Koronavirüs'ün ekonomiyet etkisini açaltmak için açıklanacak olan Ekonomiyi Destek Paketi için işveren kuruluşları, TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD,TESK,TİM ve devlet kurumları Gelir İdaresi Başkanlığı, Eximbank ve Ticaret Bakanlığı alınması acil 60 önlemi listeledi. Talepler arasında vergi indirimleri, kredi taksitlerinin 1 yıl ertelenmesi, tüketici harcamalarını artırmak için mortgage ödemelerinin ertelenmesi, işini kaybedenlerin banka kredi ödemelerinin ertelenmesi, tüketici kredilerine ilişkin ZK (zorunlu karşılık) tedbirlerinin gevşetilmesi, kredi faizleri düşürülerek tüketimin desteklenmesi, kredi borcu olan firmaların kredi borçlarının faizsiz olarak 6 ay ötelenmesi, beyanname ve KDV ödeme sürelerinin 3 ay ertelenmesi yer alıyor. Lojistik sektörü için en temel iktisadi kıymet olan çekici ve treyler alımlarında vergi yükünün kaldırılması gündemde.

Vergi indirimininin yanında lojistik sektörüyle igili istenen destekler şöyle: 

Lojistik sektöründe köprü ve otoyol kaçak/ihlalli geçişlerde; 4 kat ceza ve geç ödeme faizlerinin silinmesi ve sadece anapara ödemesinin yapılması talep edilmektedir. Ayrıca ticari araç yatırımı yapan firmalara teşvik sağlanmalı; TIR, Çekici/Römorklarda ÖTV kaldırılmalı, KDV %1 üzerinden alınması.

Lojistik sektöründe faaliyet gösteren ve virüs salgınından olumsuz etkilenen firmaların vergi ve SGK ödemelerinde, faiz ya da ceza uygulanmaksızın en az 3 aylık erteleme ve sonrasında faizsiz olarak eşit taksitler halinde bir yıla bölünerek ödemelerin yapılması.

Lojistik sektörü için trafik cezaları, köprü ve otoyol geçiş cezaları ödemelerinin faizsiz taksitlendirme yapılması
- Havayolu şirketlerinde çalışan uçuş personelinin gelirlerinin %95’inin vergiden muaf yapılması (halihazırda oran %70)
- Havayolu şirketlerinin teşvikli yatırımlarındaki kamu katkısının gelir vergisi stopajından mahsup edilmesi
- Otomotiv sektörü için yıl sonunda biten hurda teşviğinindevam ettirilmesi
- Dünya uygulamalarına paralele olarak kamu alacaklarının ertelenmesi ve likidite sağlayacak diğer desteklerin artırılması
- En çok hasar alması beklenen sektörlerin veya %15’in üzerinde ciro/sipariş kaybı yaşayan şirketlerin SGK, prim ve kredi ödemelerinin belirli bir süre ertelenmesi