Akıllı raf sistemleri ile Türkiye'de ve dünyada önemli bir marka haline gelen Temesist Raf, Türkiye'nin ilk yüzde yüz yerli tam otomatik, tamamen insansız çalışan akıllı deposunu 2015 yılında üretmeye hazırlanıyor.

Depo ve raf sistemleri konusunda 1986'dan beri faaliyet gösteren Temesist Raf, Ar-Ge çalışmalarına hızla devam ediyor. Şirket 2013 yılından bu yana üzerinde çalıştığı insansız çalışan tam otomatik depo sistemleri projesinde sona yaklaştı. Projenin son aşamasına gelen Temesist Raf, Türkiye'nin ilk tam otomatik, insansız çalışan akıllı deposunu 2015 yılında Bilecik fabrikasında üretmeye başlayacak.

Ar-Ge yatırımlarının karşılığını almaya başladıklarına değinen Temesist Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Gül, akıllı depo projesinin temelini 2013 yılında mekik robot üretimi ile attıklarını belirterek, 2015 yılında tamamı yerli sermaye ve Türk mühendisleri tarafından tasarlanan, tam otomatik depoları Türkiye'de üretebilen ve dünyaya satabilen ilk firma olacaklarını söyledi.

-30 DERECEDE ÇALIŞABİLİYOR

Sistem için 2014 yılında 2 milyon liralık yeni makina ve inşaat yatırımları yaptıklarını belirten İbrahim Gül sistem hakkında şunları söyledi: Çalışmasını yaptığımız sistem, akıllı mekik robotları ile forkliftlerin depo koridorlarında gezinmesine gerek kalmadan otomatik taşıyıcı ile ürünlerin raflar boyunca yüklenmesini ve boşaltılmasını sağlıyor. Sistem hızlı ve doğru sevkiyat yürütmeye ve bekleme, arama zamanlarını azaltmayı sağlayacak. Depo alanlarının dikey yapılanması ile maksimum kullanım alanı sağlayacak. Malzeme taşıma maliyetlerini, ekipman bakım ve işletme maliyetlerini azaltacak. Akıllı mekik robotları soğuk oda depolarında da -30 dereceye kadar çalışabilecek."

45 ÜLKEYE İHRACAT

Türk depo raf sektörünün hızlı bir büyüme gerçekleştirdiğini vurgulayan İbrahim Gül, "Firmamız 2014 yılında yüzde 22 ciro artışı gerçekleştirdik Akıllı depo projemizin hayata geçmesi ile 2015 yılında yüzde 35'lik ciro artısı hedefi koyduk" dedi. İhracatın, Türkiye'nin ekonomik büyümesi açısından kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Gül, "Ar-Ge, yenilikçi ürünler, yeni hedefler ve yeni pazarlar. Bunlar, ihracat için çok önemli. Cari açığımızı düşürmemiz için ihracatta yönelmemiz lazım. Bunun için de yenilikçi ürünler şart. Yenilik demek, Ar-Ge demek. Biz Ar-Ge'ye önem verdik, güzel sonuçlar aldık. Devamının geleceğini söyleyebilirim" diye konuştu. Temesist, başta Irak, Azerbaycan, Libya, Senegal, Suudi Arabistan, Kazakistan, Dubai, Gürcistan, Sırbistan, Cezayir, Kuzey Kıbrıs ve Bulgaristan olmak üzere 45 ülkeye ihracat yapıyor. Halil İbrahim Gül, Temesist'in yeni pazarları da keşfettiğini söyledi. Gül, "Brezilya, Arjantin ve Kolombiya'da yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Afrika'da ise Nijerya'da ve Kamerun'da da yeni projeler bitirdik. Yeni pazarlar arayışlarımız devam ediyor" dedi.