapatmak için üniversiteler veya meslek okullarıyla ortaklık sağlamaktansa, kendileri eğitim vermeyi tercih ediyor

-Kadın ve erkeklerin eşit ücret alması, anne çalışanlara esnek çalışma programı uygulaması cinsiyet eşitliği için önemli

Toplantı sonrasında WİLAT Türkiye tarafından kadın dostu ödülleri plaketleri verildi. UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener'e plaketi Berna Akyıldız ve Özlem Dalga tarafından takdim edildi. 

UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy kadın dostu plaketini Berna Akyıldız'ın elinden aldı