Karayolu taşımacılık sektöründe can, yol ve yük güvenliği ile ilgili atılan adımlarla iyileştirmeler sağlanmaya çalışılıyor. Ayrıca bilinçli kullanım, sürücülere verilen eğitimler, yasal mevzuatlar ve karayolundaki iyileşmeler ölümlü kaza oranlarında azalması için atılan adımlar arasında yer alıyor. Ancak sürücüler için risk sadece yollarda değil. Onlar bazen bir TIR parkında, bazen bir ülkedeki savaşın tam ortasında ölümle burun burana geliyorlar.

Yol yük ve can güvenliği ile ilgili atılan her türlü adım sürücülerin mesleklerini güven içinde yapmalarını sağlıyor. Ayrıca dış ticaretin önemli bir kısmını yerine getiren karayolu taşımacılığı firmalarının da hızlı, güvenli ve rekabetçi hizmet vermelerinin önünü açıyor.  Araç teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte güvenlik daha önemli hale geldi.

Ayrıca AB Komisyonu tarafından 2011-2012 yılları arısında devreye girecek olan ‘Aktif Güvenlik’  önlemleri de yol, yük ve can güvenliği açısından önemli bir adım olarak  öne çıkıyor. Bu uygulamaların birçoğu şu anda araç üreticileri tarafından standart olarak sunuluyor. Üretici firmaların çoğu yasal zorunluluk olmamasına rağmen güvenlik paketlerinde birçok teknolojiyi standart olarak sunuyorlar.  

AB Komisyonu 2011-2012 Aktif Güvenlik Önlemleri - Elektronik stabilite kontrolü. (kamyon ve otobüsler için) - Şerit uyarı sistemi  (kamyon ve otobüsler için) - Otomatik acil fren sistemleri (kamyon ve otobüsler için) - Emniyet kemeri hatırlatma (otomobil ve kamyon) - Hız sınırlayıcı (hafif ticari araç / kamyonetler için) - Komisyon, elektrikli araçlar için, güvenlik için teknik standartları belirleyen somut önlemler paketini gündeme alacak. - Komisyon, ticari veya özel araçlarda Sürücü Destek Sistemleri (çarpışma uyarı veya çarpışma şiddetini azaltan sistemler) geliştirilmesi - Yayalar gibi savunmasız gruplar için yaralanma riskini azaltmak için araçlarda iyileştirmeye gitmek. Araçlarda darbeleri emici sistemlerin geliştirilmesini sağlamak. yolda araçların Güvenlik - elverişlilik testleri -Yola elverişlilik belgeleri için üyeler arasında iyileştirme çalışmaları yapılacak.