Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü dördüncü sınıf öğrencileri ve akademisyenleri ile Üniversite-Sanayi İşbirliği Koordmasyonunda (USIM) ortak yürütülen çalışmayla, Ekol’ün Ankara Lavanta Tesisleri’nin sistem iyileştirmesi hedefleniyor.

Ankara ili Elmadağ ilçe sınırları içerisinde bulunan Ekol Lojistik Lavanta Tesisi; 51.000 m2 arazi üzerine kurulmuş olan 43.100 m2 kapalı alandan oluşmaktadır. 2008 yılında tam kapasite olarak hizmete giren Lavanta Tesisi'nde; serbest depolama, antrepo, katma değerli hizmetler, sipariş hazırlama, iade elleçleme ve fabrika-depo arası taşıma hizmetleri verilmektedir.

İleri teknojinin kullanıldığı Lavanta Tesisi'nde; otomatik depolama ve geri çağırma sistemi (ASRS - Automated Storage & Retrieval System) ile tüm elleçleme işleminin %85'i insan gücüne ihtiyaç duyulmadan otomatik olarak yürütülmektedir. Çok derinlikli palet depolama imkanı sağlayan 5 istifleme robotu (S/R machine) ve yaklaşık 300 metrelik konveyörden oluşan 52.800 palet depolama kapasitesine sahip bu sistem, saatte 150 palet giriş ve 250 palet çıkış yapma kapasitesine sahiptir. Sipariş hazırlama sürecinde kullanılan sesli toplama sistemi (pick by voice) ile, karma palet hazırlama sürecü hatasız olarak ergonomik bir şekilde yürütülmektedir.

“Otomasyon Sistemlerinin Verimliliğinin Arttırılması Projesi” ile depolama alanlarının kullanım kriterlerinin belirlenmesi ve adresleme algoritmalarında yapılacak değişiklikler sonucunda oluşacak potansiyel depolama alanlarının daha verimli kullanılması amaçlanıyor.

Bu amaçla ortaya çıkan Ekol Lojistik “Otomasyon Sistemlerinin Verimliliğinin Arttırılması Projesi” için öncelikle operasyonel bazda kapasite kullanım oranının  düşük olmasına neden olan semptomlar araştırıldı. Gözlemler sonucunda çıkan verilere dayanarak, çok derinlikli stok adreslerinin iki taraflı olarak değişken derinliklerde dinamik kullanılması opsiyonu düşünülerek bir optimizasyon modeli geliştirildi. Geliştirilen model üzerinde çeşitli örnek durumlar denenerek, modelin validasyonu yapıldı.. Bununla birlikte, adresleme algortimasında yapılan geliştirmelerin kapasite kullanım oranını arttırma açısından faydasını teyit etmek amacıyla, Java programlama dili kullanılarak depolama sistemlerinin  simülasyonu yapıldı. Bu sayede yeni eklenen kurallara birlikte geliştirilen adresleme sistemiyle proje öncesinde uygulanan adresleme sistemi arasındaki değişiklikler çeşitli kriterler altında gözlemlendi.

Proje kapsamında geliştirilen bir diğer model ise “Eşlenik Ürünlerin Yerleştirilmesi” oldu. ASRS içerisindeki çok derinlikli stok adreslerinde iki farklı ürün tipini tek bir ürün tipi gibi düşünerek depolanmasını sağlayacak bu modelde; buluşsal yöntemler kullanılarak depodaki her ürün ve her müşteri için taleplerin benzerlikleri tespit edildi. Çıkan benzerlikler kullanılarak daha verimli bir sonuç elde edilip edilemeyeceği araştırıldı. Kullanılan depolama alanına göre depolanan ürün miktarını artırmanın amaçlandığı bu model sayesinde, depolama kapasitesinin daha efektif kullanılabileceği sonucuna ulaşıldı.

Bilkent Üniversitesi öğrencileri ve Ekol Lojistik çalışanlarının birlikte yürüttükleri bu proje, Tübitak’ın Sanayii Odaklı Lisans Bitirme Tezleri kapsamında başarılı yaklaşımıyla destek almaya hak kazanmıştır.. Ayrıca 29 Mayıs 2014 tarihinde üniversitede yapılan 12. Projeler Yarışması ve Fuarı’nda yaklaşık 500 kişilik misafire sergilenerek anlatılacak ve kendi kategorisinde 30 proje ile yarışacaktır. Öğrencilerin bu sistematik çalışması, uygulanabilir iş sonuçları ve üniversite-sanayi işbirliğinin bu en güzel örneği aynı zamanda  bu tarz projelerin yarıştığı Tübitak’ın düzenlemiş olduğu Sanayii Odaklı Lisans Bitirme Proje Yarışma’sına, INFORMS adı altına düzenlenen Uluslararası Endüstri Mühendisliği Projeleri Yarışmasına ve YAEM (Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği) Öğrenci Proje Yarışmalarına da katılacaktır.