Törende sertifikayı teslim alan Cavit Değirmenci konuya ilişkin olarak şunları söyledi; “Ekol Lojistik olarak süreç iyileştirme çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu kapsamda Ocak 2013’te başvurusunu yapmış olduğumuz AEO (Yetkilendirilmiş Yükümlü) Sertifikası’na sahip ilk Türk lojistik firması olmaya hak kazandık. Bugün de Sayın Bakan Hayati Yazıcı’nın elinden ilgili yetki sertifikamızı teslim almış bulunuyoruz. Ekol bu sertifikaya en geniş kapsamda sahip olan tek firma olma özelliği taşıyor. Sektörde bir çığır açacak olan bu hizmetimiz sayesinde ihracatçılarımıza zaman ve maliyet tasarrufu sunmuş oluyoruz.  Girişimci kimliğimiz ile portföyümüzde yer alan değerli müşterilerimize ve aynı paralelde Türk ekonomisine sayısız faydalar sunmaya devam edeceğiz”.

Ekol bu sistem ile ihracatçıların en büyük problemlerinden biri olan gümrük işlemlerinde harcanan uzun süreleri ortadan kaldırmış oluyor. Yük kontrollerinin Ekol Lojistik tarafından yapılması ve araçların İç Gümrük İdareleri’ne uğramaması avantajı sayesinde ihracatçıya, vakit kaybı yaşamadan geçiş yapma imkânı veriliyor. Bürokrasi işlemlerinin azaltarak, İç Gümrük İdareleri’ne gidilmesine gerek kalmadan, sıra beklemeden Ekol tesislerinde 7/24 yürütülebilen bu süreç sayesinde kazanılan zaman ile Ro-Ro seferlerinin devinimi de hızlanmış oluyor. Daha önce bir aracın Avrupa’ya gidiş-dönüş süresi ortalama 12 gün olan ortak transit uygulaması bu süre 9 güne düşüyor.

Hem yüklerin sevk edilmesindeki pratiklik hem de kolaylık avantajları ile Ekol, bu sertifika ile ve müşterilerine büyük ayrıcalıklar sağlamış oluyor. Ekol bu sayede, rakiplerine hız kazandırıyor. Ticaretin daha da hızlanması ve ekonomik kalkınmaya olanak sağlayacak bu uygulamaya, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından büyük önem ve destek veriliyor. AEO Sertifikası ile Avrupa’ya yapılacak taşımalar TIR Karnesi yerine elektronik beyan ile gerçekleştiriliyor. Böylece kâğıtsız işlemler sayesinde yıllık yaklaşık 57 milyon €’luk ciddi bir tasarruf sağlanacağı öngörülüyor.