Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından alınan Antrepo Açma ve İşletme İzin Belgesi kapsamında, Türkiye ile kıymetli madenler ticareti yapan tüm uluslararası bankalar, rafineriler, finans kuruluşları kıymetli madenlerini İstanbul’da uzun süreli kasalayarak, satışı gerçekleştirdikten 3-4 saat sonra müşterilerine teslimat yapabilecekler. Loomis’in gümrüklü kasalama faaliyeti öncesinde 4-5 günü bulabilen bu teslimat sürelerinin birkaç saate indirilmesi neticesinde Türkiye, Küresel Kıymetli Madenler Piyasaları için daha da büyük bir cazibe merkezi haline gelecek.

Türkiye altın ithalatı 2013’de rekor seviyeye ulaştı

Yapılan araştırmalara göre 2013 yılı Türkiye altın ithalatı, külçe fiyatlarındaki ağır düşüş nedeniyle rekor seviyeye ulaştı. İstanbul Altın Borsası’nın yayınladığı rakamlara Türkiye’nin 2009-2012 yılları arasında yaptığı altın ithalatından daha fazlası 2013 yılı içerisinde ithal edildi. Son bir yıl içerisinde ithal edilen altının miktarı 302.3 tona ulaşarak tüm zamanların en yüksek altın ithalatı oldu. Elinde var olan bu gücü Loomis’in Antrepo faaliyetiyle 2’ye katlayacak olan Türkiye, uluslararası piyasaların altın stoklarını kasalayacak.

Loomis Türkiye Başkanı Sarp Tarhanacı konuyla ilgili olarak: “Bürokratik problemleri ve muhtemel riskleri en aza indirgeyerek, İstanbul gümrüklü antrepomuzla birlikte Zürih, Londra, Dubai ve Hong Kong gibi bir altın merkezine dönüşebilecektir. Hem Türkiye’nin hem de çevre ülkelerin ithalat süreçlerini oldukça kısaltacak ve kolaylaştıracağız. Atatürk Havalimanı yakınındaki özel bir alanda, güvenlik anlamında son teknolojinin kullanıldığı gümrüklü antrepomuz ilk etapta 10 ton altın depolayacak. Türkiye’nin ve çevre ülkelerin büyük potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda kapasitemizi çok kısa bir zamanda 30 tona çıkartacağız” sözleri ile faaliyete geçen Antrepo hakkındaki öngörülerini bildiriyor.

Altının ön planda olduğu projede gümüş, platin, kıymetli taşlar ve mücevherat gibi değerli eşyalarında gümrüklü kasalaması yapılabilecek. Türkiye’de bir ilk olan bu faaliyet neticesinde uluslararası piyasaların altın stokları İstanbul’a taşınarak yerli markalarımızla buluşma fırsatını yakalayacak.