Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD) İleri'ye Dönüşüm İçin Geri Sayım Başladı konulu Zirveye katılan THY Yönetim Kurulu Başkanı ve HİB Başkanı İlker Aycı, yaptığı konuşmada HİB ve birlik içindeki lojistik sektörünün önemine vurgu yaptı. Sektörün güçlü olması için lojistikçileri birliğe üye olmaya davet eden Aycı, bu sayede seslerinin Ankara’dan daha kolay duyulacağını söyledi.

Şirketlerin birbirine yarıştığı dönemden tedarik zincirinin birbiriyle yarıştığı döneme girildiğini aktaran Aycı, “Bu da lojistik sektörünü dünyada merkeze oturtuyor” dedi. Ticaret yarışının dünyayı zorladığını belirten Aycı, Brexit, Ticaret Savaşları gibi gelişmelerin ticaret üzerindeki etkilerinin ortaya çıktığını hatırlattı. “Artık dünyayı şekillendirmek için bazı ülkelerin alışkanlıklarını bırakmaları gerekiyor” diyen Aycı, bu sayede ticaretin önündeki engellerin kaldıralabileceğini söyledi.

Aycı, “Biz HİB üyesi olarak, THY olarak lojistiğe büyük onum veriyoruz. Büyüme planlarımızda lojistiği merkeze yerleştirdik. Aramıza katılan Turhan Özen bizim lojistik liderimiz. Hava kargoda yüzde 80 büyüdük. Filomuzu büyüttük ve 24 uçağa ulaştık. 86 ülkeye giderek, dünyada en çok noktaya uçan kargo şirketi olduk” dedi. Hava kargoda amaçlarının ilk 3 hava köprüsünden birine sahip olmak istediklerini belirten Aycı, “Çünkü İstanbul öyle bir coğrafi noktada bulunuyor ki elimizin altında her şey mevcut” ifadelerini kullandı.

E-Ticaretin de büyümelerine ekti edeceğini anlatan Aycı, Amazon ile yapılan işbirliğinin önemine vurgu yaptı.  5 milyar dolarlık bir hava kargo cirosuyla dünyada önce ilk 5’e ardından da ilk 3’e gereceklerini söyleyen Avcı, dünya ticaretinden daha fazla pay almayı amaçladıklarını söyledi.