Nursan Trailer Satış ve Pazarlama Müdürü Nazif Yıldırım, son 5 yılda istikrarlı bir üretim adedini yakaladıklarını ve geçtiğimiz yıl 400 adetlik ihracat yaptıklarını söyledi. İhracatın yüzde 80’inin alüminyum olduğunu söyleyen Yıldırım, alüminyum ürünlerin de yüzde 80’inin tanker, geri kalanın ise silobastan oluştuğu bilgisini verdi.

Türkiye’de halen çelik silobasların daha çok tercih edildiğini belirten Yıldırım, bunun sebebini ilk alış fiyatının düşük olması olarak açıkladı. Gıda taşımacılığında alüminyum silobasların tercih edilmeye başlandığını aktaran Yıldırım, "Alüminyum hafifliği ile önemli bir verimlilik sağlıyor. Alüminyum silobasta çeliğe göre 1,5 ton daha fazla ürün taşınabiliyor" dedi.

Son yıllarda hammaddelerde yüzde 100 aşan artışlar yaşandığına dikkat çeken Yıldırım, artık fiyatların günlük olarak değiştiğine değindi.

"Son aylardaki artışlar doğal değil. Çünkü iki aydır kurdaki hareketlenme yavaşladı. Kur oturdu. Kurun çok düşmesi de ihracat için iyi değil. Daha önce verdiğimiz teklifler bir ay geçerli iken şu anda verdiğimiz tekliflerin geçerlilik süresi 5 günü kapsamıyor. Hammadde artışların devam edeceğini öngörüyoruz. Alüminyumun ana hammaddesi magnezyum. En büyük magnezyum üreticisi olan Çin, ihracatı kısıtlamış durumda. İtalya, Almanya, Fransa’daki fabrikalar üretimlerini azalttı, yeteri kadar ürün çıkaramıyorlar" diyen Yıldırım, Ukrayna-Rusya krizinin etkilerini ise şöyle açıkladı: "Tüm bu yaşanılanların üzerine Ukrayna-Rusya krizi tuz biber oldu. Ukrayna’dan çelik tedarik ediyorduk. Rusya çok büyük bir alüminyum üreticisi. AB’nin uyguladığı ambargo fazla olmaya başladı. Ürün temininde sorunlar yaşanıyor. Rusya ile olan ticaretimizde sorun yaşanmıyor. Ukrayna-Rusya krizi sonrası, iş dünyası için çok büyük potansiyel oluşacak. Yıkılan yerlerin yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Rusya uygulanan ambargo neticesinde, Türkiye’den alımlarını arttırdı. Özellikle lastik, yedek parça ne varsa talep ediyorlar. Bunun da iyi değerlendirilmesi lazım"

İhracatta yeteri kadar denetim yapılmıyor

İhracatta yeterince denetim yapılmadığından şikayet eden Nazif Yıldırım, uygunluk belgesi ve üretim izni olmayan firmaların ihracat yaptığına değindi. "Gümrüklerde herhangi bir denetim yok" diyen Yıldırım, çok değişik kalitedeki ürünlerin dünyanın her yerine gönderildiğini ancak herhangi bir sorunda sadece marka değil ülke imajının da kötü etkilendiğini vurguladı. Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Belirli denetim ve süreçleri geçirmeniz gerekiyor. Bu çok kolay. Rusya ve AB’de bu uygulanıyor. Aracın şasi numarasını girdiğinizde araçla ilgili tüm bilgilere ulaşabiliyorsunuz. İşini düzgün yapan, kazanmaya devam edecek, yapamayan da piyasadan çekilecek."