Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve İKV işbirliğinde düzenlenen "Türk Vatandaşları İçin Vizesiz Dolaşım: Geri Kabul ve Sonrası" konulu panelde konuşan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener “Ticarette her geçen gün liberalleşme sürerken Avrupa kaynaklı olarak bizim trafiğimizi engellemek için çok yenilikçi, yaratıcı çabalar sergileniyor. Vize bunlardan bir tanesi. IRU Genel Sekreteri Martin Marmy 40 yıl içerisinde sadece Türkler değil, hiçbir uluslararası TIR sürücüsü irtica etmemiştir diye bir bilgi paylaştı. Şunu anlıyoruz: Sürücü irticada, yasa dışı göçte bir aktör değildir. Türk TIR sürücülerine konan vizenin irtica kaygısıyla ilgisi yok. Vize engeli çıkarılıyor çünkü Türk ticareti engellenmek isteniyor” dedi.

Türkiye’den AB’ye önemli miktarda ticaret yapıldığını ve ürünlerin karayoluyla taşındığını aktaran Şener, sürücü-araç ve yükün birbirinden ayrılamayacağına vurgu yaparak “ Yükü engellemek isterseniz; ya aracı yada sürücüyü engellemeniz gerekir. AB’de bunu yapıyor” diye konuştu.

Soysal davasıyla Türk TIR sürücülerinin Avrupa’da serbestçe dolaştığı algısının oluştuğuna da değinin Fatih Şener “Emin olun ki uluslararası nakliye yapan firmaların ve sürücülerin bir numaralı gündem maddesi vize sorunudur” dedi.

Soysal davası sonucunda Almanya, Danimarka ve Hollanda’da TIR sürücüleri hizmet sağlayıcılardır onları vize ile engelleyemezsiniz kararının çıktığını ancak bunun vizesiz taşıma yapmak için yeterli olmadığını aktaran Şener, bunu yapmak için tek çarenin uçan TIR yapmak olduğunu söyledi. Şener  “Güzergahtaki bütün ülkelerde vize şartı varken TIR’ı uçuracak teknoloji peşindeyiz” diyerek durumun trajikomik tarafına dikkat çekti. .

“Ayrıca bu karar çıkmışken, (18 Ekim Tarihli Schenken kararı)  Almanya’nın oyu hangi yönde olmuştur? Ülkesinde vizesiz seyahati kabul eden Almanya Schengen masasında, bugün bizim Slovenya’ya giden sürücülerimizin 150 tanesinin vize nedeyle uçakla geri gönderilmesinde  tutumu ne olmuştur” diye soran Fatih Şener, kararın bütün ülkelerde uygulanmadığı sürece bir işe yaramayacağına atıfta bulundu.

Şener şunları söyledi: “Schengen Handbook’da  Almanya Danimarka ve Hollanda sürücüler hizmet sağlayıcıdırlar ve vizesiz bu hizmeti sağlayabilirler diye bir karar var. Ama bu karara rağmen bizim bu ülkelere nasıl ulaşacağımıza dair aşılamaz bir problemimiz var. Son dönemde bu vizeyi alma, kalma ve vizeyi yenileme ile ilgili çok ciddi sıkıntılarımız var. Bir vizeyle biz 90 gün kalabiliyoruz. Avusturya bana tren yok 5 gün bekle diyor. Biz yollarda bekletilerek vizemizi TIR kuyruklarında tüketir hale geldik. Sürücü ocak ayında aldığı vizeyi doldurmuşsa evine gidiyor 1 ay evinde oturup temmuzda alacağı vizeyi bekliyor. Gelinen noktada, yeni vize yeni haktır demeden geriye dönük bize hesap soruyorlar. 6 aylık vizede 90 gün kaldınız ve süreler uydunuz. Bu yeterli olmuyor. Eskiden 180 günlük süre içerisinde 90 günü doldurmaya bakan Avrupa şu anda senin geçmiş vizedeki kalış sürene de bakıyor. Yeni aldığın 6 aylık vizede 90 gün kalma hakkın varken sana diyor ki sen bir önceki vizende 6 ayda 90 gün kalmışsın ama yeni 6 ayda kalamazsın. Yılda 90 günlük bir tanıma getiriyor.”