Erse Lojistik hava, denizyolu taşımacılık hizmetleri ve proje taşımacılığı alanlarında hizmet veriyor. Bunun yanı sıra acil gönderiler için on board kurye denilen, kargo sevkiyatları da organize ediyor. Rusya, Türki Cumhuriyetleri, Ukrayna, Kıta Avrupa’sı, ABD, Ortadoğu’ya çalıştıklarını ifade eden Erse Lojistik Genel Müdürü Haluk İşcan, ağırlıklı olarak tekstil, hazır giyim, makine aksamları, ayakkabı gibi farklı ürünlere lojistik hizmet sunduklarını söylüyor.

Erse Lojistik, Rusya için önemli bir taşıma organizasyonu hayata geçirdi. Rusya verdikleri hizmetin ayrıntılarını paylaşan İşcan,  “Rusya pazarında alıcı firmaların ithalatçı rolü istememelerinden dolayı orada dış ticaret işlemlerini organize edecek lojistik şirketlere ihtiyaç duyulduğundan, bu konuda çalışma yaparak o pazara girmek istedik. Bunun neticesinde İstanbul’dan Rusya’nın her yerine ayakkabı hazır giyim tekstil kumaş, deri ve sanayi ürünlerinin Rusya’daki gümrüklemesi dahil taşımalarına başladık. Bu hizmetleri Rusya’daki partner şirketi üzerinden yürütüyoruz” diyor.  

Müşterilerinin memnuniyetini sağlamak için butik hizmet verdiklerini söyleyen Haluk İşcan, havalimanında malların hızlı şekilde kabulü, sevkiyat evraklarının doğru ve hızlı şekilde tanzim edilmesi, yüklemelerin çıkış ve varış bilgileri gibi detayları müşterilere ivedilikle sunulması gibi özelliklerin dolayı tercih edildiklerini anlatıyor. 

Rusya krizi bir iki ay içinde çözülebilir

Rusya ile yapılan ticaretin rakamlara yansımayan önemli bir kısmının da olduğunu kaydeden İşcan, bavul ticareti ve 3. ülkeler üzerinden Rusya’ya çok yüksek ölçüde mal gittiğine değiniyor. Rusya ile son yaşanan krizin etkilerinden de bahseden İşcan şunları söylüyor: “Taşımalarımızı olumsuz etkiledi, işler yarı yarıya düştü. Ancak bu problemlerin bir iki ay içinde çözüleceğini düşünüyoruz. Çünkü bizim taşıdığımız ürünler, Rusya Federasyonu’nun tam yasaklı sınıfına giren ambargoya tabi malzemeler değil. Problemlerin sene sonuna denk gelmesi iyi oldu. Çünkü Rusya’ya sevkiyat sezonu şubat ayında başlıyor. Dolayısıyla henüz bu işten ne kadar etkilendiğimizi kestiremiyoruz. Şubat ayında tekstil sezonu başlıyor. Yazlık ayakkabı, çanta, kot sevk ediliyor. Kış sezonu da Ağustos’ta sevk edilmeye başlanıyor. Umarım sezon başlamadan iki ülke arasında bu ambargo kalkar.”

Karayoluna adım atacağız

Haluk İşcan, ambargonun kalkmaması halinde alternatif yolların devreye gireceğini Baltık ülkeleri, Estonya, Litvanya’dan malların TM ibaresi kaldırılarak taşımalarının yapılacağını iddia ediyor. İşcan, Rusya ile olan sorunların devam etmesi halinde firmaları için de B planının hazır olduğunu, Ortadoğu ve Uzakdoğu destinasyonlarına ağırlık vereceklerini belirtiyor. Gelecek hedeflerinden de bahseden İşcan, “Erse Lojistik orta vadede araç yatırımı yaparak, karayolu taşımacılığına atım atacağız” diyor.

Global markalar yerlileri yutuyor

Sabiha Gökçan Havalimanı’nın Anadolu Yakası’ndaki müşterilerine çok avantaj sağladığını anlatan İşcan, İstanbul içinde trafiğe takılmadıklarını söylüyor. 20 yılda havayolunda da rekabetin  devreye girmesiyle operatörlerin büyüdüğünü ve hava kargo hacminin her geçen gün artığına değinen İşcan,  ihracat ve ithalatta müşterilerin daha ucuz navlunlara ulaştığını aktarıyor.

Hava Kargo’da global markaların; yerli üreticilerin çok büyümesine imkan vermeden onları bünyelerine kattığını vurgulayan İşcan, hava kargoda dünya markası yaratmanın kolay olmadığına işaret ediyor.