UND yaptığı açıklamada sektöre destek olma ve alternatif olma vizyonu ile kurulan RO-RO hizmetlerinin zaman için bu vizyondan uzaklaşması ve yüksek fiyat uygulamaları neticesinde Türk taşımacısı karayolundan çıkışlarda Bulgaristan’ın insafına bırakıldığını ve bunu koz olarak kullanan Bulgar nakliyecilerinin resmi kurumlar üzerindeki güç ve etkilerini kullandıklarını dile getirdi.  

UND açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’nin transit geçişte Bulgaristan’a mahkum olduğu düşüncesiyle usule uygun olmayan taşımalarla her geçen gün Türk ihraç taşımaları pazarını ele geçirmekte olan Bulgar araçları kontrol yapılmasına kızarak geçtiğimiz mayıs ayında da Bulgaristan – Türkiye sınır kapısını kapatmışlardı.

Denetimler konusunda kararlı olan Türk tarafı  07 Eylül 2013 tarihinde yayınlanan“Geçici ve Yabancı Plakalı Araçlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliğ”  ile denetimlerde uygulanacak cezaları da belirlemiş ve bu konudaki kararlılığını teyid etmiştir.

Son Tebliğ kapsamında daha da sıkışan ve usulsüz taşımalarına kılıf bulamayan Bulgar taşımacıları, Bulgaristan resmi makamları ile işbirliği halinde sadece Türk taşımacıları hedef alan haksız  ceza yağdırmaya ve ticareti engellemeye başlamışlardır.

07 Ekim 2013 tarihinde başlayan uygulamalar kapsamında araçlar teknik donanımından, taşıma evraklarına kadar % yüz kontrole tabi tutulmuş ve tüm araçlar 1500 ila 2000 Euro arasında cezaya maruz kalmışlardır. Ceza yazılacağı kesin olan sürücüler işlemleri bitmiş olmasına rağmen Bulgaristan topraklarına girmeyi reddetmiş ve Kapıkule ile Hamzabeyli sınır kapılarımız her iki yönde de geçişe kapanmıştır.

Söz konusu haksız ve aşırı kontrol uygulamaları özellikle bayram arifesinde yapılarak ülkemiz ihracatı için sıkıntıya sebep olması hedeflenmiştir. Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarımızdan giriş ve çıkış yapmak üzere iki günü aşkın süredir bekleyen taşımacılarımız Bulgar yetkililerine haklı tepkilerini iletmektedirler.

Ülkemiz taşımacısına, ihracatçısına ve ekonomisine Bulgaristan’ın resmi makamları tarafından keyfi şekilde uygulanan ve Bulgar taşımacılarının her fırsatta yanlış ve haksız bir şekilde yönlendirmeleri ile birlikte daha da çığırından çıkan söz konusu uygulamaları esefle kınıyoruz.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Bakanlıklarımızın yurtdışı temsilcilikleri nezdinde girişimlerimizin devam ettiğinin ve taşımamızı ve dolayısıyla ihracatımızı tehdit eden ayrımcı uygulamalarla mücadele konusunda sektörümüzün sonuna kadar arkasında olacağımızın bilinmesini isteriz. Sabır ve anlayışları için tüm ihracatçılarımıza teşekkür ederiz.”