2020 yılında, pazar paylarını ve satışlarını geçen yıla göre arttırarak noktaladıklarını belirten İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya, pandemi sonrasında Türkiye’ye bakışın daha olumlu olacağını, özellikle yatırım ve yeni proje kararları alınırken yaşanılan sıkıntıların belirleyici olacağını kaydetti. 2021 yılında iki yeni markayla olan işbirliğine gireceklerini belirten Perahya, yeni faaliyet alanlarında, yeni ürün gruplarında ve yeni markalarla güzel haberler vereceklerini söyledi.

İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya, pandemi sürecinde hızlı aksiyon aldıklarını belirterek, "Öncelikle, ülkemizde ilk Covid-19 vakasının görüldüğü hafta itibarıyla evden çalışmaya döndük ve ekibimizden kimsenin çalışma ortamından kaynaklı bir sağlık sıkıntısı yaşamaması için önlemlerimizi almaya başladık. Hızlı reaksiyon göstererek ekibimize ve iş ortaklarımıza maske, siperlik gibi ekipmanların tedariği için harekete geçtik. Sokağa çıkma yasaklarının devreye girmesiyle en önemli ihtiyaçların gıda ve temizlik ürünleri gibi malzemeler olacağını düşünerek Unilever firmasıyla ortak bir proje başlattık. Böylece çalışanlarımız ve iş ortaklarımız Unishop online sipariş platformu üzerinden evlerine yüzde 30 indirimli olarak ihtiyaçlarını sipariş edebildiler." şeklinde konuştu.

Türkiye’ye bakış daha olumlu olacak

Türkiye’nin coğrafi konumu ve özellikle otomotiv sektöründe geliştirdiği tecrübe birikimi ve rekabetçiliği sayesinde pandemi sürecinden bağımsız olarak önem kazandığının altını çizen Perahya, hem ana sanayi hem de yan sanayimizin çok hızlı bir şekilde geliştiğine dikkat çekti. "İş gücü, kalite seviyesi, maliyet avantajları ve coğrafi konumu düşündüğümüzde birçok ülkeye kıyasla çok daha rekabetçi durumdayız. Pandemi süreciyle beraber özellikle Avurpa’ya olan yakınlığımız bize daha da avantaj sağladı. Özellikle Çin, Hindistan ve birçok yüksek nüfuslu Asya ülkesinde alınan önlemler sonucunda tedarik zinciri çok olumsuz etkilendi. Mesafeden dolayı kurtarma planlarının devreye girmesi zaman aldı" diyen Perahya, pandemi sonrasında Türkiye’ye bakışın daha olumlu olacağını, özellikle yatırım ve yeni proje kararları alınırken yaşanılan sıkıntıların belirleyici olacağını kaydetti.

Megatrendlerin süreci hızlanacak

Hayatımıza girecek çok sayıda yeni trend olduğunu dile getiren Perahya, aslında var olan megatrendlerin hayatımıza giriş süreçlerinin hızlanacağını söyledi. Perahya, sözlerine şöyle devam etti: "Şirketlerin pandemiye hazırlıksız yakalanmaları ve birçoğumuz için ilk olması dolasıyla nasıl bir süreçle karşı karşıya kalacağımızı bilmiyor olmamız doğal bir panik havası yarattı. Yaşanılan süreçten sonra artık her şirketin benzer bir duruma karşı acil eylem planı oluşturacağını, tedarik stratejisini belirlerken alternatif planları bulunacağını ve yeni yatırımlarıyla ilgili kararları alırken olası bir pandemi sürecini de dikkate alacağını söyleyebiliriz."

