Lojistik Vaka Yarışması 2018’in kazananları belli oldu. 3 Temmuz’da İstanbul Arjaan by Rotana Hotel’de gerçekleştirilen törenle kazanan öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Ödül töreni öncesi bir konuşma yapan LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, yarışmanın 15 yıldır devam ettiğini ve amaçlarının lojistik sektörünü geliştirmek olduğunu söyledi. Lojistikte ülkemizin iyi ve kötü yanlarını olduğunu vurgulayan Tanyaş, sektörün iş kazalarındaki kötü performansını örnek göstererek tüm sektör arasında lojistik sektörünün iş kazalarında 3.sırada bulunduğunu belirtti.

“Kamyonculuktan lojistiğe kadar geldik, tedarik zincirine doğru yol alıyoruz.” diyen Tanyaş,  sektörün geliştirilmesi için yaptıkları çalışmaları anlatarak Lojistik Eğitim standartları adı altında verdikleri eğitime vurgu yaptı. Tanyaş, “LODER olarak Lojistik Eğitim Stdandartları’nı başlattık. Türkiye’de 92 tane 2 yıllık, 48 tane lisans, 40’a yakın yüksek lisans eğitim veren bölüm ve fakülte var. Son dönemde lojistik bölümlerine olan talebin azaldığını görüyoruz. Bunun nedeni kaliteli eğitim verilememesidir. Çünkü yeterli sayıda ve kalitede eğitimcimiz yok. Bu zinciri kırmamız gerekiyor. LODER olarak biz de; Lojistik Eğitim Standardı için 150 eğitimcinin çalışmalarına başladık. Ders planlarını oluşturduk. Hocalarımızı belirli seviyeye getirerek eğitim kalitemizi artırmamız lazım. Lojistikte hedeflerimiz var ama lojistik köylerimiz hala randımanlı çalışmıyor. Türkiye’nin ulaştırma koridorları belli değil. Bunları oluşturmak bizim görevimiz.”

Mars Logistics İnsan Kaynakları ve İdari İşler Koordinatörü Nihal Kansu da yaptığı konuşmada eğitim eksikliğine dikkat çekti. Kansu, “Tüm genç arkadaşlarımıza katılımlarından dolayı tebrik ediyoruz. Lojistik Türkiye’nin en önemli sektörlerinden. Eğitim eksikliklerimiz var. Dünya insanı olmak için, değer yaratabilmek için, iz bırakabilmek için kendinizi yetiştirin. Okulları bitiriyoruz ama yeterli lisan bilmediğimiz için eksikliklerimiz oluyor bu yüzden de başka okullardan mezun dil bilenleri tercih etmek zorunda kalıyoruz. Mars Logistics olarak her yıl ciddi staj programı yapıyoruz. Yeni alımlarımızın yüzde 39’unu yetiştirmek üzere almışız, yüzde 20’si ise stajerler. Sadece biz değil sektördeki diğer firmalara başvururken kendinizi çok iyi ifade edin, o şirkete ne katabilirim diye bakın.”

Turkish Cargo Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen ise yaptığı konuşmada, Turkish Cargo’nun hizmet ihracatındaki önemine dikkat çekti. Özen, “Turkish Cargo 120 ülkede 4 bin 500 çalışanla 2018 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 15 büyüme ile 1,5 milyar dolar ciro ile kapatacak. Türkiye’nin ihracatında ve ekonomisinde kilit rol oynayan bir marka. Turks Cargo’nin cirosunun bu yıl yüzde 80’i transit taşımalardan gelecek. Dünyada 300’ün üzerinde hava yollarından kargoyu alıp İstanbul’dan transit taşıyan bir organizasyondan bahsediyoruz. 2023 yılında Türkiye’nin oranı yüzde 10’a kadar düşecek. Gelirimizin yüzde 90’ının uluslararası lojistikten yapıyor olacağız. Türkiye’nin bir lojistik merkezi olarak önemine güzel bir örnek olduğumuzu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Yeni havalimanının ilk etapta yıllık 3 milyon tonluk kargo elleçleme kapasitesi sahip olacağını bu rakamın 6 milyon tona ulaşacağını aktaran Özen, önümüzdeki 15 yıl boyunca bu haliyle dünyanın en büyük ilk 3 hava kargo kapasitesine sahip limanın Türkiye olacağını belirtti.

15. Üniversitelerarası Vaka Yarışması’nda birinci olan takımlar ise;

A Kategorisi Birincisi Uşak Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü öğrencileri Binnur Bilici, Barış Şahin, Mustafa Taşova olurken ikincileri ise İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nden Aslı Çakı, Ceren Aygün ve Faruk Taşkıran oldu.

B Kategorisi birincileri ise Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden  Hilal Zaim, Yasemin Güneş ve Esra Nur Bekmezci olurken, B Kategorisi ikincileri ise Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Esra Gümüş, Jale Atlı ve Aslı Diyadin oldu.

C Kategorisi birincileri Celal Bayar Üniversitesi Kırkağaç Meslek Yüksekokulu’ndan Büşra Kılıç, Kerem Güleç ve Toygun Teker olurken, ikinciler ise İskenderun Teknik Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu’ndan Tolga Han Kök, Saliha Nur Özyürek ve Rabia Erbek Şeklinde oldu.