Pazar payımızı ve satışlarımızı arttırdık

İntermobil’in 2020 yılını da değerlendiren Perahya, tüm şirketlerde olduğu gibi İntermobil için de çok farklı bir yılı geride bıraktıklarını kaydetti. Aslında 2020 yılına olumlu başladıklarını ifade eden Perahya, "Mart ayının ortasına kadar da kamyon, otobüs ve treyler üretimi özellikle iç piyasadan gelen talep sayesinde çok iyi seviyelere ulaşmıştı. Bizim de satışlarımız 2019 yılının ilk çeyreğine göre daha yüksek seyretti. Mart’ın ikinci haftasında ekibimiz ve ailelerinin sağlığını düşünerek uzaktan çalışma modeline geçtik. Yıl sonuna kadar da herhangi bir risk almamak adına bu modelde çalışmaya devam ettik. Nisan ve Mayıs aylarında pandeminin etkisiyle satışlarımız farklı markalarımızda yüzde 40 ila yüzde 60 oranında düştü. Haziran itibarıyla sektörümüzde tekrar olumlu bir hava esmeye başladı ve önceki 2 ayda biriken talepler hayata geçti. Temmuz ve Ağustos aylarını hem üreticiler hem de satış sonrası tarafında hareketli geçirdik. Özetle, yılın ilk yarısında daha önce hiç deneyimlemediğimiz bir süreç yaşamamıza rağmen, önceliklerimizi doğru belirleyip nakit akışı yönetiminde sağladığımız disiplin, iç süreçlerimizde yarattığımız verimlilikler ve yeni markalarla başlattığımız işbirlikleri sayesinde 2020 yılını hem pazar payımızı hem de satışlarımızı geçen yıla göre arttırarak noktaladık" şeklinde konuştu.

Hazırlıklarımızı iyi senaryoya göre yaptık

2021 yılı öngörülerini de paylaşan Perahya, yine öngörmesi çok zor bir yıla girdiklerini vurguladı. Yılın ilk yarısında olumlu gidişatın devam edeceğini tahmin ettiklerini ve hazırlıklarını iyi senaryoya göre yaptıklarını kaydeden Perahya, ancak pandemi dolayısıyla ek önlemler alınması ihtimalini de gözden kaçırmadıklarını söyledi. "Önceliklerimizi disiplinli bir şekilde yönetebilirsek hem kaynaklarımızı doğru kullanabiliriz hem de dijitalleşme alanında bu süreci bir fırsata çevirip yeni markaların da devreye girmesiyle satışlarımızı arttırabiliriz" diyen Perahya, yeni ürün ve projelerinden şöyle bahsetti:

"2021 yılında mevcut markalarımızda yeni ürün gruplarının daha fazla kullanılmasını bekliyoruz. Birkaç örnek vermem gerekirse; HELLA’da binek araçlar için şarj dinamoları, marş motorları, direksiyon pompaları, yakıt pompaları, turbo aktüatörleri ve buji satışlarımızın ön plana çıkacağını, WABCO’da lastik basınç sistemlerinde, filoların verimliliklerini arttırmak için tercih ettiği Telematik çözümlerinde, aks üreticilerinin kullandığı kaliper ve fren körüklerinde pazar payımızın önemli oranda artacağına inanıyoruz. CONTINENTAL VDO’da Ekim ayı itibarıyla artan Dijital Takograf satışlarımızın 2021 yılında da önemli bir ivme kazanacağını öngörüyoruz."

Yeni yılda iki yeni ürünle işbirliğine gidiyoruz

2021 yılında 2 yeni markayla olan işbirliğine gireceklerini belirten Perahya, Çinli alüminyum jant üreticisi Pomlead ürünlerinin hem kamyon hem treyler üreticileriyle kullanılmaya başlandığını söyledi. Perahya, birkaç aydır test süreçleri üzerinde çalıştıklarını, yeni senenin ilk çeyreğinde seri siparişlerin başlayacağını ve yıl boyunca artarak devam edeceğini ifade etti. Perahya, "Yeni girdiğimiz bu ürün grubunda da iddialı olduğumuzun altını çizmek istiyorum" dedi.

Diğer marka hakkında da bilgi veren Perahya, elektrikli araçlar için soğutma sistemi üreten markayla karşılıklı bir deneme sürecinde olduklarını söyledi. "Onlar bizim yapabileceklerimizi görüyorlar biz de ürünlerin ve ticari koşullarının Türkiye’de ne kadar kabul göreceğini araştırıyoruz. Yakın zamanda sonuçlanacak olan süreç olumlu olması halinde yine sizin yayınlarınız sayesinde sektöre duyurmaktan memnuniyet duyacağız" diyen Perahya, 2021 yılında da yeni faaliyet alanlarında, yeni ürün gruplarında ve yeni markalarla güzel haberler vereceklerini söyledi.